24 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 05:21

Laatste reacties

- Advertentie -

Grote zorgen onder gepensioneerden

- Advertentie -

bejaardenWILLEMSTAD — Lokale gepensioneerden maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de introductie van de basisverzekering ziektekosten (bvz). Dit stelt Fructuoso Edgar Wanga, voorzitter van de vereniging van CDM-gepensioneerden: ASPD. Volgens Wanga worden gepensioneerden op het eiland in de praktijk geconfronteerd met maatregelen die vergaande gevolgen kunnen hebben voor hun besteedbaar inkomen en de zorg die zij moeten krijgen.

Wanga stelt in een persbericht dat door de ASPD is verstuurd, zijn vraagtekens te hebben over de bvz, die per 1 februari is ingevoerd.

“Het moet op solidariteit zijn gebaseerd.
Dus alle burgers, zonder enige uitzondering, moeten onder deze wet gaan vallen. Compensatie voor brillen en tandheelkundige zorg moet in het basispakket worden opgenomen.
Ook moeten er maatregelen worden genomen om misbruik van medicijnen te voorkomen, om er zo voor te zorgen dat het volk niet met extra kosten wordt opgezadeld.”

Ook de kosten die met het karnet van de bvz, de afgesproken 82 gulden, zijn gemoeid, zijn volgens Wanga te hoog.

Ook onder de ASPD-leden bestaat er grote onduidelijkheid en bezorgdheid over de gevolgen van de bvz, aldus Wanga.

“Het is een moeilijke situatie waarmee wij te maken hebben. Gepensioneerden worden er dagelijks mee geconfronteerd.
Zij hebben het op dit moment al moeilijk.
Alles wordt duurder en er komen steeds meer kosten bij. Ze moeten ieder dubbeltje dat ze hebben wel drie keer omdraaien voordat zij het kunnen uitgeven.
Tijdens onze vergaderingen geven zij aan dat zij zeer ongerust zijn over de laatste ontwikkelingen op gezondheidsgebied.
Alles wat wij hen als bestuur kunnen zeggen, namelijk dat de regering heeft toegezegd om met een reparatiewet te komen voor de bvz, brengt geen verlichting voor hen.
Bij hen bestaat er grote onduidelijkheid en die kunnen wij niet wegnemen.”

- Advertentie -

Wanga geeft aan dat hij als bestuurslid van de ASPD zelf aan zijn leden heeft gevraagd waarom zij niet vaker op de voorgrond treden om hun ontevredenheid over de laatste ontwikkelingen op gezondheidsgebied te uiten.

“Maar het antwoord dat wij krijgen is dat het bestuur beter in staat is om hun standpunt naar voren te brengen.”

De ASPD heeft tot nu toe twee persberichten de deur doen uitgaan, waarin zij haar bezorgdheid over onder meer de bvz naar buiten heeft gebracht.
Wanga betreurt dat hierop geen enkele officiële reactie van de regering is gekomen.
Hij verwijst in dit verband naar de presentatie van het ouderenplatform, waarbij de ASPD is aangesloten, in een Centrale Commissie-vergadering van de Staten in augustus van het vorig jaar.

“Wij hebben toen onze bezorgdheid al naar voren gebracht.
Maar blijkbaar heeft dat niet geholpen”

, constateert de ASPD.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -