25 C
Willemstad
• donderdag 30 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Grote behoefte aan tbs-faciliteiten

WILLEMSTAD — Hoewel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht is opgenomen dat een veroordeelde een terbeschikkingstelling (tbs) opgelegd kan krijgen of een jongere een plaatsing in jeugdinrichting (PIJ), komt hier in de praktijk nog niets van terecht.
De faciliteiten ontbreken om gedetineerden met een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening afdoende te behandelen.

Omdat er toch grote behoefte is aan mogelijkheden om tbs-gedetineerden te behandelen, werd afgelopen weekeinde een congres over forensische psychiatrie georganiseerd door Geestelijke gezondheidszorg Curaçao (GGz).

- Advertentie -

Toename
Reden hiervoor is dat GGz al geruime tijd een toename ziet in het aantal patiënten met een forensisch profiel, waarbij sprake is van zeer uiteenlopende problematiek. Forensische psychiatrie bevindt zich op het raakvlak van de geestelijke gezondheidszorg met justitie.
Het doel van deze werkconferentie was zicht te krijgen op de omvang en soort forensische problematiek en op basis hiervan te komen tot breed gedragen afspraken, van waaruit de forensische psychiatrie op Curaçao tot ontwikkeling kan worden gebracht.
Officier van justitie Guillano Schoop noemde drie gevallen waarin sprake was van daders die psychisch niet in orde waren of zijn en die in een inrichting thuishoren waar forensisch psychiatrische behandelingen mogelijk zijn.
James Murray, die in 1979 de zesjarige Darley Lai gruwelijk vermoordde, is in de 33 jaar van zijn levenslange detentie nooit behandeld voor zijn anti-sociale persoonlijkheid die werd vastgesteld door een deskundige.
Het hof kon niets anders dan zijn gratieverzoek dit jaar afwijzen.

Moustapha Khalesi stak in juli vorig jaar een mede-studente van de Caribbean Medical University in een psychotische aanval dood.
Op de afdeling Forensische Observatie en begeleidingsafdeling (Foba) van de gevangenis deed hij verschillende keren een zelfmoordpoging.
In de Capriles-kliniek werd Khalesi aanvankelijk geweigerd, omdat de instelling niet uitgerust is voor de opname van patiënten met dit soort paranoïde schizofrenie.
De rechter legde de jongeman uiteindelijk toch verblijf in de kliniek op van een jaar.
Inmiddels is hij naar Canada overgebracht.

Voor de Française die in januari in zo’n depressie raakte dat ze haar man met een overdosis pillen vergiftigde, hun zwaar autistische zoon van vijftien uiteindelijk wurgde toen hij wakker werd en daarna de hand aan zichzelf sloeg door haar polsen door te snijden en zich te verhangen, was de Foba eigenlijk niet de plek waar ze hoorde.
Al was het omdat hier alleen maar mannen verblijven.
Ze deed weer een zelfmoordpoging maar na een verblijf in de isoleercel en 24-uurs bewaking leek het beter te gaan. Uiteindelijk werd ze naar de vrouwenafdeling overgebracht.
Twee dagen later lukte het haar om zichzelf alsnog van het leven te beroven.

Psychiater Frans Heijtel werkt onder andere in de gevangenis en het ziekenhuis.
Als knelpunt noemde hij onder meer dat als er bij patiënten een psychiatrisch oordeel nodig is, men vaak niet weet tot wie men zich direct moet wenden.
Dat werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk bij het geval van de Belgische moeder en haar zesjarige tweeling, enkele maanden geleden.
De pas gescheiden vrouw was met haar moeder met vakantie.
Personeel van het hotel had de politie ingeschakeld na klachten van gasten over de manier waarop ze haar kinderen behandelde.
De agenten schakelden op hun beurt een huisarts in.
Die zag na een onderhoud geen reden om in te grijpen.
Een dag later werden de meisjes dood in bad gevonden. De moeder werd met een krankzinnigenverklaring direct opgenomen in de Capriles Kliniek, waar ze nog steeds verblijft.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -