28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 23:25

Laatste reacties

- Advertentie -

Grote zorgen onder gepensioneerden

bejaardenWILLEMSTAD — Lokale gepensioneerden maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de introductie van de basisverzekering ziektekosten (bvz). Dit stelt Fructuoso Edgar Wanga, voorzitter van de vereniging van CDM-gepensioneerden: ASPD. Volgens Wanga worden gepensioneerden op het eiland in de praktijk geconfronteerd met maatregelen die vergaande gevolgen kunnen hebben voor hun besteedbaar inkomen en de zorg die zij moeten krijgen.

Wanga stelt in een persbericht dat door de ASPD is verstuurd, zijn vraagtekens te hebben over de bvz, die per 1 februari is ingevoerd.

“Het moet op solidariteit zijn gebaseerd.
Dus alle burgers, zonder enige uitzondering, moeten onder deze wet gaan vallen. Compensatie voor brillen en tandheelkundige zorg moet in het basispakket worden opgenomen.
Ook moeten er maatregelen worden genomen om misbruik van medicijnen te voorkomen, om er zo voor te zorgen dat het volk niet met extra kosten wordt opgezadeld.”

Ook de kosten die met het karnet van de bvz, de afgesproken 82 gulden, zijn gemoeid, zijn volgens Wanga te hoog.

Ook onder de ASPD-leden bestaat er grote onduidelijkheid en bezorgdheid over de gevolgen van de bvz, aldus Wanga.

“Het is een moeilijke situatie waarmee wij te maken hebben. Gepensioneerden worden er dagelijks mee geconfronteerd.
Zij hebben het op dit moment al moeilijk.
Alles wordt duurder en er komen steeds meer kosten bij. Ze moeten ieder dubbeltje dat ze hebben wel drie keer omdraaien voordat zij het kunnen uitgeven.
Tijdens onze vergaderingen geven zij aan dat zij zeer ongerust zijn over de laatste ontwikkelingen op gezondheidsgebied.
Alles wat wij hen als bestuur kunnen zeggen, namelijk dat de regering heeft toegezegd om met een reparatiewet te komen voor de bvz, brengt geen verlichting voor hen.
Bij hen bestaat er grote onduidelijkheid en die kunnen wij niet wegnemen.”

- Advertentie -

Wanga geeft aan dat hij als bestuurslid van de ASPD zelf aan zijn leden heeft gevraagd waarom zij niet vaker op de voorgrond treden om hun ontevredenheid over de laatste ontwikkelingen op gezondheidsgebied te uiten.

“Maar het antwoord dat wij krijgen is dat het bestuur beter in staat is om hun standpunt naar voren te brengen.”

De ASPD heeft tot nu toe twee persberichten de deur doen uitgaan, waarin zij haar bezorgdheid over onder meer de bvz naar buiten heeft gebracht.
Wanga betreurt dat hierop geen enkele officiële reactie van de regering is gekomen.
Hij verwijst in dit verband naar de presentatie van het ouderenplatform, waarbij de ASPD is aangesloten, in een Centrale Commissie-vergadering van de Staten in augustus van het vorig jaar.

“Wij hebben toen onze bezorgdheid al naar voren gebracht.
Maar blijkbaar heeft dat niet geholpen”

, constateert de ASPD.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -