28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 07:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Hof: Kritiek baart zorgen

Hofpresident mr. Evert Jan van der Poel
Hofpresident mr. Evert Jan van der Poel

Hofpresident Evert Jan van der Poel vindt de recente kritiek die er op de rechtspleging wordt geleverd ‘een uiterst zorgelijke zaak’.
Dat verklaarde hij gisteren in een interview bij radioprogramma ‘Perspektiva’ van journalist Mariano Heyden bij radiozender Z86. Volgens Van der Poel wordt door de discussie het vertrouwen van de burger in de rechtspleging aangetast. ,,De discussie zoals die zich nu aftekent, geeft niet het beeld van een rechtspleging waarvan de burger zegt: ‘daar heb ik vertrouwen in’.”

De president gaf ook aan niet de enige te zijn die zich zorgen maakt.

,,De wijze waarop de discussie wordt gevoerd vind ik uiterst zorgelijk”, aldus Van der Poel. ,,Het is niet ten gunste van de rechtspleging en het is uiteindelijk niet productief en constructief voor een verbetering van alles wat ons bezighoudt.”

De hofpresident verklaarde ook dat het belangrijk is hoe men in de discussie met elkaar omgaat.

,,Het is ook de verantwoordelijkheid van het OM (Openbaar Ministerie) en ook van de advocatuur.”

- Advertentie -

Als de betrokken partijen op een constructieve manier met elkaar samenwerken krijgt de burger vertrouwen in de rechtspleging.

,,Ik denk dat wij daar allen aan mee moeten werken.”

De zaken die niet goed gaan moeten daarbij volgens hem benoemd worden. De perceptie dat er bij het Hof gesjoemeld zou worden, werd door de president verworpen.

,,Met die perceptie ben ik het zeker niet eens. Ik wil graag in discussie over onderwerpen waarvan wordt gezegd ‘dit gaat niet goed, dit kan beter’.”

Maar die discussie moet wel zakelijk gevoerd worden, zo legde Van der Poel uit.

,,En dan willen wij als Hof ons uiterste best doen om aan te tonen dat deze vergissingen, fouten of hoe je het ook mag noemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.”

Het systeem biedt genoeg waarborgen voor mensen die het bijvoorbeeld niet eens zijn met een uitspraak, aldus Van der Poel. Burgers kunnen in hoger beroep, of in cassatie bij de Hoge Raad.

,,Dat is allemaal in ons systeem ingebouwd en dat is de manier waarop je in de rechtspleging omgaat met geschillen.”

- Advertisement -

Naar Van der Poels mening heeft het geen zin om geschillen in de publiciteit uit te vechten.

,,Dat levert niets op en laat onverlet dat wij op zich natuurlijk de vrijheid van meningsuiting een groot goed vinden.”

De raadsmannen die kritiek leverden op de rechtspleging (Eustatius, Peterson en Sulvaran, red.) werden door de hofpresident omschreven als ‘betrokken advocaten die ook, laten we zeggen, de vinger op de zere plek kunnen leggen’.

De kritiek moet in de visie van Van der Poel op een dusdanige manier worden geventileerd ‘waardoor het iets oplevert en waardoor wij met zijn allen ervoor zorgen dat in deze landen die rechtspleging nog beter wordt’.

Lees meer…
Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -