28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

HOF | Maximale gevangenisstraf voor dubbele doodslag en poging moord bij kapperszaak

Met vonnis

Anders dan het Gerecht in eerste aanleg komt het Hof niet tot bewezenverklaring van een dubbele moord, maar tot een dubbele doodslag.

Willemstad – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft vandaag de 40-jarige man A.A. O. uit Curaçao veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaren voor een schietpartij op 23 mei 2018 aan de Kaya Afghanis. Geen dubbele moord maar dubbele doodslag.

Bij die schietpartij in en nabij een kapperszaak vielen twee dodelijke slachtoffers, te weten de 19-jarige J.D.E. P. en de 23-jarige R.J.M.M.. De 26-jarige kapper S.I. T. raakte levensgevaarlijk gewond.

Anders dan het Gerecht in eerste aanleg komt het Hof niet tot bewezenverklaring van een dubbele moord, maar tot een dubbele doodslag.

Het Hof acht namelijk niet bewezen dat de verdachte van tevoren het plan had om naast de kapper ook de twee in de kapperszaak aanwezige personen te beschieten. Evenmin kan vastgesteld worden dat de verdachte wist dat zij daar aanwezig waren. De beslissing om ook op hen te schieten vond plaats in een dermate kort tijdsbestek dat dat een contra-indicatie oplevert voor moord, aldus het Hof.

Het schieten op de kapper levert wel een poging tot moord op. De verdachte heeft die avond ruim de tijd gehad en genomen om na te denken wat hij zou doen als hij niet betaald zou worden door de kapper voor een geleverd vuurwapen, aldus de rechters.

De verdachte heeft zich aan zeer ernstige feiten schuldig gemaakt volgens het Hof. Hij is met een shotgun op de slachtoffers afgegaan en heeft gericht op hen alle drie geschoten. Alle slachtoffers zijn vol geraakt in de borst en één werd ook in het hoofd geschoten. S.I. T., die deze aanslag heeft overleefd, heeft levensgevaarlijke verwondingen opgelopen. Na een langdurige medische behandeling in Colombia waar hij meermalen op het randje van de dood heeft gebalanceerd, ondervindt hij nog steeds ernstige lichamelijke beperkingen die hij zijn leven lang zal moeten dragen.

De onverschilligheid waarmee de verdachte tot deze schietpartij is overgegaan is even laakbaar als schokkend te noemen. Het handelen van de verdachte heeft de samenleving van Curaçao bovendien ernstig geschokt.

Niet alleen omdat er drie slachtoffers te betreuren zijn, maar tevens omdat de verdachte een professioneel shotgun instructeur was en in dienst was van een bedrijf dat mensen en hun goederen pleegt te beveiligen, aldus de drie rechters.

Richtlijnen Hof

Het Hof legt uit waarom het ondanks het feit dat in hoger beroep dubbele doodslag in plaats van dubbele moord bewezen wordt verklaard, toch tot dezelfde strafoplegging, de hoogste tijdelijke gevangenisstraf die ons wetboek kent, namelijk 30 jaren, komt. Het Hof overweegt daarover dat in de richtlijnen van het Hof voor een doodslag als indicatie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 10-12 jaren wordt gegeven.

Voor moord wordt als indicatie een gevangenisstraf voor de duur van 18 jaren vermeld. Bij poging tot moord levert dat een indicatie van 12 jaren gevangenisstraf op. Er zijn het Hof geen straf verminderende factoren gebleken die tot afwijking van deze uitgangspunten aanleiding geven.

Het Hof heeft daarbij tevens gelet op de conclusies van de deskundigen, de psycholoog en psychiater, in deze zaak, die hebben aangegeven dat het herhalingsgevaar bovengemiddeld is en de verdachte volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht.

De verdachte heeft tot en met het hoger beroep ontkend iets met de schietpartij te maken te hebben. De kapper is als getuige ter terechtzitting door de drie rechters gehoord en bleef bij zijn verklaring dat hij zeker weet dat het de verdachte is die op hem en zijn vrienden heeft geschoten die avond.

De strafoplegging is conform de eis van het openbaar ministerie. De verdachte en het openbaar ministerie hebben 14 dagen de tijd om cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen.

Bron: Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2020 12 03 – VONNIS Strafvonnis Hoger Beroep a.a.O. Dubbele Doodslag en Poging Moord Bij Kapperszaak by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Allemaal van die zwakke slappe strafjes. En dan wordt ‘goed gedrag’ in de gevangenis (ofwel je niet laten pakken als je daar iemand doodsteekt) ook nog beloond met strafvermindering.
    Nee, gewoon levenslang = tot de dood erop volgt. Iemand die zo gemakkelijk een ander, zelfs meerdere doodt, moet nooit meer vrijkomen.
    Wel even zelf alles betalen (2 ton per jaar?) en als de familie van hem dat niet betaalt de stekker eruit en alsnog executie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...