30 C
Willemstad
• zaterdag 24 juli 2021 17:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Het vuurwerk moet hier per 1 januari weg

Beter bij Mijnmaatschappij of op St. Joris

WILLEMSTAD — De ondernemers van het industrieterrein aan de Seru Loraweg willen al het vuurwerk per 1 januari uit het gebied weg hebben. Zij zouden graag zien dat er een kruithuis wordt gebouwd bij St. Joris, of dat het vuurwerk bij de Mijnmaatschappij wordt opgeslagen.

Dat stelde de Commissie Veiligheid Seru Lora gisteren tijdens een persconferentie.
De ondernemers hebben zich in deze commissie verenigd om zich sterk te maken voor de veiligheid van het gebied, dat sinds 20 jaar officieel een industrieterrein is met woonwijken eromheen.
Van oudsher stond er op Seru Lora echter een kruithuis, dat vroeger gebruikt werd door de Nederlandse militairen om explosieven in op te slaan.
Na die tijd werd het gebruikt als vuurwerkopslag. Vorige week ontplofte het, met drie doden tot gevolg.

Containers
Daarnaast staan er op het terrein ieder jaar containers met nieuw te distribueren vuurwerk. Momenteel zijn dat 22 containers met consumentenvuurwerk, en er komen er binnenkort nog twee uit de haven.

“We hadden die het liefst helemaal niet meer gehad, maar ons doel is nu om het vuurwerk zo snel mogelijk via de normale kanalen weg te krijgen.
Er zijn zo’n 50 verkooppunten op Curaçao en de distributeurs komen dagelijks vuurwerk ophalen”

- Advertentie -

, vertelt woordvoerder Cedric Sprock, een van de ondernemers.

“Het probleem is alleen dat er altijd zo’n twee tot drie containers overblijven na oud en nieuw. Volgens de wet moet dat vuurwerk opgeslagen worden in een kruithuis. Maar in een industriegebied met veel mensen mag helemaal geen vuurwerk aanwezig zijn.”

Bijdrage
Een kruithuis kan volgens de commissie beter in een afgelegen gebied staan, ver van de woonwijken.
Daarom wordt er gesproken over de bouw van een nieuw kruithuis in de buurt van de St. Jorisbaai.
De zes vuurwerkimporteurs op Curaçao zouden daaraan mee willen betalen.
Een andere optie is om het vuurwerk op te slaan bij de Mijnmaatschappij bij de Tafelberg, omdat daar al dynamiet wordt bewaard.

“Maar daar zou de Mijnmaatschappij wel akkoord mee moeten gaan”

, aldus Sprock.

“We hebben in het verleden al veel brieven geschreven over het vuurwerk”

, zegt voorzitter Angelo Leanez.

“We hebben nu veel overleg gehad met de diverse betrokken instanties, zoals:

  • het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning,
  • DROV,
  • DOW
  • en Domeinbeheer.

We gaan niet met de vinger wijzen, maar de veiligheid van het gebied staat nu echt voorop. We willen alle vuurwerk weg, in samenwerking met de overheid.”

Mocht dat niet lukken, dan is een kort geding een laatste redmiddel voor de commissie.

Stilstaan bij slachtoffers

Bisschop Luis Secco te midden van enkele leden van de Commissie Veiligheid Seru Lora: vlnr. Jaap Luursman, Angelo Leañez en Cedric Sprock.
Bisschop Luis Secco te midden van enkele leden van de Commissie Veiligheid Seru Lora: vlnr. Jaap Luursman, Angelo Leañez en Cedric Sprock.

Aan het einde van de persconferentie werd stilgestaan bij de slachtoffers.
Aan bisschop Luis Secco was gevraagd om enkele woorden te spreken en om voor te gaan in gebed. Momenteel wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontploffing. Daarvoor zijn twee forensische experts uit Nederland aangetrokken.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ontwikkelaars geloven er weer in

Project Groot Santa Martha van eind 2018 toegelicht aan nieuwe regering | Antilliaans Dagblad Willemstad - Op uitnodiging van de ontwikkelaars van Groot Santa Martha hebben de...

AntilliaansDagblad | Premier ontmoet consul Amerika

Pisas uitgenodigd voor een officieel bezoek aan VS | Antilliaans Dagblad Willemstad - Premier Gilmar Pisas (MFK) is uitgenodigd om ‘een officieel bezoek te brengen aan de...

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -