Hoyer2 | RdK-directeur: Pas op voor de bittere werkelijkheid

Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy in gesprek met Rick Hart

Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy | Antilliaans Dagblad

Waarnemend-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy is positief over uitspraken van de Venezolaanse minister van Oliezaken Manuel Quevado, maar waarschuwt ook voor de bittere werkelijkheid.
Quevedo bracht een positieve boodschap tijdens zijn bezoek, namelijk de salarissen die tot het eind van het jaar betaald zullen worden en PdVSA ziet mogelijkheden om de raffinaderij ook na het aflopen van het contract in december te blijven exploiteren.

De Lannoy zegt nu dat er al maanden geen inkomsten zijn, maar de uitgaven blijven wel doorgaan. Nog steeds is sprake van sancties tegen Venezuela en PdVSA is een staatsbedrijf met 19 miljard aan schulden en claims, oftwel laten we de werkelijkheid niet uit het oog verliezen.

Tijd: 5.17

De Lannoy vindt het een slecht idee de non-disclosure aggreement te laten vervallen, zoals werknemers en vakbonden van de raffinaderij willen. Het zou potentiële partners afschrikken, denken de vakbonden. De RdK-directeur denkt dat een non-disclosure aggreement een overname juist ten goede komt.

Tijd: 1.33

Tot slot bevestig De Lannoy dat de raffinaderij zich met een nieuwe strategische partner ook aan de milieu-eisen zal gaan houden.

Tijd: 0.29

Bron; Radio Hoyer2

7 Reacties op “Hoyer2 | RdK-directeur: Pas op voor de bittere werkelijkheid

 1. Curacao revisited

  Met Gilbert Martina daar aan de top is het wachten op een drama

 2. ericlapas

  Met de laatste opmerking van Chonky de Lannoy, “een nieuwe strategische partner ook aan de milieu-eisen zal gaan houden”, kunnen we concluderen dat Chonky de Lannoy in een fantasie wereld leeft.

 3. Joep Meloen

  De regering zou de belangen van de bevolking voorop moeten hebben staan oftewel gezondheid en werkgelegenheid.
  Werkgelegenheid zonder gezondheid lijkt mij een hele slechte keus, dus dient de regering gewoon de gezondheid voorop te stellen.
  Dat kan inhouden dat de raffinaderij moet worden gesloten, maar het is ook heel goed mogelijk dat men een serieuze partij treft, welke inziet dat milieu eisen gewoon bij deze tijd horen. Nergens ter wereld zou men wegkomen met het opereren van een raffinaderij volgens de eisen uit de jaren 50.
  Curacao moet zich niet te goedkoop verkopen oftewel de regering moet gewoon eisen dat een nieuwe raffinaderij voldoet aan de algemeen geldende milieu eisen.
  Lijkt me niet zo overtrokken om dat van een nieuwe partner te eisen. Wil die partner dat niet dan is die partner alleen uit op het eiland gebruiken voor zijn of haar doeleinden oftewel dan worden we slaven van zo’n partner.
  En dan zeg ik heel simpel: ‘Nee bedankt’.

 4. SMOC Curacao

  “We willen graag een schonere raffinaderij. We willen voldoen aan internationale normen, maar dat kan niet van de een op de andere dag, dat zal gefaseerd moeten zijn, en hoe die fases verlopen dat hangt af van hoe diep ze willen investeren”. Het kan wél van de een op de andere dag, door een verbod op het gebruik van asfalt als brandstof bij Isla en CRU. De scheepvaart moet wereldwijd per 1 januari 2020 over op brandstof met max. 0,5% zwavel. Asfalt bevat ruim 3% zwavel en is voor 80% oorzaak van de vervuiling op Curacao. Dus keiharde eis (“binding”): brandstof max. 0,5% zwavel per 1-1-2020. Dat kan, dat moet. Een exploitant die niet zo diep wil gaan moet worden uitgesloten.

 5. De Rechtsstaat

  Wou net een reactie gaan plaatsen en bedacht mij even.

  Ik dacht dat ik van de “kalor” zo moe van wordt, maar niks is minder waar.

  Ik raak spontaan bekaf van altijd die nietszeggende reacties, het zit aan die of die persoon.

  Laten wij lekker zo door gaan en dan worden wij echt een achterstandswijk van Nederland (in het Caraïbisch gebied).

  De papiamentu tokkies o.i.d.

 6. De vakbonden(leiders) zijn zeker voor wat betreft de Isla zo voor ingenomen als wat en zullen alle middelen legaal en illegaal gebruiken om PDVSA in het zadel te houden,ook al gaat dat ten koste van Curacao. Daar is zeker geen belang van “ de arbeider” in aanwezig,alleen maar persoonlijk belang .Waarschijnlijk weet PDVSA teveel van de wanpraktijken van die leiders dat ze daardoor onder druk van de venezolanen staan zonder een uitweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *