26 C
Willemstad
• zondag 11 april 2021 00:44

Rijnmond | Veertig zorgmedewerkers naar Curaçao

Radio Rijnmond  Bron: Radio Rijnmond

Ingezonden | Petje af!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

NU | Afgelopen dagen minder coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag werden er 583 actieve besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart...

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoHet vuurwerk moet hier per 1 januari weg

Het vuurwerk moet hier per 1 januari weg

Beter bij Mijnmaatschappij of op St. Joris

WILLEMSTAD — De ondernemers van het industrieterrein aan de Seru Loraweg willen al het vuurwerk per 1 januari uit het gebied weg hebben. Zij zouden graag zien dat er een kruithuis wordt gebouwd bij St. Joris, of dat het vuurwerk bij de Mijnmaatschappij wordt opgeslagen.

Dat stelde de Commissie Veiligheid Seru Lora gisteren tijdens een persconferentie.
De ondernemers hebben zich in deze commissie verenigd om zich sterk te maken voor de veiligheid van het gebied, dat sinds 20 jaar officieel een industrieterrein is met woonwijken eromheen.
Van oudsher stond er op Seru Lora echter een kruithuis, dat vroeger gebruikt werd door de Nederlandse militairen om explosieven in op te slaan.
Na die tijd werd het gebruikt als vuurwerkopslag. Vorige week ontplofte het, met drie doden tot gevolg.

Containers
Daarnaast staan er op het terrein ieder jaar containers met nieuw te distribueren vuurwerk. Momenteel zijn dat 22 containers met consumentenvuurwerk, en er komen er binnenkort nog twee uit de haven.

“We hadden die het liefst helemaal niet meer gehad, maar ons doel is nu om het vuurwerk zo snel mogelijk via de normale kanalen weg te krijgen.
Er zijn zo’n 50 verkooppunten op Curaçao en de distributeurs komen dagelijks vuurwerk ophalen”

, vertelt woordvoerder Cedric Sprock, een van de ondernemers.

“Het probleem is alleen dat er altijd zo’n twee tot drie containers overblijven na oud en nieuw. Volgens de wet moet dat vuurwerk opgeslagen worden in een kruithuis. Maar in een industriegebied met veel mensen mag helemaal geen vuurwerk aanwezig zijn.”

Bijdrage
Een kruithuis kan volgens de commissie beter in een afgelegen gebied staan, ver van de woonwijken.
Daarom wordt er gesproken over de bouw van een nieuw kruithuis in de buurt van de St. Jorisbaai.
De zes vuurwerkimporteurs op Curaçao zouden daaraan mee willen betalen.
Een andere optie is om het vuurwerk op te slaan bij de Mijnmaatschappij bij de Tafelberg, omdat daar al dynamiet wordt bewaard.

“Maar daar zou de Mijnmaatschappij wel akkoord mee moeten gaan”

, aldus Sprock.

“We hebben in het verleden al veel brieven geschreven over het vuurwerk”

, zegt voorzitter Angelo Leanez.

“We hebben nu veel overleg gehad met de diverse betrokken instanties, zoals:

  • het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning,
  • DROV,
  • DOW
  • en Domeinbeheer.

We gaan niet met de vinger wijzen, maar de veiligheid van het gebied staat nu echt voorop. We willen alle vuurwerk weg, in samenwerking met de overheid.”

Mocht dat niet lukken, dan is een kort geding een laatste redmiddel voor de commissie.

Stilstaan bij slachtoffers

Bisschop Luis Secco te midden van enkele leden van de Commissie Veiligheid Seru Lora: vlnr. Jaap Luursman, Angelo Leañez en Cedric Sprock.
Bisschop Luis Secco te midden van enkele leden van de Commissie Veiligheid Seru Lora: vlnr. Jaap Luursman, Angelo Leañez en Cedric Sprock.

Aan het einde van de persconferentie werd stilgestaan bij de slachtoffers.
Aan bisschop Luis Secco was gevraagd om enkele woorden te spreken en om voor te gaan in gebed. Momenteel wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontploffing. Daarvoor zijn twee forensische experts uit Nederland aangetrokken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties