24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Ingezonden | 32 Vaders de dupe (1)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

Wat is er mis met voogdij en ouderschap, als 32 vaders alleen maar anoniem de klok durven te luiden over de misstanden bij de Voogdijraad en de Gezinsvoogdijinstelling (GVI)? Vooralsnog willen alle vaders anoniem blijven gezien de te verwachten tegenacties van de Voogdijraad. De verwachting is dat met dit initiatief het aantal van 32 aangesloten vaders snel zal toenemen. Anno 2022 heeft de Voogdijraad in onze ogen nog een werkwijze van anno 1922, waarbij geëmancipeerde en mondige vaders tot vijand worden verklaard.

Namens de vaders, en vooralsnog anoniem, beschrijf ik wat de ‘cookie cutter’- methoden zijn van genoemde instellingen. Dit is een situatie die al jaren bestaat, waar ook meerdere malen door media en instanties aandacht aan is geschonken. Het eindresultaat zijn veelal getraumatiseerde kinderen en gedupeerde ouders. Van oudsher is de opvoeding in de Curaçaose cultuur een taak van de moeder, en vaak niet, naar modern gedachtengoed, een taak van beide ouders gezamenlijk. Een eenoudergezin op Curaçao is in 90 procent van de gevallen een ‘eenmoedergezin’. De vader is elders.

Op basis van deze sedert honderden jaren bestaande cultuur heeft de Voogdijraad nog steeds een ouderwetse, gemakkelijke werkwijze, waarbij de moeder altijd de zorg van het kind krijgt toebedeeld. Standaard, zelfs wanneer moeder aantoonbaar verslaafd is, losse handjes heeft, of wanneer er bij mama en haar nieuwe partner geen veilige familiesituatie bestaat: de moeder krijgt het kind, punt uit. Tegenwoordig is een scheiding de normaalste zaak van de wereld, met een bijbehorende afwikkeling, waarbij de beide ouders, tegenwoordig goed geïnformeerd, veelal in het belang van het kind denken.

Maar volgens de 32 vaders (and counting) kiest de Voogdijraad echter automatisch voor de moeder, en nemen de werknemers van de Voogdijraad daarbij bovendien vaak een vijandige, emotionele houding aan ten opzichte van de mondige vader. Vaders noemen hierbij voorvallen zoals valse aangifte, chantage en intimidatie. Reden voor vele vaders om anoniem te blijven. Of het hierbij gaat over gemakzucht of onkunde bij de Voogdijraad is onduidelijk. Feit is dat op Curaçao honderden benadeelde vaders met lede ogen moeten toezien hoe hun kind in een onveilige situatie opgroeit.

Ook andere organisaties, zoals de Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao en de Stichting Kinderoorden Brakkeput ageren al jaren tegen de onprofessionele werkwijze van de Voogdijraad. Volgens de vaders valt er veel te wijten aan het gebrek aan professionaliteit binnen de organisatie(s). Benoemingen bij de Voogdijraad zijn voornamelijk gebaseerd op politieke gronden en de uitgifte van pastechi’s. De organisatie wordt niet gerund door professionals uit het vakgebied en het is qua organisatie een chaos, met geen voortgangsverslagen en veel, heel veel, niet nagekomen beloften.

De organisatie ‘32 vaders’ stelt zich ten doel deze situatie aan de kaak te stellen, en de status quo te veranderen. De Voogdijraad beïnvloedt in sterke mate de levens van vele kinderen en ouders, en de maatschappij mag anno 2022 een professionele organisatie verwachten die onafhankelijk en transparant te werk gaat. Volgens de geïnterviewde vaders volgt het Hof van Justitie bijna altijd klakkeloos het advies van de Voogdijraad. Evenmin zijn er ter zake kundige (kinder)- rechters aanwezig op het eiland die zich kunnen buigen over zaken.

In een later te publiceren deel twee interviews met vaders hierover. In de komende weken zullen wij een aantal schrijnende gevallen onder de aandacht brengen samen met de lancering van een Facebookgroep voor het verzamelen en uitwisselen van ervaringen. Het kan niet zo zijn dat op een Voogdijraad op Curaçao de zorg van het kind op autopilot toebedeeld aan de moeder. Times have changed. Dit moet veranderen!

Bent u ook een vader die onoordeelkundig is behandeld door de Voogdijraad, of meer informatie wilt, neem contact op via emailadres [email protected] me.

32 vaders (naam bij de redactie bekend),
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Hilarisch!!! Net een bericht van Facebook ontvangen dat mijn onderstaand bericht van 25 juni om 10.27 u dat ik op de site van HvJ had gepost door HvJ is aangemeld en aangemerkt als SPAM. Die ratten flikken van alles op het gebied van nepotisme, machtsmisbruik en corruptie maar kunnen mijn -voor de verandering- zeer nette post niet handlen. Schijtluizen!! Ga vanuit dat ik tzt ook geen reactie zal krijgen op de brief die ik voornemen ben te sturen naar Hato.

 2. De voogdijraad wordt blijkbaar gerund door een stel bitterzure, gefrustreerde vrouwen, die zelf overhoop liggen met hun kerels. Zeg niet dat er geen klootzakken van vaders zijn, vast en zeker zijn die er, maar dat geldt zeker ook voor de moeders, die maar al te makkelijk met de kinderen chanteren. Dat het HOF ook door en door corrupte rechters heeft, zou mij niets verbazen! Wat is er niet corrupt op het eiland?

 3. Dit Hof is nu ook overgegaan tot censuur . Opmerkingen plaatsen bij de post over 𝐉𝐚𝐚𝐫𝐯𝐞𝐫𝐬𝐥𝐚𝐠 𝐆𝐞𝐦𝐞𝐞𝐧𝐬𝐜𝐡𝐚𝐩𝐩𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐇𝐨𝐟 𝐯𝐚𝐧 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭𝐢𝐞 𝐚𝐚𝐧𝐠𝐞𝐛𝐨𝐝𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐇𝐚𝐭𝐨 is afgeschermd en wordt openbaar niet weergeven. Klaarblijkelijk niet bestand tegen de waarheid alsof dat iets zal oplossen.
  Ik kijk nu al uit naar dat fake verslag.
  Hoop doet leven maar ik zou mijn adem niet inhouden of er in het kader van “terugkijken” een frisse nieuwe wind door de index is gegaan en ook een item is opgenomen over de zaken van de afgelopen 3 jaren die tm heden gaande zijn omtrent corrupte rechters zoals Lasten, Van Gastel, Saleh de griffier Molenaar en De Kort himself ten tijde van zijn bestuurslidmaatschap.
  Vwb mr. Hato; hij dient alleen als een nieuwe circusact van dit Hof. Het is een inhoudsloze benoeming voor de bühne die geen enkele verandering teweeg zal brengen. Met zijn achtergrond had hij hiervoor moeten bedanken want hij wist, weet of hoort te weten hoe het aan toe gaat bij het HvJ. Puur als strategische pion ingezet en niet voor niets. Want dit Hof denkt onaantastbaar te zijn en de bevolking is niet in staat om hiertegen te ageren.
  Ik zal zelf moeten ondergaan hoe betrokken Hato wel niet is. Want hij kan van mij een brief verwachten. Daarna zal ik mijn eigen verslag over dit gerecht publiceren.

 4. Tjesus @Maria
  Wat een verhaal.
  Punt met Lasten is dat zij een ydk is. In een ander geval had NL haar kunnen terughalen.
  Maar y dat doen ze niet zo gauw. Ze zitten met een overschot dus laten ze ze gewoon zitten. Kijk naar de inmiddels over datum de Jong.

  Men zal elkaar blijven dekken, zo gaat dat helaas binnen zo’n kleine gemeenschap.

  Sterkte.

