27 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Grote behoefte aan tbs-faciliteiten

HomeNieuwsGrote behoefte aan tbs-faciliteiten

WILLEMSTAD — Hoewel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht is opgenomen dat een veroordeelde een terbeschikkingstelling (tbs) opgelegd kan krijgen of een jongere een plaatsing in jeugdinrichting (PIJ), komt hier in de praktijk nog niets van terecht.
De faciliteiten ontbreken om gedetineerden met een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening afdoende te behandelen.

Omdat er toch grote behoefte is aan mogelijkheden om tbs-gedetineerden te behandelen, werd afgelopen weekeinde een congres over forensische psychiatrie georganiseerd door Geestelijke gezondheidszorg Curaçao (GGz).

Toename
Reden hiervoor is dat GGz al geruime tijd een toename ziet in het aantal patiënten met een forensisch profiel, waarbij sprake is van zeer uiteenlopende problematiek. Forensische psychiatrie bevindt zich op het raakvlak van de geestelijke gezondheidszorg met justitie.
Het doel van deze werkconferentie was zicht te krijgen op de omvang en soort forensische problematiek en op basis hiervan te komen tot breed gedragen afspraken, van waaruit de forensische psychiatrie op Curaçao tot ontwikkeling kan worden gebracht.
Officier van justitie Guillano Schoop noemde drie gevallen waarin sprake was van daders die psychisch niet in orde waren of zijn en die in een inrichting thuishoren waar forensisch psychiatrische behandelingen mogelijk zijn.
James Murray, die in 1979 de zesjarige Darley Lai gruwelijk vermoordde, is in de 33 jaar van zijn levenslange detentie nooit behandeld voor zijn anti-sociale persoonlijkheid die werd vastgesteld door een deskundige.
Het hof kon niets anders dan zijn gratieverzoek dit jaar afwijzen.

Moustapha Khalesi stak in juli vorig jaar een mede-studente van de Caribbean Medical University in een psychotische aanval dood.
Op de afdeling Forensische Observatie en begeleidingsafdeling (Foba) van de gevangenis deed hij verschillende keren een zelfmoordpoging.
In de Capriles-kliniek werd Khalesi aanvankelijk geweigerd, omdat de instelling niet uitgerust is voor de opname van patiënten met dit soort paranoïde schizofrenie.
De rechter legde de jongeman uiteindelijk toch verblijf in de kliniek op van een jaar.
Inmiddels is hij naar Canada overgebracht.

Voor de Française die in januari in zo’n depressie raakte dat ze haar man met een overdosis pillen vergiftigde, hun zwaar autistische zoon van vijftien uiteindelijk wurgde toen hij wakker werd en daarna de hand aan zichzelf sloeg door haar polsen door te snijden en zich te verhangen, was de Foba eigenlijk niet de plek waar ze hoorde.
Al was het omdat hier alleen maar mannen verblijven.
Ze deed weer een zelfmoordpoging maar na een verblijf in de isoleercel en 24-uurs bewaking leek het beter te gaan. Uiteindelijk werd ze naar de vrouwenafdeling overgebracht.
Twee dagen later lukte het haar om zichzelf alsnog van het leven te beroven.

Psychiater Frans Heijtel werkt onder andere in de gevangenis en het ziekenhuis.
Als knelpunt noemde hij onder meer dat als er bij patiënten een psychiatrisch oordeel nodig is, men vaak niet weet tot wie men zich direct moet wenden.
Dat werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk bij het geval van de Belgische moeder en haar zesjarige tweeling, enkele maanden geleden.
De pas gescheiden vrouw was met haar moeder met vakantie.
Personeel van het hotel had de politie ingeschakeld na klachten van gasten over de manier waarop ze haar kinderen behandelde.
De agenten schakelden op hun beurt een huisarts in.
Die zag na een onderhoud geen reden om in te grijpen.
Een dag later werden de meisjes dood in bad gevonden. De moeder werd met een krankzinnigenverklaring direct opgenomen in de Capriles Kliniek, waar ze nog steeds verblijft.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties