28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 07:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Harde strijd om Taamskliniek

Harde strijd om Taamskliniek | Foto Tillii
Harde strijd om Taamskliniek | Foto Tillii

PUNDA – De Curaçaose regering, in de persoon van minister Ben Whiteman, doet verwoede pogingen om Kliniek Dr. J. Taams over te nemen. Alleen een particuliere geldschieter danwel nieuwe aandeelhouder kan roet in het eten van de regering gooien en de kliniek behoeden van deze overname.

Het overheidsplan is om de ziekenhuistarieven toch niet aan te passen. Voorts is de bedoeling om de kliniek failliet te laten verklaren. Via een al opgerichte stichting zal Taamskliniek onder gebracht worden in het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

Feit is dat Kliniek Dr. J. Taams al een tijd in financiële problemen verkeert. Dit komt door oude schulden en tarieven die al jaren niet door de regering werden aangepast, terwijl kabinet Asjes deze ook niet van plan is om aan te passen.

- Advertentie -

Inmiddels is wel het overheidsplan samengesteld om Taamskliniek over te nemen, door het ziekenhuis failliet te laten verklaren. Zo werd door het bureau Berenschot een vernietigend ‘business case’ samengesteld. Hierin werd geconcludeerd dat alleen door faillietverklaring van Taams, er een doorstart van deze kliniek mogelijk is.

Een saillant detail is dat de titel van het door Berenschot samengesteld document, luidt ‘Business Case HNO locatie Taams’. Deze kwam tot stand met samenwerking van het Ministerie van Volksgezondheid (GMN) en de Sociaal Verzekerings Bank (SVB). Behalve de titel, geven de inhoud en conclusie aan dat de kliniek gelegen te Damacor, overgenomen zal worden in het HNO-project. De ‘business case’ werd op 17 september aan de Raad van Minister in Fort Amsterdam gepresenteerd.

De bedoeling is om de huidige 52 bedden bij Taams, te verlagen naar 39 bedden. Ook zal het  personeel worden verminderd van 160 naar 125. Verder blijkt uit de door Berenschot samen met GMN en SVB opgesteld ‘business case’, dat juist SVB en de Fiscus bodembeslag hebben op roerende goederen van Taamskliniek.

Een ander merkwaardig gegeven is dat voordat er surseance van betaling werd verstrekt aan Taamskliniek, er een stichting in het leven werd geroepen die de overname van Taams in het HNO-project zou moeten bewerkstelligen. De oprichting van de stichting geschiedde op 25 september, ofwel één week na de presentatie van de Berenschot-‘business case’ aan kabinet Asjes. Het is genaamd ‘Stichting HNO-Locatie Damacor’.

- Advertisement -

Als oprichter van ‘Stichting HNO-Locatie Damacor’ fungeert Octaëder Advisory Group NV die gevestigd is bij Villapark Zuurzak. De oprichtingsacte geschiedde bij kantoor van notaris Andreas Eshuis. Inmiddels is benoemd in de Raad van Bestuur de Nederlander Jan Kroon met als woonadres Villapark Zuurzak, terwijl in de Raad van Toezicht de Curaçaose experts Ivan de Windt en Isaac Gerstenbluth zijn benoemd.

De verwoede pogingen van de regering om Taamskliniek over te nemen, stuit op tegenstand van de huidige aandeelhouders. Er wordt dan ook naarstig uitgekeken naar particulieren en rechtspersonen die op de lange termijn volgens een uitgestippeld plan in het ziekenhuis te investeren.

Bron: Tilii

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....
- Advertentie -