30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Herkansing voor tehuis

HomeNieuwsHerkansing voor tehuis

bejaardenWillemstad – Omdat er een nieuw management is aangesteld voor het bejaardentehuis Aurita, dat gisteren een plan van aanpak heeft gepresenteerd om het tehuis zo snel mogelijk te verbeteren, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloten het tehuis nog niet definitief te sluiten.

Dat laat Inspecteur voor de Gezondheidszorg Jan Huurman weten.
Afgelopen vrijdag concludeerde de inspectie na een bezoek aan het tehuis, waar 12 bejaarden wonen, dat een voortzetting van de zorgverlening in het tehuis onverantwoord was.

,,Tijdens deze inspecties zijn belangrijke lacunes vastgesteld op het gebied van de kwaliteit en kwantiteit van medewerkers, de dossiervorming, de geneesmiddelenvoorziening en de hygiëne.”

Eind oktober vorig jaar bracht de inspectie ook al een bezoek aan het tehuis waaruit bleek dat de situatie onvoldoende was.
Dit was afgelopen vrijdag niet beter, waarna de inspecteur besloot het traject in gang te zetten om ander onderdak voor de patiënten te zoeken.
Nu er een verbeterplan op tafel ligt, wil Huurman het tehuis tot komende maandag de tijd geven.

,,Hoewel ik op een groot aantal onderdelen daarvan nog twijfels heb aan de hardheid van de voornemens, ben ik bereid de procedure van uitplaatsing voor de termijn van één week op te schorten.”

Indien er maandag 21 januari geen significante verbeteringen zijn doorgevoerd, gaat het tehuis alsnog dicht.

  • Een van de kritiekpunten is dat de bewoners van het tehuis aan aandoeningen lijden als Parkinson, diabetes, dementie of de gevolgen van een CVA (hersenbloeding).
  • Daarnaast is er ’s nachts geen of onvoldoende zorgpersoneel aanwezig.
  • Het tehuis ruikt naar urine en de slaapkamers maken een onhygiënische indruk.
  • De medische dossiers zijn onvoldoende en slordig bijgehouden, en voor zover de inspecteur dat hieruit kan opmaken komt er onvoldoende vaak een huisarts langs.

Volgens de inspectie worden de geneesmiddelen slordig bewaard, ontbreekt er een medicatielijst en wordt er niet afgetekend aan wie welke geneesmiddelen wordt verstrekt.
Het feit dat de eindverantwoordelijkheid bij een 76-jarige verpleegkundige ligt, baart de inspectie ten slotte ook zorgen.

,,De Inspectie heeft de stellige indruk dat zij meer aanpakt dan zij aankan.”

De vraag is nu of er wettelijk gezien wel zorg verleend mag worden door het nieuwe managementteam dat het tehuis onlangs heeft overgenomen.
Officieel moet er eerst een nieuwe vergunning worden aangevraagd, en mag er tot die tijd geen zorg verleend worden.
Volgens Huurman valt dit echter buiten de jurisdictie van de inspectie.

,,Hier zal het ministerie van GMN over gaan. Er is enige onduidelijkheid over, maar die hebben we vandaag nog niet kunnen oplossen”

, aldus Huurman gisteren desgevraagd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties