30 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Aloha Aqualectra

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Aloha Aqualectra
Ingezonden brief
In Hawaii hebben de burgers Kauai Island Utility Cooperative (Kiuc) zelf overgenomen

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord

De problemen bij Aqualectra houden niet op. Telkens is er stroomcapaciteitstekort, terwijl de CRU niet voldoende elektriciteit kan leveren. Nu wordt weer overwogen om Aggreko’s in te zetten. Door stroomgebrek wordt het schakelprogramma ingezet, waarbij vaak dezelfde buurten te maken krijgen met stroomstoring. Elke keer opnieuw wordt een andere reden opgevoerd voor de stroomstoring, maar er komt geen structurele oplossing. De laatste keer gaf Aqualectra aan dat de temperatuur is gestegen tot 34 graden Celsius. Dit werd als reden opgevoerd waarom veel consumenten hun airconditioning hebben aangezet.

Het probleem is niet alleen de slechte elektriciteitstoevoer van Aqualectra. Maar ook, er wordt steevast gekozen voor een ‘problem solving approach inthe- box’. De juiste ‘mindset’ om te kiezen voor duurzame oplossingen ontbreekt. Het oude systeem deugt niet. Maar desondanks wordt de inzet van innoverende technologieën en een andere invulling van governance van belanghebbenden terzijde gelegd. Met verandering in governance wordt bedoeld, dat de traditionele rollen van instituties, organisaties, bedrijven, de overheid en burgers wereldwijd aan het veranderen zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door het ontstaan van ‘smart communities’ onder invloed van de ICT-ontwikkeling.

In het bestuursakkoord 2016- 2020 van het nieuwe kabinet- Koeiman staan op de agenda stimulering van ‘coöperativisme’ en ook ‘smart nation’ als enkele uitgangspunten voor sociaaleconomische ontwikkeling van Curaçao. Het is te hopen, dat het durven toepassen van een ‘out-of-box-thinking’ ook onderdeel vormt van deze agenda, in plaats van steevast te kiezen voor een conventionele aanpak van problemen, welke tot niets leidt.

In dit kader wil ik hier de mogelijke oprichting van een coöperatief elektriciteitstoeleveringsbedrijf op Curaçao als een mogelijk alternatief toelichten. Deze case komt voor op het eiland Kauai, een eiland gelegen in de Grote Oceaan, dat deel uitmaakt van Hawaï. Kaua’i of Kauai (wordt gewoonlijk uitgesproken als Cow-Eye, maar is eigenlijk uitgesproken Kuh- Wuh-ee) is geologisch de oudste van de belangrijkste eilanden van Hawaï. Met een oppervlakte van 562,3 vierkante mijl (circa 1.456,4 km2), is het de drie na grootste van de Hawaï-eilanden en het 21ste grootste eiland dat tot de Verenigde Staten behoort. Uit de census 2010 blijkt dat Kauai een populatie heeft van ongeveer 67.091 inwoners. Dit is minder dan de helft van de Curaçaose bevolking met zo’n 150.000 inwoners. Kauai heeft de bijnaam ‘the Garden Isle’ dankzij het tropisch regenwoud dat een groot deel van het eiland bedekt. Toerisme is de grootste industrie. In 2007 bezochten 1.271.000 mensen Kauai. De twee grootste groepen toeristen waren van het vaste land van de Verenigde Staten (84 procent van alle bezoekers) en Japan (3 procent).

Kauai fungeert tevens als een ideale filmlocatie voor de opname van allerlei speelfilms. Curaçao wil ook gaan concurreren in de filmindustrie en zich profileren als een ideale filmlocatie als Kauai. Dus Curaçao kan leren van Kauai. Op Kauai is het coöperatieve elektriciteitstoeleveringsbedrijf gevestigd, genaamd Kauai Island Utility Cooperative (Kiuc). Kiuc is in november 2002 gekocht en overgenomen door de burgers.

Kiuc is Amerika’s nieuwste coöperatieve elektriciteitstoeleveringsbedrijf, maar het is niet het enige. Het is een van de ongeveer 900 coöperatieve toeleveringsbedrijven die stroomverbruikers in 47 staten in de VS bedienen. Net als alle coöperaties, werkt Kiuc als een ‘not-for-profit’-organisatie, welke eigendom is van en gecontroleerd wordt door de consumenten zelf.

Elektriciteitstoeleverings- coöperatieve bedrijven werden opgericht om stroom te leveren aan landelijk Amerika en maken nu deel uit van het grootste elektriciteitsbedrijvennetwerk in de natie. Touchstone Energie is de nationale merkidentiteit voor 740 lokale, op consumentbasis geleide elektriciteitscoöperaties actief in 47 staten van de VS, die gezamenlijk kracht- en energie-oplossingen leveren aan meer dan 30 miljoen leden per dag.

Sharnon Isenia,

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. En wat te denken van het stelletje MFK trollen die als het Gerrit de Raaf ff tegen zit en hij zijn zin niet krijgt direct in de strart bloken staan om als medewerker van Aqualectra de boel te saboteren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties