HM | Twentse wijnondernemers maken allereerste Caribische wijn ooit

Door Thijs Jacobs

Roelof en Ilse Visscher en Marc en Hermien Oldeman-Visscher en Omayra Leeflang

Roelof Visscher Hermien Oldeman-Visscher samen met Statenlid Omayra Leeflang

Roelof en Ilse Visscher en Marc en Hermien Oldeman-Visscher uit Bentelo zijn er, ondanks alle problemen in geslaagd om, 13.000 kilo druiven te kunnen oogsten op Curaçao.

De komende weken worden deze daadwerkelijk gebotteld tot de eerste Caribische wijn ooit. Internationale wijnexperts hebben op basis van tussentijdse smaaktesten hoge verwachtingen van deze wijn.

Enkele weken geleden dreigde de oogst en botteling van de Curaçao Winery nog verloren te gaan door de bureaucratie bij de Curaçao Airport Holding (CAH) en de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA). De oogst en botteling zijn op het laatste moment toch mogelijk geworden doordat er op korte termijn alsnog 15 investeerders in Nederland en op Curaçao zijn gevonden. De inzet van onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling en de steun van het Curaçao Development Institute (CDI) waren hierbij onmisbaar.

Compensatie en Coöperatie
Of de kwalitatief hoogstaande wijnbouw ook in de toekomst op Curaçao kan blijven, is echter nog onzeker. Hiertoe moet er eerst een (financiële) oplossing komen voor de plotseling gedwongen verhuizing van de allereerste Curaçaose wijngaard ooit van deze omvang en voor de nieuwe opstart op een geschikte nieuwe plek met voldoende water.

De wijnondernemers Roelof en Hermien Visscher hebben dit weekend zowel Leeflang als minister Rhuggenaath vriendelijk verzocht om zich ook in de toekomst hard te blijven maken voor het behoud van de wijnbouw op het eiland.

De wijnondernemers hebben hierbij aangegeven dat ze desnoods bereid zijn om hun eigen Curaçao Winery op te laten gaan in een coöperatie met lokale boeren. Ze delen daarbij hun opgedane kennis, ervaring en de toekomstige opbrengsten. Plannen hiertoe zijn reeds tot in detail uitgewerkt in samenwerking met Saneleo Petronella, secretaris van de KOABA en voortrekker van de eventuele wijncoöperatie.

‘Jullie kunnen op mij rekenen’
Omayra Leeflang nam vrijdag 8 juli persoonlijk de petitie in ontvangst die in twee weken tijd door maar liefst 1055 mensen werd ondertekend met het verzoek om de Curaçao Winery op Curaçao te behouden. Leeflang:

“Jullie kunnen op mij rekenen en ik ga hierover zeker met de minister in overleg. Dit mag eenvoudigweg niet verdwijnen. De wijn smaakt naar Dushi Korsow en is het keiharde bewijs dat Curaçao een heel mooi, vruchtbaar eiland is met vele waardevolle bronnen en goede grond. Ook kan de wijn voor de export van Curaçao van grote waarde zijn. Elke fles met wijn van Curaçaose bodem zal een krachtige ambassadeur voor het eiland zijn.”

‘Curaçao is het perfecte wijneiland’
Roelof Visscher, wijnondernemer Curaçao Winery:

”Wij zijn erg dankbaar dat we de eerste wijn nu kunnen gaan bottelen. Onze dank gaat uit naar de investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, naar het ministerie van Economische Ontwikkeling, mevrouw Leeflang en het CDI zonder wie wij de investeerders nooit zo snel hadden kunnen aantrekken. Toen wij bekend maakten dat we in de problemen zaten, heeft mevrouw Leeflang direct actie ondernomen en vragen gesteld in het parlement.

De minister heeft vervolgens een geweldige rol achter de schermen gespeeld om de juiste partijen te activeren zodat wij de investeerders een goed voorstel konden doen. Echt geweldig. Maar nu is het zaak om te kijken of we de wijnbouw op Curaçao ook daadwerkelijk kunnen behouden en in een duurzame wijnsector kunnen omzetten. Als wijnboer zie ik in Curaçao echt het perfecte wijneiland.”

Bron: HospitalityManagement

4 Reacties op “HM | Twentse wijnondernemers maken allereerste Caribische wijn ooit

 1. Ik wist al dat cuba wijn produceert.
  Dus info klopt niet

 2. Observator

  Het is een verkeerde veronderstelling dat er nergens in het Caribisch Gebied wijn wordt geproduceerd. In de Dominicaanse Republiek is er een wijngaard bij Ocoa Bay ( http://www.dominicantoday.com/dr/business-and-pleasure/2015/12/8/57453/Dominican-South-has-the-Caribbeans-first-major-vineyard ). Ook op Puerto Rico produceert men wijn ( http://bodegaandreusole.com/vineyard/) evenals op Cuba ( http://en.granma.cu/cuba/2016-05-18/the-delights-of-cuban-wine )

 3. Inderdaad pabien!

  Ik hoop dat het initiatief een succes wordt, in combinatie met landhuis Hato ziet het er allemaal perfect uit maar ik heb mijn twijfels.

  Het is kleinschalig, arbeidsintensief en het feit dat er nergens in de Caribbean wijn wordt verbouwd zal niet zonder reden zijn.

  Als ze dadelijk moeten verhuizen naar een plek waar er geen natuurlijke bronwatervoorziening is zullen de bedrijfskosten ook nog eens flink stijgen.

 4. Kan niet wachten tot we kunnen proeven! Pabien!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *