27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

PBC | Parlementariër Curaçao streeft naar wetsvoorstel om homohuwelijk te blokkeren

Persbureau Curacao Foto Extra WILLEMSTAD – Rennox Calmes, de leider van de Curaçaose politieke partij Trabou pa Kòrsou (TPK), wil het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao...

PBC | Explosie treft Suri-Change in Amsterdam opnieuw, politie onderzoekt connectie

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Een explosie heeft in de vroege ochtenduren van vrijdag een Surinaams wisselkantoor, Suri-Change, aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost getroffen. Er zijn geen gewonden gevallen...

PBC | Prijsdaling benzine en diesel op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Brandstoftarieven op Curaçao dalen met 3 tot 7 cent per liter vanaf aanstaande dinsdag, 30 mei. De prijsdaling is het gevolg van lagere olieprijzen...
- Advertisement -spot_img

HOF | Hogere celstraf voor tussenpersoon liquidatie Penstraat

HomeMediaHOF | Hogere celstraf voor tussenpersoon liquidatie Penstraat

Met vonnissen

Het Hof acht bewezen dat sprake was van een pure liquidatie.

Willemstad – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft vandaag de 39-jarige man S.M.A. C uit Curaçao in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor zijn essentiële rol als tussenpersoon in het slagen van de liquidatie aan de Penstraat op 5 februari 2017.

In eerste aanleg kreeg de man 16 jaar opgelegd. De opdrachtgever, de 70-jarige R.R. R. uit Curaçao, kreeg, net als in eerste aanleg, 18 jaar gevangenisstraf opgelegd en een derde verdachte, de 22-jarige M.M. V. uit de Dominicaanse Republiek, kreeg voor zijn aandeel 8 jaar cel in plaats van de aan hem opgelegde 16 jaar in eerste aanleg.

De schutter, de 27-jarige S.J.E. M. uit Curaçao, kreeg eerder al 18 jaar gevangenisstraf opgelegd, maar ging – ondanks zijn ontkenning te hebben geschoten – daartegen niet in hoger beroep. Wel werd hij door het Hof ter terechtzitting als getuige gehoord in de zaak van de anderen.

De 40-jarige G.H. N werd op 5 februari 2017 op klaarlichte dag in zijn woning aan de Penstraat doodgeschoten. Twee mannen drongen zijn woning binnen en vrijwel onmiddellijk werd hij in zijn slaapkamer doodgeschoten.

Het Hof acht bewezen dat sprake was van een pure liquidatie. De opdracht daartoe kwam van R.R. R.. Hij heeft S.M.A. C. benaderd om twee mannen bereid te vinden deze klus te klaren. Voorts werd C. door R. gevraagd een rol te spelen bij de betaling zodra het werk zou zijn gedaan in ruil voor een deel van het uit te betalen geldbedrag. C. heeft hieraan gehoor gegeven en S.J.E. M. een aantal dagen voor de liquidatie benaderd. M. heeft deze klus aanvaard en de verdachte M.M. V. erbij betrokken.

Tegen V. was door M. echter gezegd dat het om een ripdeal zou gaan. Voor V. was het dus een verrassing dat, toen hij de bewoners in de woonkamer onder schot hield, M. door rende naar de slaapkamer om het slachtoffer te liquideren. Daarom acht het Hof voor hem geen moord, maar medeplegen doodslag bewezen. M. had immers wel rekening moeten houden met het feit dat door zijn mededader geschoten zou kunnen worden. Hij wist immers dat ook hij gewapend was. Dat het Hof tot doodslag en geen moord komt voor V. verklaart de veel lagere straf dan de straf die hij in eerste aanleg heeft gekregen.

Het Hof is echter met eenparigheid van stemmen van oordeel dat C. als tussenpersoon een hogere straf verdient dan in eerste aanleg aan hem is opgelegd. Het Hof overwoog in dit verband dat C. de anderen tot in detail in de gelegenheid heeft gesteld het feit te kunnen plegen. Hij overhandigde de vuurwapens, een vluchtauto, kleding, de brandstof om de vluchtauto naderhand in brand te steken en verschafte voorafgaand aan de schietpartij relevante informatie over waar de slaapkamer van het slachtoffer zich bevond in de woning.

Tevens had hij zijn stiefzoon laten nagaan of het slachtoffer thuis was die bewuste middag. Na afloop haalde hij M. en V. op, bracht hen naar een veilig onderkomen, knipte hij de haren van V. en fungeerde hij als tussenpersoon bij de betaling de volgende dag door R.. Hij betaalde hen USD 12.000,00 voor de moord.

Het Hof overweegt ook nog dat de opdrachtgever R. als uitlokker een hogere straf verdient dan 18 jaar, maar dat zijn relatief hoge leeftijd meebrengt dat de straf tot 18 jaar moet worden gematigd.

De verdachten en het openbaar ministerie hebben 14 dagen de tijd om beroep in cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen.

Bron: Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Naschrift KKC

2020 01 30 – Penstraat Moord 2019 01 30 Hoger Beroep Straf R. by Knipselkrant Curacao on Scribd

2020 01 30 – Penstraat Moord Hoger Beroep Straf C. by Knipselkrant Curacao on Scribd

2020 01 30 – Penstraat Moord Hoger Beroep Straf V. by Knipselkrant Curacao on Scribd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties