33 C
Willemstad
• vrijdag 13 september 2024 16:03

Huidige RvC CPA verzet zich tegen CPS concessieafspraken kabinet Schotte

CPS had sinds begin jaren ’90 het monopolie op het afhandelen van containers en goederen in de Curaçaose havens. FOTO ARCHIEF
CPS had sinds begin jaren ’90 het monopolie op het afhandelen van containers en goederen in de Curaçaose havens. FOTO ARCHIEF

Van een onzer verslaggevers Willemstad – De Raad van Commissarissen van havenbedrijf CPA van de overheid wil af van de afspraken die in de laatste maand van het kabinet Schotte zijn gemaakt met het particuliere bedrijf CPS, dat in de praktijk een monopolie heeft (behouden) voor containerverwerking en andere stuwadoorswerkzaamheden.

Het is door gebrek aan transparantie nooit geheel duidelijk geworden wat begin september 2012 door de regering van premier Gerrit Schotte (MFK) is besloten inzake de concessie aan Curaçao Port Services (CPS).

Maar het komt erop neer dat CPS nog eens een concessieperiode van 20 jaar kreeg met de mogelijkheid van verlenging met nog eens 20 jaar, en dat – in ruil daarvoor – voortaan CPS (in plaats van CPA) investeringen doet in de infrastructuur van de containerterminal en de gantrykranen, alsmede het preventief onderhoud ervan dat dan voor rekening komt van CPS.

Tegelijkertijd besloot de Raad van Ministers van toen MFK, PS en MAN tot ‘beëindiging van het exclusieve recht tot het verrichten van stuwadoorswerkzaamheden in de haven van Curaçao’.

Dat was min of meer een keiharde eis van wijlen PS-leider Helmin Wiels, nadat CPS al sinds begin jaren ’90 het monopolie had op het afhandelen van containers en goederen in de Curaçaose havens.

Al die tijd was overheids-nv Curaçao Ports Authority (CPA) eigenaar van gebouwen, kranen en materiaal dat werd verhuurd aan CPS en AGT (Antillean General Transport) van dezelfde eigenaren als CPS.

Volgens geraadpleegde deskundigen is de ‘beëindiging van het exclusieve recht’ dat in september 2012 werd overeengekomen iets wat slechts in theorie het geval is; in de praktijk behoudt CPS nog 20 jaar het monopolie, aangezien het voor een ander vrijwel onmogelijk is ertussen te komen.

CPS/ AGT is nu in handen van een invloedrijke groep particulieren met aan de hoofd Fernando da Costa Gomez en daarnaast Maduro Holding (Henry van der Kwast), Eduardo de Veer (MetaCorp) en de erfgenamen van Roli Perret Gentil.

De huidige Raad van Commissarissen (RvC) van CPA, aangesteld onder de nieuwe regeringscoalitie van PS, PAIS, PNP en Sulvaran, heeft onlangs besloten af te wijken van de beslissing van het kabinet Schotte. Zo blijkt uit documenten in handen van het Antilliaans Dagblad. Minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling, onder wie het havenbedrijf valt, is hiervan op de hoogte gesteld.

De minister heeft al samen met CPA en CPS vergaderd. Palm is echter niet geheel zeker en wil, zo gaf hij recentelijk aan tegenover deze krant, (juridisch) advies. Maar ondertussen voelt hij de hete adem van de commissarissen in zijn nek, die al herhaaldelijk hebben gewezen op de urgentie. De RvC wil heronderhandeling van de concessie.

De Raad heeft al besloten dat niet CPS, maar CPA (de overigens sterk verouderde) kranen nieuw aankoopt en koppelt daaraan dat de RvC in elk geval afwil van de 20 jaar en dat de concessieperiode wordt teruggebracht tot 10 jaar.

‘Vasthouden aan 20 jaar’

De verhoudingen kennende en het krachtenspel dat zich al decennia afspeelt tussen CPA en de overheid enerzijds en de privé- onderneming CPS en de vermogende aandeelhouders, verwachten kenners dat de positie van de RvC een flinke machtstrijd teweeg zal kunnen brengen.

Uit de stukken valt op te maken dat Da Costa Gomez in een eerste reactie heeft laten weten dat hij ‘geen problemen heeft’ dat CPA de kranen koopt, maar hij houdt wel stevig vast aan de andere vóór september 2012 uitonderhandelde punten. Waaronder de 20 jaar dus.

Hoewel dus alweer bijna twee jaar geleden is vastgelegd dat voortaan CPS de kades waaronder de containerkade onderhoudt en de gantrykranen voor eigen rekening aanschaft, blijken anno 2014 beide kranen in zeer slechte staat te verkeren.

Directeur Humberto de Castro van overheids-nv CPA heeft diverse presentaties gegeven aan minister Palm van; ook samen met directeur/grootaandeelhouder Da Costa Gomez van CPS. De bewindsman is op de hoogte gesteld van de urgentie.

De RvC heeft minister Palm schriftelijk op de hoogte gesteld. Intussen is kraan 2 gecertificeerd, maar kraan 1 heeft geen certificering verkregen. Auditor Lloyds heeft al tot twee keer toe laten weten dat indien de situatie niet wordt gewijzigd, de Curaçaose haven in grote moeilijkheden kan komen. Binnen drie maanden tijd moeten concrete stappen worden ondernomen die leiden tot een structurele oplossing. Gebeurt dat niet, raakt CPA haar certificering kwijt.

Zo is intern gewaarschuwd door directeur De Castro van het havenbedrijf. Overigens is kraan 1 wél in gebruik, maar wordt erop toegezien dat de veiligheid in orde is. De Raad van Commissarissen is echter zeer bezorgd over de situatie en dringt aan op spoedige aandacht van minister Palm.

Raad van Comissarissen CPA

De Raad van Commissarissen van Curaçao Ports Authority (CPA) bestaat uit de volgende personen: Salomon ‘Percy’ Pinedo (president-commissaris), Abigail Paula, Fitzgerald ‘Jerry’ Semper, Remigio Booi, Kenneth Brooks, David Dick en Anibel Maduro. Directeur is Humberto de Castro.

Zie ook: Huidige RvC CPA verzet zich tegen CPS concessieafspraken kabinet Schotte

Zie ook: Strijd om monopolie CPS niet van vandaag

Bron: Antilliaans Dagblad

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties