28 C
Willemstad
• woensdag 22 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Hoge prioriteit jaarrekeningen

HomeMediaAlgemeen nieuwsHoge prioriteit jaarrekeningen

adcWillemstad – De huidige waarnemend directie van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) geeft naar eigen zeggen ‘hoge prioriteit’ aan afrondingen van alle achterstallige jaarrekeningen. Concreet gaat het dan om de jaarrekeningen van 2008 tot en met 2012 gereed en door de accountant goedgekeurd te krijgen. Bij haar aantreden vorig jaar trof de huidige waarnemend directeur, Liane Virginia-Cova, een achterstand aan die terugliep tot 2007 als het laatste jaar waarover door het bestuur financiële verantwoording was afgelegd met een goedkeurende accountantsverklaring.

Dat is minder ernstig dan het ministerie van Financiën eerder in een financiële managementrapportage (FMR) noemde, namelijk dat de laatste jaarrekening van ADC van 2005 zou dateren en dat de laatste accountantsverklaring (van Deloitte) van 24 november 2008 zou zijn, maar toch nog wel een aanzienlijke achterstand.

,,Over wat het ministerie van Financiën zoal van of over het ADC in huis heeft, hebben wij geen weet”, antwoordt het laboratorium op een reeks vragen van het Antilliaans Dagblad.

,,De wetgeving waaraan het ADC zich moet houden, schrijft geen relatie met dit ministerie voor. Wij rapporteren zaken als jaarrekeningen, conform de wetgeving die van toepassing is, aan de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur.”

Dat is op het moment Ben Whiteman (PS).
De meest recente geauditeerde jaarrekening die de huidige waarnemend directeur Virginia- Cova in handen kreeg bij haar aantreden in 2012, was die van 2007.

,,Meteen is aan een inhaalslag begonnen om alle achterstallige jaarrekeningen geauditeerd te krijgen”, zo meldt ADC-woordvoer Sharlon Monart.

Op de vraag wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot de jaarrekeningen, en tevens een uitleg waarom de achterstand er is, hoe die is ontstaan en wat er aan wordt gedaan om de achterstand weg te nemen, luidt het antwoord:

,,De jaarrekeningen van 2008 en 2009 zijn geauditeerd. De jaarrekeningen van 2010, 2011 en 2012 bevinden zich in hun afrondende fase. Voor deze afronding zijn wij afhankelijk van meerdere externe derden. Wij gaan ervan uit dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Hoe de achterstand, die de huidige waarnemende directie aantrof, is ontstaan weten wij niet.”

Inhaalslag loopt ‘voortreffelijk’

De inhaalslag die is ingezet verloopt naar de mening van het Analytisch Diagnostisch Centrum ‘voortreffelijk’, overigens ‘ondanks bepaalde onvoorziene tegenslagen en het feit dat wij – zoals aangegeven – voor de feitelijke voortgang van externe derden afhankelijk zijn’.

,,Hoewel dus niet alle jaarrekeningen geauditeerd zijn, wordt het ADC op basis van actuele, maandelijks geüpdatete managementgegevens geleid om zo kosteffectief en slagvaardig mogelijk te zijn”, aldus de woordvoerder namens waarnemend directeur Virginia-Cova.

Op de vraag om een goedgekeurde jaarrekening te mogen inzien, stelt ADC erop te vertrouwen ‘de nodige uitleg te hebben gegeven over dit aspect van onze interne huishouding en relatie met het ministerie van GMN’.

,,Voor de rest willen wij – zo snel mogelijk – eerst de GMNminister van alle geauditeerde jaarrekeningen voorzien, zoals de wet voorschrijft. Daarna zouden deze gegevens mogelijk voor een breder publiek toegankelijk kunnen worden gemaakt.”

Het ADC, het voormalige Landslaboratorium, wordt dus momenteel aangestuurd door Liane Virginia-Cova als waarnemend directeur.
Tot begin 2012 was de op Aruba geboren Ronny Armand Ewald ‘Arif’ Potmis er directeur, totdat hij in ernstig conflict kwam van de Raad van Commissarissen (RvC) die hem mismanagement, slecht financieel beleid en belangenverstrengeling verweet.
De RvC wordt thans voorgezeten door Dorothy Janga.
De waarnemend directeur is het ADC sinds 2012 aan het reorganiseren; ‘om de hoge kwaliteit en de diepgaande expertise van de organisatie te blijven bevorderen’. Aldus de adviseur communicatie & PR.

,,Daarnaast verstevigt de waarnemende directie de cruciale rol die het ADC in de nationale (laboratorium) zorg vervult zo goed mogelijk ter wille van het welzijn van alle patiënten.”

Daarnaast blijft het ADC al haar diensten zo efficiënt en klantvriendelijk verlenen.

,,Het ADC is het enige medische laboratorium op Curaçao dat zeven disciplines biedt voor het welzijn en het gemak van de patiënt. Bovendien investeert het ADC proactief in apparatuur, processen en mensen – zoals onze geslaagde deelname aan de Studie- en Beroepenmarkt 2013 afgelopen 13 en 14 november bewijst.”

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties