29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Hoyer2 | Shockerende advertentie Omni geen aanleiding om niet meer te adverteren

HomeMediaHoyer2 | Shockerende advertentie Omni geen aanleiding om niet meer te adverteren

Sonia Manglani in gesprek met Rick Hart

Managing director Sonia Manglani – Omni Electronics

Vervelende reacties uit de samenleving over een advertentie van Omni zijn voor het bedrijf geen aanleiding om zo’n advertentie in de toekomst niet meer te plaatsen. Het electronicabedrijf plaatste vorige week in verschillende kranten namen en adressen van klanten die hun schuld bij het bedrijf niet aflossen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties op met name social media.

Volgens Sonia Manglani, managing director van Unicomer Curacao waar Omni onder valt, gaat het bedrijf naar de rechter als er geen betaling plaatsvindt naar aanleiding van de advertentie. Omni kiest er daarmee bewust voor namen en adressen openbaar te maken en mensen aan te tasten in hun eer en goede naam. De managing-director zegt dat dat niet de bedoeling was en te hopen dat mensen uit schaamte vervolgens tot betaling zullen overgaan.

Volgens Manglani is er juridisch niets mis met het plaatsen van zo’n advertentie en is ze niet bang dat mensen naar de rechter stappen voor smaad. Omni is wel geschrokken van de reacties en is zich naar aanleiding daarvan bewust geworden van de shockerende werking van de advertentie.

Dat is geen aanleiding om de advertentie niet te plaatsen, maar wel om deze wat aan te passen, aldus de managing-director.

Ze vertelt wat het bedrijf doet om mensen te bewegen hun schuld af te lossen.

Tijd: 6.29

Bron: Radio Hoyer 2

20 reacties

 1. In het artikel staat dat er volgens Omni juridisch niets mis is hiermee. Ik heb hier zo mijn twijfels over.

  Omni heeft de gegevens van de personen die op krediet kopen verzamelt met het doel om hiermee het verschuldigde geld te kunnen innen. Daar mag Omni ze dan ook voor gebruiken.

  Echter geldt dat Omni deze gegevens enkel mag delen op het moment dat daar een juridische grondslag voor is. In dit geval zou dat kunnen zijn het innen van de achterstallige bedragen. Daarbij moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

  1. Het moet subsidiair zijn, oftewel er moet geen methode zijn die Omni kan inzetten die minder ingrijpend is voor de persoonlijke levenssfeer van de betreffende personen
  2. Het moet proportioneel zijn, oftewel het doel moet de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betreffende personen rechtvaardigen

  Mijns inziens is zeker aan de eis van de subsidiariteit niet voldaan. Omni had makkelijk een incasso bureau of iets dergelijks kunnen inschakelen in plaats van namen te gaan publiceren.

  Wat betreft de proportionaliteit geldt dat niet eens duidelijk is of het publiceren van de namen wel doelmatig is. Gaan mensen uit schaamte wel betalen? Of maakt het dan toch niet meer uit omdat de namen toch al in de krant hebben gestaan.

  Wat mij betreft is deze actie van Omni een poging om op een zeer goedkope manier het hen verschuldigde geld te innen. Als je kredieten verstrekt neem je het risico dat mensen dit niet (tijdig) terugbetalen en moet je daar een gedegen en weloverwogen beleid voor hebben waarbij het niet zo is dat alleen het belang van jouw als kredietvertrekker nog geldt! Dat iemand nog geld schuldig is betekent geen vrijbrief om dit wereldkundig te maken.

  Het zal wel niet zo zijn, maar ik hoop dat dit een wake up call is voor de verantwoordelijke instanties om eens meer werk te gaan maken van het beschermen van de privacy van de burger op ons eiland.

 2. @ John Bash,

  Tip: Leen nooit geld uit aan vrienden die je ook als vriend wilt behouden. Vaak worden ze dan al heel snel ‘vage kennissen’. De reden dat men immers bij jou geld komt vragen is omdat ze het nergens anders kunnen krijgen.
  Veel te vaak eindigt een goed bedoeld gebaar in een langdurige ruzie en dat is jammer.

 3. Idd een goede actie van OMNI. Koop je iets, als is het op krediet, moet je betalen of terug betalen.
  Maar de mentaliteit hier is: afspraken maken ok, maar hou me er niet aan.
  Ook ik spreek uit eigen ervaring. Iemand geld geleend omdat zij een beetje krap zat om een rekening te betalen. Afspraak was over 2 maanden terugbetalen. Jaja de 2 maanden werden bijna een jaar. Maar ondertussen wel op een cruise. Gelukkig een soort contract opgemaakt en laten tekenen. Gedreigd om eea openbaar bij vrienden te maken en ja hoor het werd betaald.

 4. Beste lezers,

  We moesten even ingrijpen,

  Gelieve on-topic reageren. Agressieve reacties jegens elkaar worden verwijderd.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 5. Het probleem is geen klein probleem. Op Curacao wil men krediet en weet ook dat als ze niet betalen dat het niet makkelijk is om terug te krijgen.
  Ik kan er in detail van mee praten. En ja in een omgeving waar privacy beschermd wordt om dat dat het niveau is van die omgeving prima.
  Maar Curaçao heeft niet dat niveau.
  Ons niveau van privacy is dat foto’s van doden en ongelukken gewoon in de krant staan.
  Dus wan betalers kunnen ook gewoon inde krant. Want de wet op de privacy stamt uit 1919.
  En het interesseert ze voor geen meter om dat te veranderen.
  Dus f de hele bende en zet ze inderdaad gewoon in de krant.
  Shame on You.

 6. Goh zoveel reacties op iets waaarbij men niet betaald.
  Ik kan er 1 bij plaatsen Wave Hotel. betaald mij ook niet.
  Met een excuus dat nergens op slaat. Ze doen wel gok kasten.
  En eigenlijk moeten ze casinos verbienden. Want het is gewoon diefstal.
  En zo is Curacao. de gedeputeerden betalen niet maar stelen wel.
  De ministers betalen niet maar stelen wel.
  Maar de pueblo moet betalen.
  Stelletje dieven bij elkaar.

 7. ********

  On topic: prima aktie van Omni. Als ik geld van mensen te vorderen heb benader ik ze altijd vian hun werkgever. Dan betalen ze meteen.

 8. Los daarvan, ik heb de advertentie van OMNI niet gezien, maar men kan die gemakkelijk aanpassen door de advertentie als een uitnodiging tot betaling te schrijven.
  Het betaalgedrag van velen op dit eiland is schrikbarend en er is wel een oplossing voor, heb ik ook al eens voorgesteld aan toenmalig min v economische zaken, Eugene Ruggenaath. Meer dan een schaapachtig lachje kon er niet vanaf, dus blijft het een zooitje en neemt niemand zijn betalingen serieus.
  Er zijn bedrijven die goederen afnemen van andere bedrijven en daarna gewoon hun vinger opsteken met de woorden: ‘je kunt toch niets doen, want een gang naar de rechter is duurder dan deze rekening’. En veelal lachen ze er ook nog bij. Met dit soort figuren is ‘namen & shamen’ absoluut de enige oplossing.

 9. Misschien een idee even te sparen en niets op de pof aan te schaffen. Je kan er donder op zeggen dat een gros van de goegemeente de aflossing niet kan afbetalen. Triest maar waar.
  Begrijpelijk dat veel mensen wel iets leuks willen, bankstelletje, tvtje etc etc.
  Maar wat niet kan kan niet. Misschien is dat reden van de vele inbraken die momenteel plaatsvinden en volstrekt uit de hand loopt.

 10. Prima actie van Omni, kan de overheid een voorbeeld aan nemen.

  Helaas voor Omni schaamt de Curacaoenaar zich nergens voor.

  ************************

  Respect voor Omni, maak de wanbetalers maar bekend. Zo vertoont Mangusa ongedekte cheques bij de ingang en beelden van winkeldieven in het restaurant.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties