Hoyer2 | ‘Handhaving rookverbod aanscherpen’

Giselle McWilliam in gesprek met Rick Hart

‘Handhaving rookverbod aanscherpen’ | Extra

Het ontbreekt aan handhaving van het rookverbod in openbare ruimtes. Dat zegt MAN-parlementariër Giselle Mc Willem op de Internationale Anti-Tabaksdag. Boetes die mensen kunnen krijgen voor het overtreden van het rookverbod kunnen oplopen tot maximaal 10.000 gulden.

In april 2016 is het rookverbod uitgebreid naar publieke ruimten, werkruimten en het openbaar vervoer. Tot die tijd mocht er alleen in overheidsgebouwen niet gerookt worden.

De Internationale Anti-Tabaksdag is in 1989 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit orgaan is bezorgd om de miljoenen mensen die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van het roken van tabak. In 2011 rookten op Curacao volgens de toen gehouden Census ongeveer 10.000 mensen op een totale bevolking van 119.000 mensen. Wereldwijd wordt het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan de gevolgen van roken geschat op 6 miljoen, waarvan 600.000 niet-rokers die worden blootgesteld aan de tabaksrook van anderen. Hoe die cijfers op ons eiland liggen, is onbekend.

Mc William vindt dat de minimumleeftijd voor roken op 21 jaar zou moeten worden gesteld. Momenteel is er geen minimumleeftijd op Curacao. In 22 van de 27 EU landen is de minimumleeftijd voor de verkoop van tabaksproducten 18 jaar.

De parlementariër vindt dat de handhaving strenger moet worden, maar ze weet niet wie dat moet doen. Ze vertelt of mensen voldoende op de hoogte zijn van het rookverbod.

Tijd: 4.57

Bron: RadioHoyer 2

5 Reacties op “Hoyer2 | ‘Handhaving rookverbod aanscherpen’

 1. Freedomwriter

  @ Sander. Inderdaad. Dit is het resultaat als je zonder gedegen bagage als parlementarier gaan zitten. Redeloze onderwerpen worden dan aangekaart en gepresenteerd als gewichtige onderwerpen, zonder daarbij een oplossing en of plan aan bij te bieden. Niveau bepaald grotendeels de kwalitatieve output van een parlementaire aanstelling, maar helaas begrijpt menigen dat nog steeds niet.

 2. We hebben we geen grotere problemen?

  gaan we ons weer richten op onzin dingen?

 3. Mevrouw Mc William moet niet in de voetsporen van de laffe Alex Rosaria gaan treden. We weten allemaal hoe het met hem is afgelopen. Er zijn andere en grotere problemen op het eiland. Voor de volksgezondheid en ‘mee-rokers’ begin bij de Isla en de uitlaatgassen van alle auto’s. Probeer eerder diabetes en obesitas tegen te gaan. Je mag de accijnzen op tabak verhogen, maar aanscherpen rookverbod met astronomische hoge boetes slaat nergens op. Tevens ‘gebruik’ en ‘verkoop aan’ is een groot verschil. Laten we niet heiliger dan de paus worden.

 4. Nada di hasi?
  In 2011 rookten op Curacao volgens de toen gehouden Census ongeveer 10.000 mensen op een totale bevolking van 119.000 mensen.

  Typisch een nada di hasi geouweklets onderwerp! Ten eerste geloof ik dat het aantal rokers op Curaçao veel groter is dan die 10.000, ten tweede denk ik dat er in 2011 al 150.000 mensen woonden en niet 119.000.
  Alsof het ook maar iets uithaalt als de minimumleeftijd van 18 naar 21 wordt opgerekt. In plaats van over boetes voor rokers te kletsen zou het veel beter zijn om te praten over de hoogte van de boetes voor comerciantes die bedorven vlees e.a. overtijdse dump-levensmiddelen aan de bevolking verkopen. Op Curaçao sterven mensen eerder aan bedorven levensmiddelen/vlees, diesgraciado politici en onkundige chirurgen(medici) dan aan sigarettenrook.

 5. Trots op curaçao

  Pfffff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *