Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we Gerard van der Voort aan het woord
De Kustwacht voor het Caribisch Gebied is opgericht in 1996 en daarmee een relatief jonge organisatie die nog niet is uitgegroeid. De kustwacht is een waardevolle en noodzakelijke organisatie. Zij spoort drugstransporten en illegalen op en red mensen op zee die in de problemen zijn geraakt. Ten aanzien van dat laatste heeft de kustwacht een internationale verplichting binnen de IMO, de International Maritime Organisation. Vanuit die internationale verplichting en vanuit de nationale verantwoordelijkheid dient de kustwacht als organisatie te kunnen groeien om zodoende haar taken nog beter te kunnen uitvoeren.
Curaçao zou Curaçao niet zijn als men juist daarmee dus politiek wazige spelletjes speelt, met die nationale en internationale verplichtingen. Binnen het kustwacht Presidium, dat jaarlijks een aantal keren bij elkaar komt om het beleid ten aanzien van de kustwacht vast te stellen, en dat staat eind januari weer te gebeuren, hebben de landen binnen het Koninkrijk een stem en kunnen dus mee bepalen welke kant het opgaat met de kustwacht en hoe de kustwacht invulling geeft aan haar verplichtingen en verantwoordelijkheden. Goed geregeld, zou men denken!
In 2009 werd een werkgroep ingesteld, met vertegenwoordigers van kustwacht, vakbonden en de landen, om de formatie van de kustwacht, het totaal aan functies binnen de organisatie welke dateerde van december 2005, te herzien en aan te passen. Na een aantal jaren noeste arbeid en een nieuwe formatie, was er echter geen consensus en werd de nieuwe formatie in het presidium afgeschoten door de landen.
Om toch deels een noodzakelijke invulling te kunnen geven aan een verdere ontwikkeling van de kustwacht werd besloten om in beperkte mate invulling te geven aan de formatie 2012 en dit te realiseren binnen de bestaande formatie. Hiertoe werd een pilot-project opgezet, met daarin onder meer een gewijzigd management team op de steunpunten van de kustwacht en een lokaal informatie loket.
Aruba was als eerste enthousiast bereid aan deze pilot mee te werken en vervolgens ook Sint Maarten. Curaçao was, hoe kan het anders, mordicus tegen. Echter, een jaar na aanvang van de pilot was Curaçao ineens bereid om toch in een verlenging van de pilot mee te doen.
Al die tijd is achter de schermen een adviseur van minister Nelson Navarro van Justitie bezig zaken te dwarsbomen, nota bene een persoon die jaren bij de kustwacht gewerkt heeft, maar te licht werd bevonden om te functioneren direct naast de directeur. Deze populaire ‘Chief J’ , die zich in een functie heeft gemanoeuvreerd bij de minister als ‘Adviseur Defensie en Kustwacht Zaken’ gebruikt allerlei mensen bij de Kustwacht als informant en wordt zo op de hoogte gehouden van interne zaken.
De minister laat zich door Chief J informeren waarbij duidelijk aantoonbaar is dat hij willens en wetens verkeerd wordt geïnformeerd. De minister vindt het blijkbaar allemaal wel best, want als er sprake was van enige vorm van werkelijke interesse dat had hij wel een keer de kustwacht bezocht, hetgeen nog nimmer is gebeurd. Wel roept de minister regelmatig dat de kustwacht efficiënter en effectiever zou moeten optreden. Hierbij mogen we er toch vanuit gaan dat de minister zich realiseert dat wanneer zijn adviseur en zijn vertegenwoordiger in het Presidium constant allerlei zaken blokkeren en de doorontwikkeling van de kustwacht in de weg blijven staan, zijn uitspraken over efficiënter en effectiever optreden loze kreten zijn!
Ondertussen is een groot deel van het kustwachtpersoneel het goed zat dat één persoon al jarenlang de kustwacht de voet dwars zet en daarmee lokaal personeel dupeert, immers, personeel dat bijvoorbeeld op inhuurbasis werkt bij de kustwacht kan niet overgaan in vaste dienst door het tegenhouden van uitbreiding van formatieve functies. Een nieuwe formatie welke overigens ook een aantal nieuwe banen betekenen, welke de landen niets kost; de kosten worden immers gedragen door de kustwacht.
De volgende Presidium zitting is op 29 januari. De nieuwe landsvertegenwoordiger, de heer Betrian, heeft al aangegeven dat hij op die datum niet kan en een vervanger zal afvaardigen. Deze mag natuurlijk geen besluiten nemen of goedkeuren, waarmee ook nu weer de zaken verder vertraagd worden. Ondertussen geeft de minister niet thuis en kan ‘Chief J’zijn gang blijven gaan. Het wordt hoog tijd dat de minister wakker wordt, een goed gesprek aangaat met zijn adviseur en deze de deur wijst, als hij tenminste zijn eigen uitspraken ten aanzien van een verbeterd kustwacht optreden serieus neemt!
‘Samen Sterk’, is het credo van de kustwacht, maar dat geldt tot nu toe niet voor de minister en zijn adviseur!
Gerard van der Voort
by the way , dit jaar zal de rek voor meer ontwikkelen minder zijn door de ongunstige koers ontwikkeling van de de euro. Nederland draagt 69 % aan de begroting.
stel de begroting is 100 miljoen euro dus de kosten waren voor nederland 69 miljoen euro te besteden guldens 2.25 nu nog maar 2,10 dan heb je al een groot begrotings tekort. vooral daarover zal het gaan op 29 januari 2015 en niet over een adviseur van de Minister.
Helaas voor de schrijver van dit stuk, de pressie om de minister onder druk te zetten en zijn adviseur te lozen, zal door de lage euro volkomen mislukken.
De schrijver van het ingezonden stuk is niet helemaal eerlijk.
volgens de schrijver
Een nieuwe formatie welke overigens ook een aantal nieuwe banen betekenen, welke de landen niets kost; de kosten worden immers gedragen door de kustwacht.
Het kost ons helemaal niks is natuurlijk overdreven immers de verdeelsleutel van de kosten zijn 16 % voor Curacao. Dus meer uitgaven zeg een miljoen is 160.000 ten laste van ons land.
Chief J ken ik niet maar hij is slechts een adviseur, de Minister is verantwoordelijk. Kennis van zaken is altijd goed, tegenwerken is een groot woord zijn rol is zoals ik lees adviseur..
In 2013 is er bepaald dat de bezetting graad (FTE)voor 2014 95% zal zijn en in 2015 96 % dit door de bezuiniging van 1 miljoen euro.
Ook is er bepaald dat de kosten die worden betaald door extern in te huren aanzienlijk te verminderen en daarvoor zoveel mogelijk intern mensen voor te zoeken.
voor wat betreft het door ontwikkelen moet je wel een bepaald niveau hebben. Het kan niet zo zijn als je 5 jaar bij de kustwacht heb gezeten als volmatroos je klaar bent voor de volgende of naast hogere functie. Vandaar er ook is besloten in 2013 om medewerker er op te wijzen dat in het laatste jaar er diverse opleidingen kunnen worden gevolgd. Maar die moet je dan wel volgen. Doorstroming is mogelijk maar dan wel eigen initiatief tonen.
deze wijsheid heb ik niet natuurlijk van mezelf maar gewoon gevonden op het internet, begrotingen van de kustwacht curacao enz
Hmm, het moet zijn niveau inplaats van wat ik er van gebakken had. Excuses voor deze (voor mij althans) storende fout.
Alweer zo een verhaal over het bekende fenomeen van de onwillige ambtenaar dan wel adviseur waar Curaçao door geplaagd wordt, zie hier daar maar weer eens een voorbeeld van. Op Curaçao is het mogelijk dat ontwikkelingen volkomen stilstaan omdat een persoon of een klein clubje het er niet mee eens is dan wel er zelf geen voordeel aan heeft, of men is gewoon rancuneus.
Men houdt de mond, legt het rapport onder in de la of zwijgt een situatie dood. Dat we hier met zijn allen met een Land en het aanzien daarvan bezig zijn dat zal sommige mensen een worst zijn. Onvoorstelbaar deze houding welke je op ieder niveua tegenkomt overigens.