 5. Sta volledig achter dit artikel.
  Het Hof van Justitie volgt niet alleen klakkeloos de Voogdijraad op. Het Hof gaat zelf onrechtmatig te werk / lapt de wet aan haar laars en doet er alles aan om zelf kinderen geboren binnen een huwelijk in alle opzichten tegen te werken en te voorkomen dat zij contact hebben met hun dementerende biologische vader door nepotisme, machtsmisbruik en klassenjustitie.
  Die smerige rechter Lasten heeft zelf 1 vd plegers van onze vader een podium gegeven tijdens een zitten terwijl dat gespuis bij wet geen partij, geen belanghebbende, geen familie helemaal niets is. Wat deze pleger wel is is een dief, misbruiker en gijzelnemer.
  De advocaat van onze vader huichelaar Martina waarvan kan worden geacht voor zijn client te moeten optreden, trad op voor de plegers van onze vader. Hij heeft tijdens de zitting geen 1 x het woord namens onze vader gevoerd wel voor de pleger van onze vader en spande samen met Rat Lasten. Zij ging op de stoel van de wetgever zitten en stelde voor om een onder curatele stelling om te zetten naar alleen bewindvoerder en de pleger van onze vader aan te stellen als mentor dat gespuis wist niet eens wat mentorschap inhield en daarnaast laat de wet dat niet eens toe. Die rat dacht zeker in een tv show van Pichardo te zitten ipv de rechtszaal.
  Zijn plegers konden hem zelf in een kliniek laten opnemen door zich voor te doen als zijn kinderen resp vrouw/partner want naar een bewijs is nooit gevraagd / hadden zij nooit hoeven te overleggen. Niet zo raar, want zelf dit gerecht / rechter hond Van Gastel had het gore corrupte lef in het vonnis op te nemen dat deze plegers zonder een rechterlijke vaststelling de kinderen zijn van onze vader, wordt vervolgens door die andere ranzige rat Saleh schriftelijk ontkracht maar op een klacht van smaad en laster is niet eens gereageerd. Volgens haar mag een rechter zelf bepalen hoe hij /zij iemand aanspreekt en wat er in de beschikking en/of vonnis wordt opgenomen. Nou dan bepaal ik zelf ook hoe ik hen benoem. Ook op mijn ingebrekestelling geen respons ontvangen. Wie kan ze wat maken, ze zijn onaantastbaar. Nou ik ook. Wat zij kunnen kan ik ook. Het geld heeft zij natuurlijk nodig om zichzelf en haar handlagers te blijven bevoordelen.
  Hij wordt door zijn plegers gegijzeld. Geen enkele familie heeft toegang tot hem.
  Zijn plegers beschikken zonder een (rechterlijke) machtiging noch die van hemzelf al decennia over zijn bankrekening.
  Vorig jaar een bewindvoerder en mentor kunnen vinden bleken zij ook de handlagers te zijn van huichelaar en rat. Zo ver strekt de tentakels van corruptie op dat eiland. En dit is niet eens het puntje vd ijsberg.
  De plegers van onze vader hebben al in 2012 zijn mobiele telefoon afgepakt zodat hij niet gebeld kon worden. Een mobiel door een familielid voor hem aangeschaft want toentertijd had hij al geen beschikking over zijn eigen bankrekening.
  Hij werd door zijn plegers bespuugd, beledigd en met bier overgegoten.
  Dat eiland is een bananenrepubliek met corrupte rechters. Ze wanen zich veilig omdat ze elkaar beschermen, een van de vele ongeschreven regels. In de tussentijd blijven zij hun malafide praktijken voortzetten en met de belerende vinger (in de media) anderen be- en veroordelen. Dat eiland zal nooit vooruitgang boeken. Een grote bedorven gewetenloze honden.
  Ik laat mij niet door deze wittebrood criminelen intimideren noch belazeren, ben niet van onder de indruk. Ik heb ze ook schriftelijk laten weten dat alles wat mij en/of mijn familie overkomt hen idem zal overkomen. Tzt zet ik alles online, ik pik hun corrupte shit niet. Zij hadden niet op gerekend dat ik eea zal opnemen en de resterende schriftelijke bewijzen is door henzelf opgeleverd. Stelletjes dummy’s.
  En de minister van justitie is uiteraard aangesteld om de andere kant uit te kijken. Dat Hof van Justitie is een grote criminele organisatie.

 6. Sta volledig achter dit artikel.
  Het Hof van Justitie volgt niet alleen klakkeloos de Voogdijraad op. Het Hof gaat zelf onrechtmatig te werk / lapt de wet aan haar laars en doet er alles aan om zelf kinderen geboren binnen een huwelijk in alle opzichten tegen te werken en te voorkomen dat zij contact hebben met hun dementerende biologische vader door nepotisme, machtsmisbruik en klassenjustitie.
  Die smerige rechter Lasten heeft zelf 1 vd plegers van onze vader een podium gegeven tijdens een zitten terwijl dat gespuis bij wet geen partij, geen belanghebbende, geen familie helemaal niets is. Wat deze pleger wel is is een dief, misbruiker en gijzelnemer.
  De advocaat van onze vader huichelaar Martina waarvan kan worden geacht voor zijn client te moeten optreden, trad op voor de plegers van onze vader. Hij heeft tijdens de zitting geen 1 x het woord namens onze vader gevoerd wel voor de pleger van onze vader en spande samen met Rat Lasten. Zij ging op de stoel van de wetgever zitten en stelde voor om een onder curatele stelling om te zetten naar alleen bewindvoerder en de pleger van onze vader aan te stellen als mentor dat gespuis wist niet eens wat mentorschap inhield en daarnaast laat de wet dat niet eens toe. Die rat dacht zeker in een tv show van Pichardo te zitten ipv de rechtszaal.
  Zijn plegers konden hem zelf in een kliniek laten opnemen door zich voor te doen als zijn kinderen resp vrouw/partner want naar een bewijs is nooit gevraagd / hadden zij nooit hoeven te overleggen. Niet zo raar, want zelf dit gerecht / rechter hond Van Gastel had het gore corrupte lef in het vonnis op te nemen dat deze plegers zonder een rechterlijke vaststelling de kinderen zijn van onze vader, wordt vervolgens door die andere ranzige rat Saleh schriftelijk ontkracht maar op een klacht van smaad en laster is niet eens gereageerd. Volgens haar mag een rechter zelf bepalen hoe hij /zij iemand aanspreekt en wat er in de beschikking en/of vonnis wordt opgenomen. Nou dan bepaal ik zelf ook hoe ik hen benoem. Ook op mijn ingebrekestelling geen respons ontvangen. Wie kan ze wat maken, ze zijn onaantastbaar. Nou ik ook. Wat zij kunnen kan ik ook. Het geld heeft zij natuurlijk nodig om zichzelf en haar handlagers te blijven bevoordelen.
  Hij wordt door zijn plegers gegijzeld. Geen enkele familie heeft toegang tot hem.
  Zijn plegers beschikken zonder een (rechterlijke) machtiging noch die van hemzelf al decennia over zijn bankrekening.
  Vorig jaar een bewindvoerder en mentor kunnen vinden bleken zij ook de handlagers te zijn van huichelaar en rat. Zo ver strekt de tentakels van corruptie op dat eiland. En dit is niet eens het puntje vd ijsberg.
  De plegers van onze vader hebben al in 2012 zijn mobiele telefoon afgepakt zodat hij niet gebeld kon worden. Een mobiel door een familielid voor hem aangeschaft want toentertijd had hij al geen beschikking over zijn eigen bankrekening.
  Hij werd door zijn plegers bespuugd, beledigd en met bier overgegoten.
  Dat eiland is een bananenrepubliek met corrupte rechters. Ze wanen zich veilig omdat ze elkaar beschermen, een van de vele ongeschreven regels. In de tussentijd blijven zij hun malafide praktijken voortzetten en met de belerende vinger (in de media) anderen be- en veroordelen. Dat eiland zal nooit vooruitgang boeken. Een grote bedorven gewetenloze honden.
  Ik laat mij niet door deze wittebrood criminelen intimideren noch belazeren, ben niet van onder de indruk. Ik heb ze ook schriftelijk laten weten dat alles wat mij en/of mijn familie overkomt hen idem zal overkomen. Tzt zet ik alles online, ik pik hun corrupte shit niet. Zij hadden niet op gerekend dat ik eea zal opnemen en de resterende schriftelijke bewijzen is door henzelf opgeleverd. Stelletjes dummy’s.
  En de minister van justitie is uiteraard aangesteld om de andere kant uit te kijken. Dat Hof van Justitie is een grote criminele organisatie.

 7. Het mag ook zo zijn dat bij getrouwde en later gescheiden ouders, enige moeders niet willen dat hun ex de kinderen ziet,wat absoluut fout is.En het slachtoffer is niet de vader alleen,in zo een geval, maar de kinderen.Wie komt op voor de kinderen? Deze 32 vaders praten over hun leed.Wie praat over het leed van de kinderen?

 8. Het zijn alleen 32 vaders? Dat verbaasd mij niet. Het is zo dat op Curacao meer als de helft van de vaders absoluut niet interesseert is in hun kinderen,daarom zijn zo veel kinderen die geen contact hebben en kunnen krijgen met hun vaders. Het is zeker ook zo dat de meeste moeders zeker niet alleen de verantwoordelijkheid voor hun kinderen willen dragen en van alles doen om de vaders daarbij te betrekken. Meer als de helft van de vaders erkent hun kinderen nooit en daarom leiden de kinderen hun gehele leven, worden discrimineert,hebben geen rechten.En dat doen vaders van alle bevolking groepen op Curacao,van arm tot rijk,zelf,zeer rijk.Veel proberen geen bijdrage te doen aan het onderhoud van hun kinderen.Er zijn zelf miljardairs die de hogere opleidingen niet hebben betaald en hun kinderen hebben achtergelaten met schulden van hun studie. Als van de meer als 40.000 tot 45.000 geschetst hoeveelheid van vaders alleen 32 zo reageren tegen het Voogdijraad dat eventueel niet zo best werkt, dan zegt dit al genoeg over de vaders op het eiland.

 9. Heb er niet zoveel verstand van, maar ik heb wel van dichtbij meegemaakt wat voor lijdensweg een goede(Hollandse)vriend na z’n scheiding moest afleggen om zijn kinderen te mogen bezoeken. En toch mag hij van de moeder zijn kinderen niet zien, pijnlijk hoor. In Nederland is het ondanks de moderne cultuur echt niet veel anders. Ook hier klagen gescheiden vaders steen en been. Moeders die ondanks een regeling en rechterlijke uitspraak toch pertinent weigeren de kinderen met hun vader te delen zijn in Nederland geen zeldzaamheid. Maar hier organiseren deze vaders zich, er bestaan organisaties zoals bijvoorbeeld “de Dwaze vaders” e.a. Als moeder de vrouw het niet wil, dan gebeurt ook niet. Het is veel breder dan alleen maar cultuur.

 10. Ik en mijn kinderen zijn ook de dupe van dergelijke praktijken, al was dat niet in Curaçao. Ik ben vader van twee kinderen die ik al 11 jaar niet heb kunnen spreken of zien. Dus in onderschrijf dit.
  Ik heb er geen probleem mee deze vaders te organizeren om aandacht te vragen om deze ongeemancipeerde en ongrondwettelijke praktijken. Hun leed is mijn leed, en die van vele kinderen.
  KK: u mag mijn mailadres delen

 11. Ik en mijn kinderen zijn ook de dupe van dergelijke praktijken, al was dat niet in Curaçao. Ik ben vader van twee kinderen die ik al 11 jaar niet heb kunnen spreken of zien. Dus in onderschrijf dit.
  Ik heb er geen probleem mee deze vaders te organizeren om aandacht te vragen om deze ongeemancipeerde en ongrondwettelijke praktijken. Hun leed is mijn leed, en die van vele kinderen.
  KK: u mag mijn mailadres delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -