27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Ilegale bouw Boca Sami rijst de pan uit

WILLEMSTAD — Minister Earl Balborda (PNP) van Ruimtelijke Ordening & Planning (ROP) heeft een driekoppig management-team ingesteld, waarvan een persoon zich specifiek zal richten op de problematiek van en rondom illegale bouwwerkzaamheden. Een van de redenen dat minister Balborda mankracht in zal zetten heeft ook te maken met de hardnekkige geruchten die de ronde doen dat in de omgeving van Boca Sami een reeks illegale bouwwerken met voorkennis zou zijn gerealiseerd.

Een van de illegale bouwwerken naast het hotel bevindt zich in een vergevorderd stadium, waarbij de verwachting is dat het binnenkort van een dak zal worden voorzien.
Een van de illegale bouwwerken naast het hotel bevindt zich in een vergevorderd stadium, waarbij de verwachting is dat het binnenkort van een dak zal worden voorzien.

De eigenaren van deze bouwwerken zouden hierbij een tip hebben gekregen dat er langs de woningen een weg door de overheid aangelegd zal worden ofwel reeds geprojecteerd is. Minister Balborda heeft het bestaan van dat plan inmiddels bevestigd.

Naast de bovengenoemde reeks huizen wordt nu in hoog tempo een scheidingsmuur opgetrokken om de strook pal aan de kust af te bakenen. Bij de ontwikkeling van deze kuststrook zou een bekende zakenvrouw, aanhanger van een politieke partij, betrokken zijn.
Hierbij zou de opzet zijn om een reeks appartementen, ter waarde van 600.000 gulden elk, te realiseren.

- Advertentie -

Projectontwikkelaar Carlos Pardo, eigenaar van de voormalige Bulado Inn te Boca Samí, hoopt dat de minister niet alleen de illegale bouw maar ook het illegaal dumpen van afval hard aangepakt zal worden.
De eigenaar van het hotel, dat nu St. Michiels Bay Inn heet, stelt zo radeloos te zijn door onder andere de vele illegale afvaldumps op zijn terrein, dat hij nu uit wanhoop met het aanwezige illegale afval – ongeveer 300.000 kilo – een barrière heeft opgeworpen om de toegang tot het terrein te verhinderen en zo illegale afvaldumps in de toekomst tegen te gaan.

Balborda heeft al eerder tegenover de Amigoe laten weten dat hij op de hoogte is van illegale bouwwerkzaamheden op het eiland.
De minister zegt dat de wildgroei aan illegale bouwwerken op het eiland te wijten is aan het niet-functioneren van ROP, door een gebrek aan mankracht en aansturing, aangezien het hoofd een jaar arbeidsongeschikt was.
Nu is er dus een management-team ingesteld waarvan één persoon zich zal richten op de bovengenoemde problematiek.

Impasse
Pardo stelt dat er met grote regelmaat pick-ups en dumptrucks het terrein op rijden om bouwafval, huisraad, huisafval en tuinafval illegaal te dumpen.

“Ik weet gewoonweg niet meer wat te doen, het is mijn afval niet.
Er moet gewoon iets gebeuren om uit deze impasse te komen.
Het lijkt hier wel een landfill. Als ik de SKS (uitvoeringsorganisatie Controle en Veiligheid) bel, wordt er gesteld dat er bewijs moet zijn wie de vervuiler is, wat natuurlijk onbegonnen werk is”

, aldus Pardo.

Voor de werkzaamheden moest zwaar materieel worden ingezet.
Voor de werkzaamheden moest zwaar materieel worden ingezet.

Hij stelt tevens met Selikor contact te hebben gezocht, waarbij hij een uitleg gaf over de situatie.

“Ik vind het geen probleem om het afval met mijn materieel en mankracht te verzamelen en naar de landfill te brengen, maar ik zou het onterecht vinden als ik voor andermans vuil ook nog moet betalen. Vandaar dat ik op hulp van de overheid hoop.”

Het antwoord van Selikor was dat er voor het vuil hoe dan ook betaald moet worden.

‘Stremming ontwikkeling’
Zoals bekend wil Pardo het bestaande hotel met 21 kamers uitbreiden tot een duikhotel met 40 kamers.
De Inn is – nadat deze door Pardo werd gekocht – geheel gestript, omdat die de afgelopen jaren het doelwit werd van plunderingen, vernielingen en extreme afvaldump.
Hij stelt zijn plannen voor de realisatie van het duikhotel ‘steeds meer te zien vervagen’, mede door illegale bouwwerkzaamheden.

In de directe nabijheid van het hotel heeft hij de afgelopen twee jaar ‘een grote hoeveelheid illegale bouwwerken zien verrijzen’.
Pardo laat weten dat door deze omstandigheden serieuze investeerders hebben afgehaakt.
Zo zijn er ook drie illegale bouwwerken pal naast het hotel verrezen, waar Pardo zich zonder resultaat bij de betrokken ministeries en uitvoeringsorganisaties als Domeinbeheer over heeft beklaagd.

Op zijn aanvraag om het naastliggende terrein in erfpacht te nemen, om de capaciteituitbreiding van het hotel te kunnen realiseren, heeft hij nog steeds geen antwoord gekregen.
Pardo wijst naar de tekst ‘Laga Para’ (afblijven) op een nabijgelegen afscheidingsmuur naast het terrein waar hij voor opteert, die tevens van pijlen is voorzien:

“Kijk, iemand heeft op dat terrein blijkbaar een oogje laten vallen en laat zo weten dat anderen daar vanaf moeten blijven. Dit is dus de ‘normale’ gang van zaken”

, aldus Pardo met een moedeloze uitdrukking op zijn gezicht.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -