28 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 18:43

Laatste reacties

- Advertentie -

HogeRaad | Oplegging ontnemingsmaatregel van bijna 2 miljoen Antilliaanse guldens aan voormalig minister-president van Curaçao blijft in stand

Met vonnis

In de strafzaak werd de voormalig minister-president Schotte wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.

De ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van bijna 2 miljoen Antilliaanse guldens van de voormalig minister-president van Curaçao blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak

 

In de strafzaak werd de voormalig minister-president Schotte wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Als bijkomende straf werd hij voor een periode van vijf jaar ontzet uit het recht om te worden verkozen bij verkiezingen. In de strafzaak is onder meer komen vast te staan dat hij hoge geldbedragen, die bedoeld waren om hem te bewegen tot het doen van tegenprestaties, heeft aangenomen van een bevriende Italiaanse zakenman.

- Advertentie -

In deze ontnemingszaak oordeelde het Gemeenschappelijk Hof vervolgens dat Schotte wederrechtelijk voordeel heeft verkregen uit het aannemen van deze giften en uit een soortgelijk feit. Het Gemeenschappelijk Hof stelde het te ontnemen bedrag vast op 1.844.190,36 Antilliaanse guldens. Tegen deze uitspraak stelde Schotte beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatie(klachten)

De advocaten van Schotte vroegen de Hoge Raad de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof te vernietigen. In de cassatieklachten werd betwist dat Schotte voordeel heeft genoten uit het bewezenverklaarde feit en uit het soortgelijke feit, onder meer omdat de bankrekening waarop de gelden werden gestort niet op zijn naam stond en de daarop gestorte geldbedragen niet privé zijn aangewend maar werden gebruikt als donaties aan de politieke campagne van Schotte. Ook zou het hof onvoldoende hebben gemotiveerd dat voldoende aanwijzingen bestaan dat Schotte naast de in de strafzaak bewezen verklaarde passieve ambtelijke omkoping een soortgelijk feit heeft begaan. Ten derde zou het hof bij de verwerping van het verweer dat Schotte niet de financiële draagkracht heeft om aan de ontnemingsmaatregel te voldoen een onjuiste maatstaf hebben gehanteerd.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad is van oordeel dat deze cassatieklachten niet slagen en heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de oplegging van de ontnemingsmaatregel definitief.

Publicatie op rechtspraak.nl

- Advertisement -

ECLI:NL:HR:2021:1222

Bron: Hoge Raad.nl

Naschrift KKC

Hier vindt u de uitspraak op de Hoge Raad.nl

ECLI:NL:HR:2021:1222

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
07-09-2021
Datum publicatie
07-09-2021
Zaaknummer
20/02896
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2021:539
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Artikel 81 RO-zaken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Caribische ontnemingszaak waarbij aan de voormalig minister-president van Curaçao een ontnemingsmaatregel is opgelegd tot een bedrag van 1.844.190,36 Antilliaanse guldens. Middelen over (1) oordeel hof dat betrokkene de in de strafzaak als passieve ambtelijke omkoping bewezen verklaarde giften als wederrechtelijk voordeel daadwerkelijk heeft genoten, (2) oordeel van het hof dat voldoende aanwijzingen bestaan dat een geldbedrag dat betrokkene in augustus 2010 heeft ontvangen afkomstig is uit een soortgelijk feit als de passieve ambtelijke omkoping ter zake waarvan betrokkene in de strafzaak is veroordeeld, en (3) verwerping van een door verdediging gevoerd draagkrachtverweer. HR: art. 81.1.RO.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

HOGE RAAD DER NEDERLANDEN

STRAFKAMER

Nummer 20/02896 PC

Datum 7 september 2021

ARREST

op het beroep in cassatie tegen een vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, van 7 juli 2020, nummer H-17/2019, in de strafzaak

tegen

Gerrit Fransisco SCHOTTE,

geboren in Curaçao op 9 september 1974,

hierna: de verdachte.

1 Procesverloop in cassatie

Het beroep is ingesteld door de betrokkene. Namens deze hebben P.T.C. van Kampen en W.S. de Zanger, beiden advocaat te Amsterdam, bij schriftuur cassatiemiddelen voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De procureur-generaal F.W. Bleichrodt heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

2 Beoordeling van de cassatiemiddelen

De Hoge Raad heeft de klachten over de uitspraak van het hof beoordeeld. De uitkomst hiervan is dat deze klachten niet kunnen leiden tot vernietiging van die uitspraak. De Hoge Raad hoeft niet te motiveren waarom hij tot dit oordeel is gekomen. Bij de beoordeling van deze klachten is het namelijk niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht (zie artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie).

3 Beslissing

De Hoge Raad verwerpt het beroep.

Dit arrest is gewezen door de vice-president J. de Hullu als voorzitter, en de raadsheren E.S.G.N.A.I. van de Griend en M.J. Borgers, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 7 september 2021.

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Raar land dit, ik meen nog ca. 2 mln te kunnen halen bij u, en als dat niet lukt ga ik u onderhouden á ca. kwart miljoen voor twee jaar……. Ik zou geld willen zien.

  Fyi banken , trustkantoren e.d. wordt niemand in de bak gezet, maar gewoon een schikking, dus dat.

 2. Ik ben benieuwd. Zullen de financiers van zijn partij die uiteindelijk ook het beleid bepalen ( geldt overigens voor veel partijen ) hem uit de wind houden of is hij nu van generlei waarde meer en hem lekker laten gaan zitten.

 3. Ben benieuwd hoe de rioolrat leerling pastor Gerrit de Raaf zich nu voelt na deze uitslag, zijn aanhang met Pik Pisas voorop zullen ook dood ziek zijn. ook zijn duur betaalde advocaten kunnen zich wel een Nederlandse oorlog bunker gaan verschuilen na deze uitslag. Dit word dus op korte termijn of 1.8 miljoen betalen ( termijnen van 1000,00 in de maand zal niet mogelijk zijn ) of 3 jaar onvoorwaardelijk. Aftrek van 1/3 jaar bestaat niet in deze, dit is een belasting fraude en geen poging tot moord. Ben benieuwd of er een persoon is die hem dit geld gaat uitlenen ?? ook die gaat dan voor 3 jaar het hok in ??. kom er maar in Drekkie.

 4. Schotte heeft het te bont gemaakt, op zich wel begrijpelijk zonder enige opleiding en opeens stond hij naast wereldleiders met zijn privé fotograaf. Laten we wel eerlijk zijn al die ministers die langer dan 3 termijnen gezeten hebben zonder iets uit te voeren hebben meer dan 2 miljoen gekregen. Dat is ook een vorm van diefstal van algemene middelen.

 5. Als ie nu slim is (hypothetisch natuurlijk) dan gaat ie zitten. Heeft ie meer tijd om zijn bijbel te lezen en zich voor te bereiden op het grote geld dat via zijn kerkelijke genootschap zal binnen vloeien……
  Immers de MFK is voorstander om de kerkelijke genootschappen geen (nada) belasting te laten betalen. Alles is dan voor Gerritje.
  Ik denk dat zijn ouders een blik in de toekomst zou hebben gehad. Bij zijn geboorte hebben ze ‘m al vernoemd naar het boschebetaalmiddel – een gerritje –

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -