33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Hoyer2 | Camelia-Römer stoort zich niet aan Nederlands Huisartsen genootschap bij cannabis discussie

HomeMediaHoyer2 | Camelia-Römer stoort zich niet aan Nederlands Huisartsen genootschap bij cannabis...

Suzy Camelia-Römer in antwoord op vragen van Rick Hart

Minister Suzy Camelia-Römer | Jeu Olimpio

Kan cannabis gebruikt worden als medicijn op Curacao? Daar laat minister van Gezondheid, Natuur en Milieu Suzy Camelia-Römer onderzoek naar doen. De discussie hierover is al een tijd gaande op ons eiland en de druk op de minister wordt steeds groter om wiet toe te laten als medicijn.

Begin juni adviseerde het Nederlands Huisartsen Genootschap huisartsen de medicinale wiet niet meer voor te schrijven voor pijnvermindering of verbetering van levenskwaliteit. Volgens het NHG is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat cannabis werkt als pijnstiller.

Het NHG stelt dat een behandeling met cannabis alleen te overwegen is bij patiënten in de palliatieve fase die niet voldoende baat hebben bij gangbare behandeling tegen pijn- en andere klachten.

Volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis, dat wiet teelt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, moet cannabis wel verlichting bieden bij MS-klachten en Gilles de la Tourette. “Maar voor het merendeel daarvan stuurt de huisarts patiënten door naar de specialist”, wordt gesteld in Trouw.

Radio Hoyer 2 vroeg Camelia-Römer wat zij ervan vindt dat het Nederlands Huisartsen Genootschap de medicinale wiet niet meer wil voorschrijven.

Tijd: 2.52

Bron: Radio Hoyer 2

7 reacties

 1. @Huisarts,
  Dat er miljarden geïnvesteerd woord in cannabis voor medicinale doeleinden met name in de VS (waar zelfs oud-politici woordvoerder worden voor deze nieuwe industrie) is dus gewoon gebaseerd op een ‘onderbuik gevoel’ en niet op keiharde data? Maak dat de kat maar wijs!
  By the way, er is nog ruimte voor jou om ‘in te stappen’.

 2. Artsen moeten middelen voorschrijven waarvan bewezen is dat ze helpen en niet schaden. Dat is een heel rationele eis en wens; medicatie voor niets slikken of met gezondheidsrisicos dat wil niemand. Wetenschappelijk onderzoek is ervoor om daar duidelijkheid in te brengen. Het feit dat wiet in Nederland overal gekocht kan worden voor recreatief gebruik zoals de minister argumenteert, wil nog niet zeggen dat er enig bewijs is dat cannabis olie een meerwaarde (boven placebo oa) in bepaalde medische situaties; en dus dat het voorgeschreven moet (kunnen) worden door artsen. Om dat te kunnen doen moet er bewijs zijn dat er een werkzaamheid vanuit gaat in de speciale situatie van een ziekte en dat het veilig is dus ook als de zieke andere ziekten heeft of andere medicatie gebruikt. Alle alternatieve of natuurlijke medicatie dient daaraan te voldoen net als de reguliere medicatie! De redenatie van de minister loopt dus spaak en zij begrijpt de materie niet goed. Aan recreatief gebruik worden nu eenmaal andere eisen gesteld dan aan gebruik voor medische doeleinden. Het is evenwel goed om onderzoek te doen alvorens je uberhaupt plannen voor wiet-plantages naar buitenbrengt.
  De NHG is een wereldwijd erkende organisatie voor huisartsen en zijn vermaard op het gebied van wetenschappelijk onderzoek over het gehele veld van huisartsgeneeskunde. Er wordt lang onderzoek gedaan en nagedacht voordat deze organisatie uitspraken doet voor de beroepsgroep. De minister zou dit moeten weten.
  Het zou mooi zijn als er regels komen voor alternatieve geneeswijzen maar t zou voor de pupulatie op Curacao nog mooier zijn als de reguliere zorg meer ondersteuning krijgt en de kaders en de randvoorwaarden voor goede zorg binnen maar vooral ook buiten het ziekenhuis de aandacht zouden krijgen als de alternatieve zorg. Ministerie van gezondheid; zoals de naam zegt, geef de zorgverleners de mogelijkheid om gezondheid te bevorderen. Met name aan het front van de reguliere zorg: dietisten, bewegingsdeskundigen/fysiotherapeuten en huisartsen die dat coordineren. Bij het NHG is daar ruim voldoende informatie over beschikbaar…

 3. Suzanne laat je niet wijs maken door de Nederlanders, je had ze moeten vragen hoeveel ze verdienen met (zogenaamde)legale verkoop van drugs.

 4. Psst, Suzy ga eens langs bij Pain Clinic van Sahoury en bekijk met de deskundigen daar welke baat cannabis (olie) heeft op pijnbestrijding. Of maak eens een reisje door de VS, specifiek California, waar Cannabis (olie) verkoop aan met name ouder wordende generaties gretig profiteren van de legale verkoop van cannabis producten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties