WILLEMSTAD — Jan de Wit, een van de mede-eigenaren van Zorg en Zon BV, die samen met Vredenburg City Management NV het project ZenCity voor senioren op Curaçao aan het opzetten is, laat weten dat het project wel degelijk aan de eisen voor de zorgfaciliterende vergunningen voldoet.
De Wit, die jarenlang werkzaam was als manager Care bij de BZV, meldt dit in reactie op een radio-interview en een krantenartikel naar aanleiding daarvan met de kop ‘Een vreemde vergunning’, waarbij de inspecteur van Gezondheidszorg Jan Huurman dit openlijk in twijfel trekt.
“Ten aanzien van de inhoud van het artikel verbaast het mij in hoge mate dat de inspectie zich presenteert alsof die buiten de overheid opereert.
Voor zover ik weet handhaven zij de regelgeving die door hun collega’s wordt opgesteld.
Wellicht is het daarom beter als zij met diezelfde collega’s, die het beoogde doel achter ZenCity wel begrijpen, gaan afstemmen zodat de vergunning sluitend is.
De gezondheidzorg op Curaçao is in proces en er zijn nog heel veel vragen waar in technische en juridische zin geen antwoord op is geformuleerd.”
Ter illustratie van die praktijk geeft De Wit aan:
“Als wij zorg inkopen bij een lokale intramurale instelling als bijvoorbeeld Hugenholtz, gespecialiseerd in psychogeriatrie, dan geldt er voor hen een bestemmingswijziging en moet er, conform de Landsverordening Zorginstellingen, een nieuwe aanvraag worden ingediend.
Dat geldt echter ook in het geval dat Hugenholtz nieuwbouw pleegt op een andere locatie. Aangezien zij hierover met BZV besprekingen voeren, ontkomen zij niet aan een dergelijke aanvraag van bestemmingswijziging.”
Jammer vindt De Wit het dat nog altijd niet iedereen doordrongen lijkt van de kansen die dit project biedt.
Noodzakelijke kansen voor economische groei.
“Wanneer er particulieren zijn die geld willen investeren, zoals 90 miljoen gulden, in een park met bungalows en appartementen, dan moeten we daar zuinig op zijn.”
Zo laat De Wit weten en vervolgt:
“En als daar een lokale partij, met een door de overheid uitgegeven vergunning, een bestemming voor vindt waar iedereen op Curaçao beter van wordt, dan moet dat serieus genomen worden.
Ik vind het onvoorstelbaar dat er mensen zijn die dit niet zien.
Al helemaal in deze tijd, waarin het economisch steeds moeilijker wordt.”
Volgens De Wit kan er niet meer behouden worden wat er is zonder daar economische groei tegenover te zetten.
“Het zorgtoerisme, de sector waarin wij ons begeven, is daartoe een mogelijkheid.
Veel onderzoeken zijn reeds gedaan.
De laatste waar ik aan heb mogen meewerken was in opdracht van de heer Ruggenaath, waarbij Mike Franco het onderzoeksteam trok.
Van die aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen.”
De Wit geeft overigens ook aan de Inspectie van Gezondheid heel belangrijk te vinden.
“Laat ik een ding voorop stellen.
De rol van de inspectie is voor mij helder en is noodzakelijk.
Sterker nog, als wij cliënten uit het buitenland lokale zorg willen verlenen, dan moet er nog veel gebeuren met de lokale zorgkwaliteit.
Zo zijn wij reeds bezig met de kwaliteitscriteria welke Nederlandse Zorgverzekeraars stellen om hun cliënten van zorg te mogen voorzien.
Wij nemen dit zo serieus omdat het een gevoelige business is waar een fatale vergissing, los van het persoonlijk leed, ook het einde van je activiteiten en het verlies van je investeringen kan betekenen.
Een van de voordelen van het leveren van lokale zorg op internationaal niveau is daarom dat het niveau van de zorg aan lokale cliënten ook omhoog gaat. Daar gaan we met lokale zorgverleners voor zorgen.”
Dat is de doelstelling dan ook uiteindelijk: lokaal zorg inkopen en meewerken aan de upgrade van het lokale aanbod, zodat de klant een steeds betere zorg tot zijn beschikking krijgt. Dat is waar ZenCity volgens De Wit voor staat.
“Omdat ik een zeer positief ingesteld mens ben, kijk ik liever naar de leuke reacties.
Dit zijn vooral de individuele, vaak mondelinge, reacties van mensen die op Curaçao wonen en ZenCity als een mogelijkheid zien om de zo broodnodige economische groei een zetje te geven.
Of wat te denken van de mensen die terug willen komen.
De gepensioneerde Antillianen in Nederland, die vragen wanneer ze kunnen komen en of de koffie al klaar staat.”
De Wit laat zich ook niet ontmoedigen door de negatieve insteek van mensen.
Uiteindelijk zal de weerstand wel wegebben, denkt hij.
“Want er is werkelijk geen doelgroep die van dit project nadeel ondervindt.”
Als ZenCity-groep heeft men besloten de media en een aantal betrokken bestuurders uit te nodigen voor een informatiesessie en een toer, om onder andere ‘alle verwarring uit de wereld te helpen’. Dat zal gaan plaatsvinden in de eerste week van februari.
“Daarna hopen we echter wel snel onze energie te kunnen steken in het aantrekken van cliënten en het maken van afspraken met zorgverleners. Tenslotte is het doelmatiger onze energie te steken in de business zelf.”
Zo besluit De Wit.
ZenCity is een park op Vredenburg met bungalows en appartementen in een veilige omgeving, geschikt voor ouderen. Een omgeving waarin acute zorgvragen direct kunnen worden beantwoord via de meldkamer in het medisch centrum. Meer informatie is te vergaren via www.zorgenzon.info en www.zencity.nl. Interessant is ook een VPRO-documentaire over ouderenzorg in het buitenland. Zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1304201. |