31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Grüning laat VDC los

HomeNieuwsGrüning laat VDC los

Uit begeleidingscommissie na kritiek PS-leider Wiels

Willemstad – Carl Grüning is uit eigen beweging en op persoonlijke titel uit de Begeleidingscommissie Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) getreden.

Dat is een (nieuwe) tegenslag voor de dienst, die het de afgelopen twee jaar flink te verduren heeft gehad; het begon rond 10- 10-’10 met de veelbesproken en omstreden ‘screening’ van de ministersploeg van voormalig premier Schotte (MFK) en beleefde een dieptepunt met de zogenoemde ‘operational shutdown’ van de VDC begin mei 2012 door dezelfde ex-regeringsleider.
Met die shutdown, waarbij het personeel naar huis werd gestuurd en op afroep beschikbaar moest zijn, werd er een reorganisatie- of herinrichtingsproces in gang gezet onder leiding van crisismanager Michael Römer, met ondersteuning door een begeleidingscommissie met daarin het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) Wim Statius Muller, ex-premier van de Nederlandse Antillen Maria Liberia-Peters en Carl Grüning (op dat moment ondervoorzitter van de Raad van Advies, maar deze functie stond en staat geheel los van zijn lidmaatschap van de begeleidingscommissie waar hij op persoonlijke titel in zat).

Naar nu pas blijkt, is Grüning uit de commissie getreden.
Dat gebeurde vorige maand, op 6 november 2012.
Als (onbetaald) lid liet hij aan de minister van Algemene Zaken, Stanley Betrian, die tevens interim-premier is, weten ontslag te nemen.
Dit is nooit officieel gemeld, maar betrouwbaren bronnen melden dit.
Grüning zelf bevestigt zijn ontslag ‘om persoonlijke redenen’ maar wenst er verder niet veel meer over te zeggen.
Volgens de bronnen zou Grüning uit de Begeleidingscommissie VDC zijn teruggetreden in verband met felle en openlijke kritiek die hij persoonlijk kreeg van Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels (eerder leider van de tweede grootste regeringspartij van het kabinet Schotte en van de partij die de meeste zetels behaalde en bezig is een transitiekabinet te vormen) op Grünings rol als een van de twee juridische adviseurs van gouverneur Frits Goedgedrag.

De gouverneur had de adviseurs aangesteld om hem bij te staan in verband met de impasse tussen de voormalige Staten (van vóór de verkiezingen van 19 oktober) en de later ontslagen regering Schotte (MFK/PS/MAN) die toen al enige tijd niet meer het vertrouwen genoot van een parlementsmeerderheid en werd opgevolgd door de huidige (demissionaire) interim-regering Betrian.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties