29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 21:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Grote behoefte aan tbs-faciliteiten

WILLEMSTAD — Hoewel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht is opgenomen dat een veroordeelde een terbeschikkingstelling (tbs) opgelegd kan krijgen of een jongere een plaatsing in jeugdinrichting (PIJ), komt hier in de praktijk nog niets van terecht.
De faciliteiten ontbreken om gedetineerden met een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening afdoende te behandelen.

Omdat er toch grote behoefte is aan mogelijkheden om tbs-gedetineerden te behandelen, werd afgelopen weekeinde een congres over forensische psychiatrie georganiseerd door Geestelijke gezondheidszorg Curaçao (GGz).

Toename
Reden hiervoor is dat GGz al geruime tijd een toename ziet in het aantal patiënten met een forensisch profiel, waarbij sprake is van zeer uiteenlopende problematiek. Forensische psychiatrie bevindt zich op het raakvlak van de geestelijke gezondheidszorg met justitie.
Het doel van deze werkconferentie was zicht te krijgen op de omvang en soort forensische problematiek en op basis hiervan te komen tot breed gedragen afspraken, van waaruit de forensische psychiatrie op Curaçao tot ontwikkeling kan worden gebracht.
Officier van justitie Guillano Schoop noemde drie gevallen waarin sprake was van daders die psychisch niet in orde waren of zijn en die in een inrichting thuishoren waar forensisch psychiatrische behandelingen mogelijk zijn.
James Murray, die in 1979 de zesjarige Darley Lai gruwelijk vermoordde, is in de 33 jaar van zijn levenslange detentie nooit behandeld voor zijn anti-sociale persoonlijkheid die werd vastgesteld door een deskundige.
Het hof kon niets anders dan zijn gratieverzoek dit jaar afwijzen.

Moustapha Khalesi stak in juli vorig jaar een mede-studente van de Caribbean Medical University in een psychotische aanval dood.
Op de afdeling Forensische Observatie en begeleidingsafdeling (Foba) van de gevangenis deed hij verschillende keren een zelfmoordpoging.
In de Capriles-kliniek werd Khalesi aanvankelijk geweigerd, omdat de instelling niet uitgerust is voor de opname van patiënten met dit soort paranoïde schizofrenie.
De rechter legde de jongeman uiteindelijk toch verblijf in de kliniek op van een jaar.
Inmiddels is hij naar Canada overgebracht.

- Advertentie -

Voor de Française die in januari in zo’n depressie raakte dat ze haar man met een overdosis pillen vergiftigde, hun zwaar autistische zoon van vijftien uiteindelijk wurgde toen hij wakker werd en daarna de hand aan zichzelf sloeg door haar polsen door te snijden en zich te verhangen, was de Foba eigenlijk niet de plek waar ze hoorde.
Al was het omdat hier alleen maar mannen verblijven.
Ze deed weer een zelfmoordpoging maar na een verblijf in de isoleercel en 24-uurs bewaking leek het beter te gaan. Uiteindelijk werd ze naar de vrouwenafdeling overgebracht.
Twee dagen later lukte het haar om zichzelf alsnog van het leven te beroven.

Psychiater Frans Heijtel werkt onder andere in de gevangenis en het ziekenhuis.
Als knelpunt noemde hij onder meer dat als er bij patiënten een psychiatrisch oordeel nodig is, men vaak niet weet tot wie men zich direct moet wenden.
Dat werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk bij het geval van de Belgische moeder en haar zesjarige tweeling, enkele maanden geleden.
De pas gescheiden vrouw was met haar moeder met vakantie.
Personeel van het hotel had de politie ingeschakeld na klachten van gasten over de manier waarop ze haar kinderen behandelde.
De agenten schakelden op hun beurt een huisarts in.
Die zag na een onderhoud geen reden om in te grijpen.
Een dag later werden de meisjes dood in bad gevonden. De moeder werd met een krankzinnigenverklaring direct opgenomen in de Capriles Kliniek, waar ze nog steeds verblijft.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -