27 C
Willemstad
• vrijdag 1 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Hof: Kritiek baart zorgen

HomeMediaAD | Hof: Kritiek baart zorgen
Hofpresident mr. Evert Jan van der Poel
Hofpresident mr. Evert Jan van der Poel

Hofpresident Evert Jan van der Poel vindt de recente kritiek die er op de rechtspleging wordt geleverd ‘een uiterst zorgelijke zaak’.
Dat verklaarde hij gisteren in een interview bij radioprogramma ‘Perspektiva’ van journalist Mariano Heyden bij radiozender Z86. Volgens Van der Poel wordt door de discussie het vertrouwen van de burger in de rechtspleging aangetast. ,,De discussie zoals die zich nu aftekent, geeft niet het beeld van een rechtspleging waarvan de burger zegt: ‘daar heb ik vertrouwen in’.”

De president gaf ook aan niet de enige te zijn die zich zorgen maakt.

,,De wijze waarop de discussie wordt gevoerd vind ik uiterst zorgelijk”, aldus Van der Poel. ,,Het is niet ten gunste van de rechtspleging en het is uiteindelijk niet productief en constructief voor een verbetering van alles wat ons bezighoudt.”

De hofpresident verklaarde ook dat het belangrijk is hoe men in de discussie met elkaar omgaat.

,,Het is ook de verantwoordelijkheid van het OM (Openbaar Ministerie) en ook van de advocatuur.”

Als de betrokken partijen op een constructieve manier met elkaar samenwerken krijgt de burger vertrouwen in de rechtspleging.

,,Ik denk dat wij daar allen aan mee moeten werken.”

De zaken die niet goed gaan moeten daarbij volgens hem benoemd worden. De perceptie dat er bij het Hof gesjoemeld zou worden, werd door de president verworpen.

,,Met die perceptie ben ik het zeker niet eens. Ik wil graag in discussie over onderwerpen waarvan wordt gezegd ‘dit gaat niet goed, dit kan beter’.”

Maar die discussie moet wel zakelijk gevoerd worden, zo legde Van der Poel uit.

,,En dan willen wij als Hof ons uiterste best doen om aan te tonen dat deze vergissingen, fouten of hoe je het ook mag noemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.”

Het systeem biedt genoeg waarborgen voor mensen die het bijvoorbeeld niet eens zijn met een uitspraak, aldus Van der Poel. Burgers kunnen in hoger beroep, of in cassatie bij de Hoge Raad.

,,Dat is allemaal in ons systeem ingebouwd en dat is de manier waarop je in de rechtspleging omgaat met geschillen.”

Naar Van der Poels mening heeft het geen zin om geschillen in de publiciteit uit te vechten.

,,Dat levert niets op en laat onverlet dat wij op zich natuurlijk de vrijheid van meningsuiting een groot goed vinden.”

De raadsmannen die kritiek leverden op de rechtspleging (Eustatius, Peterson en Sulvaran, red.) werden door de hofpresident omschreven als ‘betrokken advocaten die ook, laten we zeggen, de vinger op de zere plek kunnen leggen’.

De kritiek moet in de visie van Van der Poel op een dusdanige manier worden geventileerd ‘waardoor het iets oplevert en waardoor wij met zijn allen ervoor zorgen dat in deze landen die rechtspleging nog beter wordt’.

Lees meer…
Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties