26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 06:22

ParadiseFM | Nieuwe Statenleden vanochtend ingezworen

De nieuwe Statenleden zijn vanochtend ingezworen. Zij hebben voor de Gouverneur van Curaçao hun eed afgelegd. De komende vier jaar zullen zij het volk vertegenwoordigen in het...

ParadiseFM | Kettingbotsing op Nieuwe Havenweg

Een vrachtwagen is eind van de ochtend op drie personenauto’s geknald. Dat gebeurde bij de stoplichten van Nieuwe Havenweg bij Coca Cola. Niemand raakte gewond, wel is er...

NOS | ‘Pfizer sluist miljardenwinst weg via Nederland’

Vaccinproducent Pfizer sluist een groot deel van zijn winst weg via belastingparadijzen, waaronder Nederland, Luxemburg en Ierland. Dat meldt Follow The Money (FTM). In Nederland zou Pfizer...

Democracy now! | Tuesday, May 11, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 11 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rhuggenaath niet in parlement

Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) wordt morgen niet ingezworen als Statenlid. In een persbericht maakt zijn partij bekend dat Rhuggenaath zijn zetel niet zal opeisen. Hierdoor schuiven alle...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoHulp opbouw landen tot najaar 2014

Hulp opbouw landen tot najaar 2014

logo-nederlandDEN HAAG — Curaçao en St. Maarten kunnen nog tot oktober 2014 hulp krijgen vanuit Nederland om hun organisatiestructuur als land op orde te krijgen.
De hulp wordt geboden voor bestaande plannen van aanpak wat betreft openbaar bestuur en veiligheid.
Dit blijkt uit het ‘Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties 2012’.
Caribisch Netwerk schrijft over dit document.

Het Jaarverslag, met publicatiedatum 15 mei aanstaande, biedt naast een cijfermatig overzicht van uitgaven en inkomsten ook een verslag van een aantal beleidsprioriteiten.
Nederland stak in totaal ruim 430 miljoen euro in Koninkrijksrelaties.
Dat geld ging vooral naar het bevorderen van de autonomie van Caribische landen in het Koninkrijk.
De inkomsten bedroegen ruim 110 miljoen.
Uit de passage over de waarborgfunctie blijkt opnieuw de spagaat tussen Nederland en de andere Koninkrijkslanden:

“Het beleid van het (Nederlandse) ministerie richt zich vooral op het voorkomen van toepassing van de waarborgfunctie in plaats van het daadwerkelijk toepassen daarvan.
Hiermee is het beleid op het terrein van de rechtshandhaving wellicht meer te typeren als preventief en ondersteunend; hoe wordt voorkomen dat aan de waarborgfunctie daadwerkelijk invulling moet worden gegeven?”

Parlementariërs als Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) proberen al jaren van deze verantwoordelijkheid voor Nederland af te komen, maar dat staat het Statuut niet toe.

De kosten die Nederland maakt voor een gedeelde kustwacht, Recherche Samenwerkingsteam (RST), Openbaar Ministerie en marechaussee zijn in 2012 aangewend voor het bestrijden van onder meer mensenhandel, grensoverschrijdende criminaliteit, drugsbestrijding en illegale immigratie.
Ook heeft Nederland betaald voor het uitzenden van 34 rechters en officieren van justitie naar de eilanden.

Begroting
Nederland laat weten vast te houden aan de eis voor Curaçao en St. Maarten om een sluitende begroting te hebben en ‘dat Curaçao geheel wordt gehouden aan de normen uit de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten’.

“In de RMR zal de toereikendheid van de maatregelen van Curaçao nauwlettend worden gevolgd.
Het financieel toezicht op Curaçao en ook St. Maarten blijft onverminderd noodzakelijk”

, zo staat in het Jaarverslag.
De interim-regering van Curaçao krijgt in het Jaarverslag impliciet wel een compliment voor het omgaan met de aanwijzing die het land kreeg omdat de begroting in 2012 niet sluitend was:

“De vraagstukken zijn door de interim-regering op Curaçao volledig onderkend en er zijn serieuze inspanningen gedaan om het proces van herstel in te zetten.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties