33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

Hoyer2 | Pensioenfonds en Vidanova mogelijk beleggers in nieuwe ziekenhuis

HomeMediaHoyer2 | Pensioenfonds en Vidanova mogelijk beleggers in nieuwe ziekenhuis

Kenneth Gijsbertha in antwoord op vragen van Rick Hart

Banken en pensioenfondsen gaan mogelijk de tekorten financieren | Extra

De overheid zal de meerkosten van 150 tot 200 miljoen gulden voor het nieuwe ziekenhuis HNO niet gaan lenen op de kapitaalmarkt, maar een leningovereenkomst sluiten met institutionele beleggers waaronder Algemeen Pensioenfonds en Vidanova, dat zegt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha.

Lenen kan overigens ook niet aangezien het College financieel toezicht expliciet aangeeft dat wanneer een land niet voldoet aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht er niet kan worden geleend.

Gijsbertha gaf tijdens een persconferentie uitleg over de uitvoerige brief die de regering heeft gestuurd naar het Cft. De regering reageerde hiermee op de brief van het Cft van 29 augustus waarin het Cft concludeert dat er niet aan de begrotingsnormen wordt voldaan en daarom overweegt de Rijksministerraad te adviseren een aanwijzing te geven.

Wij vroegen de minister tijdens de persconferentie waarom een belegger zal investeren in een ziekenhuis dat nu al in een financieel slechte positie verkeert ondermeer gezien de overmatige meerkosten van 150 tot 200 miljoen gulden.

Tijd: 2.26

Bron: Radio Hoyer 2

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Wat een gezemel, begrijpt met niet wat aandelen zijn?? Welk lokaal geld? Jeetje wat een niveau weer.
  Misschien goed om aan te halen hoe de Giro en Ennia ervoor staan, wellicht goed om dat lokale geld achter de hand te houden.
  Daarnaast nogmaals, aandelen uitgeven is het betreden van de kapitaalmarkt en zorgt ervoor dat er dividenden uitbetaald dienen te worden aan de aandeelhouders, denkt men echt op dat eiland dat het Cft dit niet doorziet?! Dit is gewoon de kapitaalmarkt opgaan, terwijl er niet voldaan wordt aan de financiële normen. Als de overheid dit wil doen, moeten ze gewoon eerst aan de financiële normen gaan voldoen, luidt en duidelijk opgenomen in de Rijkswet. En dan nog de vraag, met deze emissie moet het Ziekenhuis dus winst gaan maken om de aandeelhouder dividend te gaan uitbetalen, denkt met op dat eiland dat dit geen impact heeft, hiermee maak je de zorg uiteindelijk duurder waardoor de SVB en andere zorgverzekeraars de rekening laat betalen. Wie zijn dit uiteindelijk alle polishouders, dus de gehele samenleving gaat weer meer voor gezondheidszorg betalen.
  Opletten geblazen.

 2. Niet alleen APC, ook andere financiële instellingen moeten een groot deel van hun ‘opbrengsten’ lokaal investeren. Echter, er wordt steeds geroepen dat er geen ‘projecten’ zijn. In het verleden wilden de lokale banken al participeren in het financieren van de bouw van HNO. Gezien Vidanova van de problemen rondom Ennia zal profiteren, ook m.b.t. pensioenen, heeft het nu een ‘project’ (HNO) om in te beleggen. Voor wat hoort wat, toch Ys?

 3. Gijsbertha zegt: “…De overheid zal de meerkosten van 150 tot 200 miljoen gulden voor het nieuwe ziekenhuis HNO niet gaan lenen op de kapitaalmarkt…”
  Waar wil hij het dan gaan lenen?

  “…maar een leningovereenkomst sluiten met institutionele beleggers …”
  Zijn dat niet de partijen die op de kapitaalmarkt rondhuppelen?

  “…maar een leningovereenkomst sluiten…”
  Is een leningsovereenkomst sluiten wat anders dan geld lenen? Iets wat volgens Gijsbertha zelf niet mag: “…Lenen kan overigens ook niet aangezien het College financieel toezicht expliciet aangeeft dat wanneer een land niet voldoet aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht er niet kan worden geleend…”

 4. @Marian: ben jij even genaaid. Volgens de statuten is APC verplicht om een groot deel van de premies te beleggen in bedrijven hier op het eiland.

  Probeer dan maar eens een leuk rendement te halen.

  Sterkte!

 5. Mijn pensioen zit bij APC / APNA, en ik wens niet dat dat gaat verdampen door een idiote lenng aan of deelname door mijn fonds in het nieuwe ziekenhuis.

  Het fonds is al eerder eens bijna leeg gehaald door de idiote fakturen van KPMG (Peter Grootens), nog zo’n waanzinnige act overleeft het niet.

  Geld steken in het ziekenhuis is hetzelfde als geld steken in Insel Air.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties