29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Heeft ARC genoeg gedaan?

HomeMediaHeeft ARC genoeg gedaan?

arcWillemstad – Heeft de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) wel voldoende gedaan om de onderste steen boven water te krijgen?

Advertentie

Dat was de toon gisteren in de Statenvergadering waar dieper ingegaan werd op het onderzoek van de ARC naar de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), waarvan de resultaten in 2012 verschenen.
Belangrijke conclusie in het rapport is dat de CBCS, maar ook de minister van Financiën in die tijd, onvoldoende informatie heeft verstrekt en zich beroepen heeft op de geheimhoudingsplicht.
Zo vroeg de eerste spreker, Gerrit Schotte (MFK), zich af waarom de ARC geen gebruik heeft gemaakt van de geboden mogelijkheid in de Landsverordening ARC om de sterke arm te gebruiken als informatie niet verstrekt wordt. Schotte bestempelt het rapport als semi-definitief.

,,De ARC is nog niet klaar met het onderzoek bij de Centrale Bank. Er zijn nog te veel vragen onbeantwoord en de opgevraagde stukken moeten nog beschikbaar gesteld worden.”

Partijgenoot Amerigó Thodé verwees naar een ander artikel uit de ARC-Landsverordening waarin staat dat de ARC onderzoek mag verrichten bij rechtspersonen en instellingen die vallen onder het Land of subsidie krijgen van het Land.
Hieronder moet ook de CBCS gerangschikt worden, zo staat in de wet.
Zita Jesus-leito (PAR) stelt vast dat de ARC ten tijde van het onderzoek geen antwoord kreeg op gestelde vragen aan de financiënminister, maar vraagt zich af of ondertussen de vragen aan de nieuwe minister gesteld zijn.
Ook Statenlid Alex Rosaria (PAIS) was kritisch naar de ARC en stelde dat het nogal naïef is om ongezouten kritiek te leveren op de geheimhoudingsplicht van de CBCS, omdat de financiële sector daarop moet kunnen vertrouwen en deze plicht niet voor niets van kracht is.
Hij stelt dan ook dat de discussie over de balans tussen geheimhouding en transparantie er eentje moet zijn die breed gevoerd moet worden.

Bescherm de sector
Rosaria nam het op voor de sector van de financiële dienstverlening en vervolgde zijn betoog met de vraag of de ARC wel de geheimhoudingsregels begrijpt.

,,De regels zijn er om een reden. Ik zeg niet dat ze goed of fout zijn, maar de financiële instituten die moeten rapporteren aan de CBCS moeten wel de garantie hebben dat de informatie vertrouwelijk blijft. Als banken deze garantie niet hebben, zullen zij minder transparant zijn. En dat willen we ook niet hebben. Stel een commerciële bank heeft problemen, dan wordt dat zo veel mogelijk achter de gordijnen opgelost. Als dit niet gebeurt ontstaat er paniek bij de klanten en krijg je een bankrun, waarmee de bank zeker ten dode is opgeschreven.”

Het Statenlid pleit dan ook voor het goed analyseren van de risico’s.
Hoe moeten de procedures zijn om meer transparantie te bereiken?
De discussie moet volgens Rosaria niet alleen in de Staten gevoerd worden met de ARC of de CBCS, maar met de hele financiële sector, ook internationaal.

,,We moeten onze integriteit en de competitiviteit van de financiële sector internationaal waarborgen”, zo voerde hij aan.

Ook verwees de PAIS-voorman naar een instelling als het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT):

,,De meldingen mogen hier toch ook niet zomaar in het kader van transparantie beschikbaar gesteld worden?”

Hensley Koeiman (MAN) wees nog op het feit dat ook de ARC geheimhoudingsplicht kent.

,,In hoeverre had de CBCS de informatie beschikbaar kunnen stellen in de wetenschap dat ook de ARC geheimhoudingsplicht heeft?”, aldus Koeiman.

Armin Konket (PAR) en ook onafhankelijk lid Omayra Leeflang hebben in de Staten gewezen op het niet opnieuw hoeven uitvinden van het wiel.
De discussie over transparantie versus geheimhoudingsplicht is ook in Nederland gevoerd.
En daar is veel over gepubliceerd.
Ook internationaal gezien zijn er vele publicaties die hiermee verband houden, zo voegde Leeflang daaraan toe.
Overigens zijn er door de verschillende fracties vele vragen gesteld aan de ARC die niet direct beantwoord konden worden.
Statenvoorzitter Mike Franco zegde toe zo snel mogelijk de antwoorden in de eerstvolgende Statenvergadering aan de orde te laten komen.
Waarschijnlijk over twee weken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties