28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

HvN | USAR-Reddingsteam Sint-Maarten keert zondag terug

USAR-Reddingsteam Sint-Maarten keert zondag terug

Een deel van de ruim zestig leden van het Nederlandse reddingsteam USAR keert na de noodhulp op Sint-Maarten zondag terug op Schiphol.

De eerste groep van de in totaal 62 reddingswerkers worden zondagochtend opgewacht door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De anderen arriveren op diverse vluchten in de loop van zondag en maandag.

Het team van USAR.NL is negen dagen aan het werk geweest om de noodhulp te coördineren op het door de orkaan Irma zwaar getroffen Caribische eiland.

Het USAR-team bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie en verleende onder meer assistentie bij het opstarten van de ambulance- en brandweerzorg. Verder zijn alle 34 scholen op het eiland bezocht en zijn waar nodig werkzaamheden verricht, zodat de scholen weer open kunnen.

Samen met de lokale brandweer verleende het reddingsteam verder assistentie bij opruimingswerkzaamheden. Getroffen lokale brandweer- en ambulancemedewerkers werden tijdelijk vervangen, zodat zij thuis aan de slag konden.

”Het was een intensieve, maar zeer dankbare noodhulpinzet van USAR.NL op Sint-Maarten”, zegt landelijk commandant Arjen Littooij vanaf Curaçao. De aanwezigheid op Sint-Maarten heeft volgens hem aangetoond dat USAR.NL breder inzetbaar is dan alleen bij het zoeken naar en redden van slachtoffers.
Jammer

Dat USAR iets heeft kunnen betekenen voor de inwoners van Sint-Maarten doet hen veel goed maar een punt van kritiek is er ook, met name op de overheid. “We zitten hier in het gebouw van de overheid, premier William Marlin zit hier een paar deuren verderop, maar hij is niet een keer langs geweest om gedag te zeggen”, zegt Camille Michel, teamleider van de USAR.

“Hij hoeft ons niet te bedanken”, zegt Michel. “Maar ik had het wel fijn gevonden voor mijn team als de premier zich had laten zien.” De teamleider voegt daaraan toe dat hij het belangrijker vindt om de lokale bevolking goed te kunnen helpen. “Maar toch. Hij zit hier vlakbij.”

Bron: HartvanNederland

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...