31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 18:35

Laatste reacties

- Advertentie -

HLN | “Ik kan niet meer volgen”: Turkse president Erdogan snapt tweets Donald Trump niet meer

AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan de verklaringen van zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump over de positie van de Verenigde Staten in Syrië “niet meer volgen”, zo heeft hij volgens de pers gezegd.

“Wanneer we de verklaringen van Trump op Twitter bekijken, zijn we op het punt gekomen dat we de tweets niet meer kunnen volgen”, zei Erdogan aan journalisten aan boord van een vliegtuig dat hem terugbracht vanuit Azerbeidzjan.

Warm en koud

Voor de start van de Turkse militaire operatie vorige week, leek de Amerikaanse president daar groen licht voor te geven door de terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit de betrokken zone aan te kondigen. Maar daarna sprak hij in tweets dreigende taal tegen Turkije en maakte hij gewag van sancties die de Turkse economie konden vernietigen.

- Advertentie -

Trump bleef warm en koud blazen op Twitter en verklaarde dat de Koerdische strijders de VS niet geholpen hadden in de Tweede Wereldoorlog, maar dat hij toch “veel van hen hield”. Vandaag zei Trump in het Witte Huis dat de Koerden “geen engelen” zijn. “De Koerden zijn zeer goed beschermd”, zei het staatshoofd. “Bovendien”, zo vervolgde Trump volgens ABC News, “de Koerden weten te vechten, maar zij zijn geen engelen”. Gisteren had de president getwitterd dat voor zijn part Napoleon Bonaparte de Koerden mag gaan beschermen.

Onderhandelingen

Vandaag reizen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar Turkije om er met Erdogan te spreken en om hem ervan te overtuigen over een staakt-het-vuren te onderhandelen. Ook de nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien gaat mee.

- Advertisement -

Erdogan zelf zei vanmiddag aan zender Sky News dat hij Pence en Pompeo niet zal ontvangen. “Ze zullen hun ambtgenoten ontmoeten. Ik spreek enkel met Trump, als hij komt”, klonk het. Erdogan zei ook dat hij nog moet beslissen of hij volgende maand al dan niet naar de VS gaat. Trump heeft hem voor een bezoek op 13 november in het Witte Huis uitgenodigd. Intussen heeft het Turkse presidentschap laten weten dat Erdogan “wel degelijk van plan is de Amerikaanse delegatie te ontmoeten”, zo twitterde communicatiedirecteur Fahrettin Altun.

Trump liet in een reactie optekenen te denken dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Turkse delegaties “succesvol” zal zijn. Maar indien niet zullen de van kracht zijnde en potentieel nieuwe sancties “verwoestend zijn voor de Turkse economie”, zei hij.

AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence morgen wel ontmoeten, zo heeft het Turkse presidentschap laten weten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence morgen wel ontmoeten, zo heeft het Turkse presidentschap laten weten.

Erdogan eist dat Koerdische troepen ontwapenen

Erdogan eiste vanmorgen dat de Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië hun wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de regio. De westerse landen hebben Ankara eerder verzocht het Turkse offensief in Noordoost-Syrië stop te zetten.

“Ons voorstel is het volgende: dat alle terroristen meteen, vanavond, hun wapens en materiaal neerleggen, al hun vestingen vernielen en zich terugtrekken uit de veiligheidszone die we vastgelegd hebben”, verklaarde Erdogan in een toespraak tot de parlementsleden van zijn partij. Als dat gedaan wordt, “van Manbij tot de Iraakse grens, zal onze operatie Vredesbron, die enkel de terroristen viseert, vanzelf aflopen”, voegde hij eraan toe.

De president sloot elke onderhandeling met de Koerdische troepen uit. “Sommige leiders trachten te bemiddelen. Aan eenzelfde tafel zitten met een terreurorganisatie, zoiets bestaat niet in de geschiedenis van de Turkse republiek”, aldus nog de president. “We zijn niet op zoek naar een bemiddelaar, we hebben die niet nodig.”

Het Turkse offensief tegen Syrie | AFP

Turkije lanceerde vorige week een offensief in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische militie YPG (de ‘Volksbeschermingseenheden’), die de steun heeft van het Westen maar door Ankara als “terroristisch” wordt bestempeld. De bedoeling van de operatie is een “veiligheidszone” van een 30-tal kilometer diep te creëren tussen de Turkse grens en de zone onder controle van YPG. De Koerden zijn nu een alliantie aangegaan met het Syrische leger in de strijd tegen Turkije.

Bron: Het Laatste Nieuws.be

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Erdogan is niet de enige. Veel Amerikanen delen Erdogan’s mening. Zo ook voormalig Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO en speciale vertegenwoordiger van de VS voor Oekraïne, Kurt Volker. Volker noemde het onthouden van steun aan Oekraïne in ruil voor steun in een politieke campagne, en naar het uitziet zal leiden tot de ‘impeachment’ van Trump, krankzinnig.

    Om de aandacht van het ‘impeachment’ onderzoek af te wenden, begaat Trump vervolgens, wat één van zijn sterkste supporters, senator Lindsey Graham, ‘de ernstigste fout van zijn presidentschap’ noemt. Deze fout is het verraad jegens de Koerden en het aanvallen van de Koerden in Syrië door Turkije.

    Vandaag keurde het Huis van Afgevaardigden, met overgrote steun van de Republikeinen, de beslissing van Trump om de VS troepen uit Syrië terug te trekken, af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -