27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Grüning laat VDC los

Uit begeleidingscommissie na kritiek PS-leider Wiels

Willemstad – Carl Grüning is uit eigen beweging en op persoonlijke titel uit de Begeleidingscommissie Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) getreden.

Dat is een (nieuwe) tegenslag voor de dienst, die het de afgelopen twee jaar flink te verduren heeft gehad; het begon rond 10- 10-’10 met de veelbesproken en omstreden ‘screening’ van de ministersploeg van voormalig premier Schotte (MFK) en beleefde een dieptepunt met de zogenoemde ‘operational shutdown’ van de VDC begin mei 2012 door dezelfde ex-regeringsleider.
Met die shutdown, waarbij het personeel naar huis werd gestuurd en op afroep beschikbaar moest zijn, werd er een reorganisatie- of herinrichtingsproces in gang gezet onder leiding van crisismanager Michael Römer, met ondersteuning door een begeleidingscommissie met daarin het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) Wim Statius Muller, ex-premier van de Nederlandse Antillen Maria Liberia-Peters en Carl Grüning (op dat moment ondervoorzitter van de Raad van Advies, maar deze functie stond en staat geheel los van zijn lidmaatschap van de begeleidingscommissie waar hij op persoonlijke titel in zat).

Naar nu pas blijkt, is Grüning uit de commissie getreden.
Dat gebeurde vorige maand, op 6 november 2012.
Als (onbetaald) lid liet hij aan de minister van Algemene Zaken, Stanley Betrian, die tevens interim-premier is, weten ontslag te nemen.
Dit is nooit officieel gemeld, maar betrouwbaren bronnen melden dit.
Grüning zelf bevestigt zijn ontslag ‘om persoonlijke redenen’ maar wenst er verder niet veel meer over te zeggen.
Volgens de bronnen zou Grüning uit de Begeleidingscommissie VDC zijn teruggetreden in verband met felle en openlijke kritiek die hij persoonlijk kreeg van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels (eerder leider van de tweede grootste regeringspartij van het kabinet Schotte en van de partij die de meeste zetels behaalde en bezig is een transitiekabinet te vormen) op Grünings rol als een van de twee juridische adviseurs van gouverneur Frits Goedgedrag.

De gouverneur had de adviseurs aangesteld om hem bij te staan in verband met de impasse tussen de voormalige Staten (van vóór de verkiezingen van 19 oktober) en de later ontslagen regering Schotte (MFK/PS/MAN) die toen al enige tijd niet meer het vertrouwen genoot van een parlementsmeerderheid en werd opgevolgd door de huidige (demissionaire) interim-regering Betrian.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...