30 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Herzieningsverzoek moordenaar pastoor Montoya uitgesteld

HomeMediaHerzieningsverzoek moordenaar pastoor Montoya uitgesteld

pastoor montoyaWILLEMSTAD — Een beslissing van het hof op het verzoek van de Colombiaanse man Dario Calle Ibanez (41) om zijn zaak te herzien, laat even op zich wachten. De man zit al enkele jaren opgesloten voor een fatale overval in 2006, waarbij pastoor Montoya om het leven is gekomen. Het verzoek werd begin oktober behandeld door het hof en een beslissing hierover zou deze maand worden uitgesproken. Dit is naar januari verschoven.

Calle Ibanez werd in 2007 veroordeeld voor het medeplegen van de fatale overval.
Hij kreeg toen 24 jaar celstraf in eerste aanleg en ging hiertegen in hoger beroep.
Het hof veroordeelde hem in 2008 tot vijftien jaar celstraf, maar ook deze beslissing vocht Calle Ibanez tot in de cassatie aan.
Het cassatieverzoek werd verworpen, maar de Hoge Raad bracht de strafmaat wel terug naar veertien jaar en zeven maanden, vanwege de lange duur van de procedure.
Het cassatieberoep van de medeverdachte Ramfis Richardson had wel succes.
Zijn straf werd na terugverwijzing van zijn zaak, door het hof van 24 jaar cel tot vijf jaar en elf maanden cel verlaagd.
Ondanks het feit dat zijn strafmaat is teruggebracht, is Calle Ibanez toch niet tevreden met de beslissing van de Hoge Raad.
Hij stelt dat er sprake zou zijn van een ‘novum’, oftewel een nieuwe feitelijkheid.

Dit is nodig om een herzieningsverzoek toe te wijzen.
Volgens Calle Ibanez is er een novum in die zin dat in het vonnis van medeverdachte Richardson wordt gezegd, dat het slachtoffer geboeid was en zij met het seksuele voorspel bezig waren.
Pastoor Montoya zou tijdens het seksuele voorspel door verstikking om het leven zijn gekomen.
Advocaat-generaal Anton van der Schans is echter van mening dat het herzieningsverzoek afgewezen moet worden.
Hij bracht tijdens de behandeling van het verzoek naar voren dat er helemaal geen sprake is van een ‘novum’, maar alleen van een andere selectie en waardering van hetzelfde bewijsmateriaal door een andere rechter.

Het dossier in de zaak Richardson is in essentie niet anders dan dat van Calle Ibanez. De feitenrechter is vrij in het selecteren en waarderen van de bewijsmiddelen. Een andere selectie en waardering in zaak A brengt echter niet met zich mee dat die ook in zaak B moet worden gevolgd. Verder is er in ieder geval geen nieuw feitelijk gegeven in de zin van de wet.”

Op basis hiervan verzocht Van der Schans het hof om het verzoek af te wijzen.
Het hof neemt op 23 januari een beslissing op het herzieningsverzoek.

bron: Amigoe

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties