30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 17:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Hodge: CBCS is een ‘lame duck’

Daniel HodgeWILLEMSTAD — Nu er signalen uit St. Maarten zijn gekomen om de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) op te splitsen, zou het nog makkelijker moeten zijn om uit deze constellatie te stappen, aldus demissionair premier Daniel Hodge (PS) gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.
Hij zei dit op persoonlijke titel en niet als premier van Curaçao.

De Sociaal Economische Raad (SER) van St. Maarten heeft haar regering onlangs geadviseerd om zo snel mogelijk uit de monetaire unie te stappen.
Volgens de SER loopt St. Maarten gevaar door ‘de verslechtering van de huidige rekening-courantpositie, die vooral wordt veroorzaakt door Curaçao’.

De CBCS is volgens Hodge een ‘lame duck’ en kan niet functioneren zoals het moet.
Op basis van de evaluatie van het functioneren van de CBCS sinds 10-10-‘10 zal de regering een besluit moeten nemen over de toekomst van de monetaire unie, dat in het belang is van Curaçao. Deze evaluatie, in de vorm van een operationele audit, moet nog plaatsvinden.
Het proces om de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten op te splitsen is dan ook nog niet in gang gezet, zei Hodge.

Het liefst ziet Hodge één centrale bank voor alle zes de eilanden die in het verleden de Nederlandse Antillen vormden, maar door de staatkundige veranderingen is daar verandering in gekomen.
Aruba, dat in 1986 uit de Nederlandse Antillen stapte, heeft wel een eigen centrale bank.

“De vraag is waarom Aruba wel en Curaçao niet”

- Advertentie -

, vroeg Hodge zich retorisch af.

“Desondanks moeten we ons opperste best doen om de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten tot een succes te maken”

, zei Hodge.
De realiteit heeft echter laten zien dat de gedeelde centrale bank sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10-10-‘10 niet heeft gefunctioneerd.
Volgens de premier was de Raad van Commissarissen (RvC) verdeeld.
De leden van de RvC hebben nooit goed gefunctioneerd.

“Zo heb je leden die door de Sintmaartense regering zijn aangesteld, leden die door Curaçao zijn voorgedragen en een lid dat door het Gemeenschappelijke Hof van Justitie is benoemd”

, aldus Hodge gisteren.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -