27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:44

Laatste reacties

- Advertentie -

Hogere tax remt groei luchtvaart’

Insel-topman Kluyver spreekt CTO-conferentie in Martinique toe

NO-airport-taxWillemstad – Verhoging van de belastingen betekent, zeker in de luchtvaartwereld, verlies aan banen. Dat betoogde Albert Kluyver, ceo van Insel Air, tijdens de conferentie van de Caribbean Tourism Organization (CTO) afgelopen week op Martinique.

Advertentie

- Advertentie -

De directeur van het private Curaçaose luchtvaartbedrijf was te gast bij de Caribische toeristenorganisatie van overheden en sprak de vergadering en aanwezigen toe.
De tegenhanger van de CTO is de CHTA (Caribbean Hospitality And Tourism Association), waar de particuliere belangenverenigingen van de circa 30 Caribische (ei)landen bij zijn aangesloten.

,,The economic effect of growth of the airline sector is greater than the daily milking of the aviation sector”

, zei Kluyver tijdens de State of the Industry Conference.
Met andere woorden: overheden doen er verstandig aan om de luchtvaartondernemingen zo veel mogelijk te ontlasten, want daarmee groeit het vliegverkeer en de daaraan gerelateerde industrieën zoals het toerisme, in plaats van de luchtvaartsector telkens uit te melken met hogere belastingen.

De impact van meer belastingheffing (vertrekbelasting, airporttax, passenger facility charges, landingsgelden, arrival tax, air traffic control ofwel navigatieheffingen, transfer fees, airport development charge) is volgens de Insel-topman enorm.
Enorm negatief wel te verstaan.

Met een paar voorbeelden gaf Kluyver aan dat het aandeel belastingen in een vliegticket varieert van 36 tot 45 procent.
Zo kost een ticket Sint Maarten-Antigua 351,50 dollar, waarvan 125,50 dollar aan tax (36 procent); voor een kaartje Curaçao- Aruba moet 166,25 dollar worden betaald, waarvan 55,25 dollar aan belastingen (eveneens 36 procent); en een vliegbewijs Santo Domingo-San Juan kost 307,70 dollar, waarvan 137,70 dollar aan diverse taxsoorten (niet minder dan 45 procent).

- Advertisement -

Aan de hand van Chili als business case toonde de directeur van Insel Air aan dat een verhoging van de hogere reiskosten voor buitenlandse bezoekers meer dan averechts kan uitwerken op de bezoekersaantallen.
Weliswaar zijn de belastingontvangsten meer, maar daar staan minder passagiersaantallen tegenover, een verminderde bijdrage aan de economie, meer banen komen op de tocht te staan met als eindresultaat een daling in de bijdrage aan de nationale schatkist.
Omgekeerd kan ook, vertelde Kluyver. Sint Lucia was van plan 35 dollar aan airport development charge te introduceren, maar na een regeringswisseling in 2012 werd hier alsnog van afgezien. Volgens de CTO-statistieken vertoont Sint Lucia de hoogste groeicijfers in de periode 2012/2013.

Advertentie

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -