30 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Alle blikken gericht op het ‘Kas di Pueblo’

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Alle blikken gericht op het ‘Kas di Pueblo’
sebastopol
Alle blikken gericht op het ‘Kas di Pueblo’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Maria Liberia Peters aan het woord

HET TERREIN aan het begin van de Penstraat, waar reeds lang plannen bestaan om het ‘Pen Resort Hotel’ te realiseren, is onlangs met de bulldozer ‘schoongeveegd’. De twee monumenten, namelijk Kas di Pueblo en Cero Bonito, als onderdeel van het hotelproject zijn Goddank gespaard gebleven.

In de jaren 2003/2004 heb ik als gedeputeerde van Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening met spoed percelen grond beschikbaar gesteld om alternatieve woongelegenheid te realiseren voor de bewoners van dat terrein aan de Penstraat. De bewoners verhuisden, er werd een omheining aangebracht en inmiddels zijn wij elf jaar verder.

Toen ik benaderd werd voor informatie over het Kas di Pueblo, omdat bepaalde ontwikkelaars interesse hadden om het pand te kopen, heb ik duidelijk gemaakt dat er dezerzijds geen betrokkenheid meer bestond met het gebouw.

In 1996 hebben de juridische eigenaren, namelijk de regenten van ‘Fondo di Outonomia’ (Het Autonomie Fonds), het gebouw verkocht en moest de Nationale Volkspartij, waarvan het gebouw altijd de hoofdzetel was geweest, zich elders vestigen.

De Stichting ‘Fondo Di Autonomia’, opgericht op 9 juli 1947 door Doctor Moises Frumencio da Costa Gomez stelde zich in haar Statuten ten doel:

a. het stichten van een gebouw voor de verzorging der sociale- en hygiënische belangen van het Curaçaosche volk;

b. het bevorderen van de studiemogelijkheden voor de onvermogende leden van de Curaçaosche bevolking;

c. in het algemeen de bevordering van de sociale, hygiënische en economische voorzieningen voor het Curaçaosche volk in de ruimsten zin des woords;

d. de verzorging van publicatie en documentatie betreffende Curaçao.

Teneinde haar doelstelling te verwezenlijken heeft de stichting op 15 juli 1947 grond en opstal te Penstraat no. 22/24 gekocht.

Mr. Dr. Da Costa Gomez heeft een jaar later op 19 april 1948 de politieke partij de ‘Partido Nacional di Pueblo’ opgericht als het vehikel dat er toe moest bijdragen om bovenvermelde doelstellingen te helpen bewerkstelligen.

Zowel het oprichten van de Stichting ‘Fondo di Autonomia’ als de oprichting van de Nationale Volkspartij moeten gezien worden in het licht van de voorhanden liggende staatkundige veranderingen, waarbij het Gebiedsdeel Curaçao, bestaande uit de eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba, zich ging voorbereiden op een andere staatkundige verhouding binnen het Koninkrijk.

Het Kas di Pueblo was een gebouw met een missie. Een ‘focal point’ van waaruit het Curaçaosche volk de mogelijkheid werd geboden te socialiseren, landgenoten te ontmoeten, scholing en vormingslessen en informatieve avonden bij te wonen, debatsessies voor jongeren en pas afgestudeerden te organiseren en voor participatie in allerlei vormen van culturele expressie.

Kortom het volk moest zich voorbereiden om na beëindiging van het koloniale tijdperk haar autonomie met eigen verantwoordelijk bestuur en vertegenwoordiging op zich te nemen.

Enkele schrijvers zijn bezig de geschiedenis van ‘Kas di Pueblo’ vast te leggen:

1. Kas di Pueblo, Autonomie van Curaçao (Nederlandse Antillen) en Statuut van het Koninkrijk zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

2. Toekomstige gasten, bezoekers, huidige en toekomstige generaties moeten kennis kunnen nemen van de belangrijke rol die dit gebouw heeft gespeeld in de sociale, politieke en culturele ontwikkeling van het Curaçaose volk.

Via interviews zijn data verzameld. De schrijvers zijn reeds bezig het ‘Kas di Pueblo’ te belichten vanuit verschillende invalshoeken, te weten: haar architectuur, haar status als monument, haar rol in het emancipatieproces, sociale, culturele, en politieke rol in de gemeenschap.

De publicatiedatum is verschoven van 15 december 2015 (Statuutdag) naar begin 2016.

Dames en heren ontwikkelaars, doe ons dat niet aan. Na al die jaren wordt het nu wel tijd dat het goede voorbeeld van ‘Pietermaai Smal’ wordt opgevolgd.

MARIA LIBERIA-PETERS

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties