28 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Groene | Gokken met de maffia

HomeMediaAlgemeen nieuwsGroene | Gokken met de maffia

‘Ik krijg er nog steeds kippenvel van’ |
Lorenzo Bagnoli, Matteo Civillini en Coen van de Ven

Napels. In Zuid-Italië is Planetwin365 een bekende merknaam in het straatbeeld. © Ivan Muller

Miljardair Marcel Boekhoorn investeert behalve in Hema-worsten en pandaberen ook in Italiaanse gokbedrijven. Maar binnen die bedrijven werd innig samengewerkt met de maffia. Pas na politie-invallen verdween die invloed.

Marcel Boekhoorn is altijd al een flamboyante ondernemer geweest. De nummer acht uit de Quote 500 werd rijk met telecombedrijf Telfort en het straatbeeldbepalende Bakker Bart. Hij bezat een eigen krant, De Pers, geeft grote bedragen weg aan zijn favoriete voetbalclub nec en werd in de roddelbladen bekend als de wederhelft van bekende zangeressen en actrices. Ook haalde hij twee reuzenpanda’s naar Nederland die in zijn eigen dierentuin verblijven, een van de mooiste van het land. Eind vorig jaar baarde hij opnieuw opzien toen hij het oer-Hollandse Hema kocht.

Naast dat alles is zijn investeringsmaatschappij Ramphastos sinds 2,5 jaar eigenaar van een gokbedrijf met een dubieuze historie, Planetwin365. Dit op Malta geregistreerde gokbedrijf werd opgericht door de voormalige Napolitaanse kickbokskampioen Paolo Carlo Tavarelli, zijn vrouw Ivana Ivanovic en zakenpartners Giuseppe Decandia en Paolo Sipone. Zij maakten in 2009 gebruik van een bekende Europese goktruc: eerst registreerden ze zich in Oostenrijk, daarna in Malta en zodra de goklicenties binnen waren openden ze in hoog tempo grofweg 2500 gokwinkels in vooral Zuid-Italië.

Eenmaal daar, in dorpjes en steden, werden veel van de winkels gecontroleerd door prominente leden van maffiaorganisaties zoals de ’Ndrangheta (Calabrië), Cosa Nostra (Sicilië) en Sacra Corona Unita (Apulië). De deal was simpel volgens Italiaanse openbaar aanklagers die nu een zaak voeren tegen de vier oprichters en oud-medewerkers: maffiaclans bestreden concurrentie in ruil voor een deel van de winst en konden zo en passant geld witwassen en verdere criminele activiteiten financieren.

Het bedrijf waarbinnen zij hun illegale activiteiten ontplooiden is dus sinds november 2017 volledig in handen van Ramphastos Investments, de op Curaçao gevestigde investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn. Uit Italiaanse documenten en uit bekentenissen van betrokkenen bij het bedrijf blijkt dat het een zeer aantrekkelijke investering was. Al is het inmiddels vooral een hoofdpijndossier. ‘Vroeger vond ik het best leuk om naar Rome te gaan’, zegt Philip van Wijngaarden, partner bij Ramphastos en verantwoordelijk voor de Italiaanse gokbelangen. ‘Maar tegenwoordig zit ik daar vooral om te praten met justitie en belastingambtenaren.’ Met enkele ingrepen kon het gokbedrijf snel renderend gemaakt worden.

De grote vraag is: in hoeverre was de maffiageschiedenis bekend voor de arrestaties? Al voor de overname gonsde het in Italië van de geruchten dat de oud-eigenaren een op zijn zachtst gezegd discutabele reputatie hadden. Nog altijd heeft ten minste één oprichter met maffiabanden een financieel belang in het gokbedrijf van Boekhoorn. Overigens is Planetwin niet het enige gokbedrijf met een dergelijke geschiedenis waar Ramphastos recent in investeerde. Na de overname van Planetwin stapte het Nederlandse investeringsfonds in een ander bedrijf met een discutabel maffiaverleden.

De Braziliaanse voetballegende Roberto Carlos rent op de bal af en vuurt die met een krachtig schot het stadion uit. De bal vliegt een oceaan over, verandert in een tennisbal en keert weer terug in de handen van de sterspeler. Carlos kijkt recht in de camera, ontbloot zijn tanden in een brede lach en zegt: ‘Planetwin365’. Sinds de herfst van 2017 is de Braziliaan het boegbeeld van een agressieve reclamecampagne: de spotjes verschijnen vlak voor belangrijke voetbalwedstrijden en worden in stadions vertoond. Vooral in Balkanlanden en in Italië, waar het bedrijf elf procent van de gokmarkt in handen heeft. In Zuid-Italië is Planetwin dan al een bekende merknaam geworden in het straatbeeld.

Het imago is dan inmiddels flink opgepoetst, maar achter dit zorgvuldig opgebouwde imago gaat een hoop criminaliteit schuil. Tot de meest onschuldige overschrijdingen van regels behoort het gesjoemel met contant geld. Volgens de Europese goklicentie die het bedrijf tot 2015 heeft, mag het alleen online betalingen uitvoeren. Uit onderzoek van de Italiaanse openbaar aanklager blijkt dat het bedrijf vanaf het begin ook contant geld heeft aangenomen en weggegeven. Waarmee de deur op een kier gaat voor witwassen en gokkers minder beschermd zijn.

Hier komt in november 2018 abrupt een einde aan wanneer politieagenten in Calabrië en op Sicilië op tal van plaatsen binnenvallen. Ze arresteren 68 mensen op verdenking van ‘maffia-infiltratie in de goksector’. 29 van de arrestanten zijn maffiabazen die worden beschuldigd van het runnen van illegale gokoperaties onder de vlag van Planetwin365. Behalve de vier oprichters van het bedrijf worden ook oud-medewerkers aangeklaagd voor zaken als belastingontduiking, fraude en samenwerken met de maffia. Het bedrijf zelf wordt echter niet vervolgd.

Die samenwerkingen met de maffia waren mogelijk door de ‘parallelle structuur’ die volgens aanklagers binnen Planetwin bestond. Zogenaamde masters zijn verantwoordelijk voor het management van lokale gokwinkels en het controleren van geldstromen naar het moederbedrijf. Deze tussenpersonen onderhouden de contacten met criminele kartels in hun districten die op hun beurt concurrerende winkels bestrijden. Iets waar de top van het bedrijf destijds ‘volledige kennis’ van moet hebben gehad. Sterker nog, zo stellen de aanklagers, de vier opgepakte bestuursleden kozen bewust hun lokale partners omdat zij via hun maffiarelaties de winst konden maximaliseren.

28 november 2018. De Italiaanse politie pakt op tal van plaatsen in totaal 68 mensen op die betrokken zijn bij de illegale gokmarkt © EPA / Ufficio Stampa Comando Generale / ANP

In 2015 heeft Planetwin de kans om zich volledig te vrijwaren van zijn schimmige status. Italië introduceert een wet voor buitenlandse gokbedrijven, wat Planetwin door de Maltees/Oostenrijke vergunning op papier is, waarmee ze de schemerzone kunnen verlaten en volledig legaal kunnen gaan opereren. De Italiaanse schatkist profiteert op die manier van extra belastinginkomsten en gokkers worden beter beschermd.

Net als andere bedrijven staat Planetwin365 voor een dilemma: de amnestie accepteren zou op slag het door vaagheden omgeven bedrijf uit het grijze gebied halen. De keerzijde? Officiële erkenning door de Italiaanse gokautoriteit Monopoli betekent dat je je moet houden aan alle regels die daarbij horen. En tevens afscheid moet nemen van tal van gokkers die juist worden aangetrokken door de hogere odds (winkansen) die gokbedrijven zonder licentie kunnen bieden.

Uit politie-opnames blijkt dat de oprichters uiteindelijk kiezen voor beide opties. Officieel gaan ze in op het amnestievoorstel en betalen tienduizend euro per gokwinkel, waarmee die volledig ‘schoon’ worden verklaard. Tegelijkertijd blijven ze illegaal opereren door onder de toonbank ongereguleerde websites aan te bieden.

Om dat mogelijk te maken verdiepen de Planetwin-eigenaren de samenwerking met de maffia. Via een dochterbedrijf sluiten ze een deal met gokbedrijf Bet1128, dat qua structuur veel lijkt op Planetwin365 en in handen is van de drie broers Francesco, Michele en Mariano Martiradonna. Alle drie telgen van Vito Martiradonna, een veroordeelde maffiabaas van de Sacra Corona Unita, die de scepter zwaait over de onderwereld van Apulië, de streek gelegen in de hak van de laars van Italië. Zoon Francesco is een beroemd pokeraar en al jarenlang de capo di tutti capi van de Zuid-Italiaanse gokmarkt. Maffiaclans en ondernemers die iets willen met gokken, kloppen bij hem aan.

‘Alsof het ons businessmodel is om maffia­problemen binnen te halen’

Zo ook de eigenaren van Planetwin365. Francesco vat de deal in januari 2015 treffend samen in een afgeluisterd telefoongesprek: ‘Terwijl jullie een pak aantrekken, een das omknopen en naar Monopoli (de Italiaanse gokautoriteit) gaan, blijf ik hier met mijn laarzen in de modder staan en in een hoop shit om oorlog te voeren.’ Later voegt hij daaraan toe: ‘Jullie doen .it, en ik doe .com. Dit smerige werk moet beloond worden.’

Op het moment dat ze hun zwarte en witte werkzaamheden verdelen, bestaat er al langer een samenwerking. Eind 2014 verkoopt de Martiradonna-groep voor achttien miljoen euro de helft van de aandelen in Bet1128 en 3BetGaming – een ander gokbedrijf – aan de Planetwin365-eigenaren. Waarmee ze anticiperen op de dan al langverwachte amnestiewet.

Het miljoenenbedrag dat is gemoeid met de overname komt bij de Martiradonna-familie terecht via een lange weg: de Planetwin-oprichters hebben een Zwitserse rekening geopend op naam van drie aparte stichtingen die statutair gevestigd zijn op Curaçao. Gedurende een jaar zijn er tientallen transacties via deze route uitgevoerd naar bankrekeningen van de Martiradonna’s op Malta en het Caribische eiland Saint Lucia.

Vanaf dat moment noemt Francesco Martiradonna de vier oprichters van Planetwin ‘partners’. Ook bespreekt hij, zo blijkt uit de afgeluisterde telefoongesprekken, zakelijke plannen met hen zoals het opzetten van nieuwe vestigingen in Italiaanse plaatsen, waar de Martiradonna’s nauwe banden onderhouden met de maffia.

Francesco Martiradonna wordt in die tijd zelfs betaald adviseur bij Planetwin en legt, volgens Italiaanse aanklagers, het fundament voor de overname door Marcel Boekhoorns investeringsmaatschappij: Ramphastos Investments.

Vernoemd naar de wetenschappelijke naam voor ’s werelds grootste familie van toekans opereert Ramphastos in tal van markten wereldwijd. Eind 1994 werd het bedrijf opgericht door Boekhoorn. Inmiddels heeft het belangen in meer dan dertig bedrijven met een gezamenlijk geschat inkomen van meer dan vijf miljard euro. De laatste toevoeging is de Hema, die voor een onbekend bedrag werd overgenomen in oktober 2018 – en zich nu opmaakt om Canada en de Verenigde Staten te veroveren.

‘Even voor jouw beeld: de overname van de Hema duurde acht weken en was technisch super ingewikkeld. De overname van Planetwin duurde meer dan een half jaar en dat is zonder de lange kennismakingsfase gerekend’, zegt Corné Melissen, partner bij Ramphastos in een statig hoekkantoor in het hart van Den Haag. ‘Voor de deal is er een lange datingfase geweest.’ Dat was nodig omdat ook zij de geruchten over de Italiaanse oprichters in de Italiaanse media lazen. Behalve een due diligence-onderzoek werd er een personenonderzoek uitgevoerd naar de oprichters. Marcel Boekhoorn vloog in die tijd zelf naar Rome om te praten met ambtenaren van het ministerie van Financiën.

‘Wij wisten natuurlijk ook wel dat dit een uitdagende sector was’, zegt Philip van Wijngaarden, die uiteindelijk de overname leidde namens Ramphastos en bestuurslid is van sks365, het moederbedrijf waaronder Planetwin valt. ‘Je weet dat je in een sector stapt die eerst niet gereguleerd was en nu wel. Dat trekt een bepaald soort mensen aan dat niet altijd volgens onze standaarden opereert. Net als bij vastgoed heb je ook hier figuren van wie je denkt: daar wil ik niet mee geassocieerd worden.’

Volgens de mannen liet Ramphastos in 2015 voor het eerst zijn oog vallen op het Italiaanse gokbedrijf. Ze ontkennen dat Francesco Martiradonna een rol heeft gespeeld in de onderhandelingen die uiteindelijk leidden tot de overname. ‘Hij was niet in beeld en wij hebben hem nooit betaald’, zegt Van Wijngaarden. Op de vraag hoe Planetwin in het vizier kwam van de investeringsmaatschappij verwijst hij naar de zakenman Bruno Michieli.

Deze Italiaans-Nederlandse zakenman is de ceo van een Hongkongs softwarebedrijf dat gokspelletjes ontwikkelt – waar Ramphastos de grootste investeerder in is. Michieli komt in aanraking met Planetwin via een Maltese consultant uit de kring van Francesco Martiradonna, al laat Michieli per e-mail weten nooit zelf contact te hebben gehad met Martiradonna. Ook ontkent hij op de hoogte te zijn geweest van de afspraken tussen Planetwin365 en Bet1128.

Wel is er op een andere manier contact tussen Van Wijngaarden, Michieli en het schimmige gokbedrijf. Dat blijkt uit een door de politie onderschepte e-mailwisseling waarin de overname wordt besproken van zestig gokwinkels van Martiradonna’s Bet1128. Van Wijngaarden zegt niet geweten te hebben dat hij die winkels overnam van een maffiafamilie. ‘Wij zagen die winkels gewoon als activa. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar je komt als je zaken doet af en toe voor vervelende verrassingen te staan. Natuurlijk baal ik dat ik er nu achter kom dat de naam van een van je bedrijven in verband wordt gebracht met individuen die dergelijke serieuze aantijgingen tegen zich hebben.’

Melissen leunt even naar voren tijdens het gesprek en zegt: ‘Wij hebben niet bewust signalen of rode vlaggen genegeerd voor een of ander Mickey Mouse-profijt-motiefje. Dat past totaal niet bij ons bedrijf en zou volstrekt onlogisch zijn. Alsof het ons businessmodel is om maffiaproblemen binnen te halen.’

Investeringsmaatschappij Ramphastos zag de gokwinkels gewoon als activa. ‘Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar je komt als je zaken doet af en toe voor vervelende verrassingen te staan’. © EPA / Ufficio Stampa Comando Generale / ANP

De begin dit jaar opgestapte bedrijfsadvocaat van Planetwin Angela Gemma, met wie De Groene Amsterdammer sprak, heeft tegenover de Italiaanse justitie verklaard eerder aan de bel te hebben getrokken. Zij claimde een schaduwboekhouding in het bedrijf te hebben aangetroffen – en daarmee de parallelle structuur die samen met de Martiradonna’s was opgezet. Toen zij Michieli waarschuwde zou hij die waarschuwingen hebben weggewimpeld door te zeggen: ‘Als we deze deur sluiten, zal die voor altijd gesloten blijven en dat kan risicovol zijn.’ Volgens Ramphastos is dat onwaarschijnlijk. ‘Mevrouw Gemma was hoofd van Legal and Compliance en heeft dit nooit gemeld aan het management of het bestuur’, aldus Van Wijngaarden.

‘Er zijn bedrijven die in Italië niet investeren onder een bepaalde geografische lijn’

Wat de precieze relatie tussen Michieli en de Martiradonna’s ook is: hij is uiteindelijk de man die het besmette Planetwin tipt aan het beleggingsfonds van Marcel Boekhoorn. In de zomer van 2016 gaat zeventig procent van de aandelen in sks365Malta over naar de Ramphastos Investments Group op Curaçao. Voor een bedrag van 98 miljoen euro. De overgebleven dertig procent van het bedrijf wordt in november 2017 voor nog eens zestig miljoen euro verkocht – waarmee het bedrijf van Boekhoorn de enige aandeelhouder is.

De oud-ceo van Planetwin, de Britse Ian McLoughlin, schatte de huidige waarde van het bedrijf in de rechtszaal op vijfhonderd tot zevenhonderd miljoen euro. Ramphastos bestrijdt dat daaruit zou blijken dat het overnamebedrag laag was: ‘Er is echt een marktconforme prijs betaald’, zegt Van Wijngaarden. ‘De waarde die Ian eraan geeft klopt waarschijnlijk wel, maar dan vergeet je dat het bedrijf heel snel veel meer waard is geworden nadat wij erin stapten. Alles werd professioneler, er kwamen betere mensen en we werden winstgevender. Alles nam toe, alles steeg. Daarom was het ook zo leuk aanvankelijk.’ Ramphastos-partner Melissen voegt daaraan toe: ‘Dat is onze taak in het leven toch? Waarde vermeerderen. Anders kun je net zo goed een spaarcertificaat kopen.’

Financieel-onderzoekers van de Italiaanse politie hebben in kaart gebracht hoe de oprichters van Planetwin bedrijfjes op Curaçao hebben opgezet om de uiteindelijke betalingen te ontvangen. Ook zijn er transacties gevonden van Ramphastos aan bankrekeningen van de oud-eigenaren die zij daarvoor speciaal hebben geopend bij Novum Bank, een Maltese bank die ook in handen is van Boekhoorns investeringsmaatschappij. ‘Bedankt Bruno. Ik denk dat het niet veel moeite zal kosten om een account te openen bij Novum’, schrijft een van de nu vervolgde oprichters van het gokbedrijf in een e-mail aan Bruno Michieli. Een Oostenrijkse bank weigerde eerder de transactie uit te voeren.

Saillant is dat uit getapte gesprekken en getuigenissen blijkt dat boven op de geldbetalingen ten minste één oprichter van Planetwin nog altijd een belang in de groep heeft. Giuseppe Decandia, die in november gearresteerd werd, weigerde volgens betrokkenen om volledig afstand te doen van zijn belang in Planetwin. ‘Hij wilde geen cash in ruil voor zijn aandelen, en kocht in plaats daarvan aandelen in het bedrijf’, getuigt een voormalige salesmedewerker die inmiddels als informant optreedt. Van Wijngaarden bevestigt dat verhaal. ‘Toen we ze wilden uitkopen, wilde Decandia aanvankelijk niet zijn aandelen verkopen omdat hij het potentieel van het bedrijf zag. Uiteindelijk hebben we hem geen aandelen gegeven maar winstrechten, zodat hij in de toekomst kan profiteren van een eventuele verkoop.’

Hij was niet de enige die op deze manier betrokken wilde blijven. In afgetapte telefoongesprekken eist Francesco Martiradonna zijn ‘onderhandelings-fee’ op bij de oud-eigenaren; hij wilde aandelen in plaats van geld. ‘Binnen een paar jaar verkopen ze dit bedrijf en kun je drie keer het bedrag krijgen dat je vandaag kunt krijgen.’ Martiradonna kreeg die aandelen uiteindelijk niet, maar bleef wel adviseur toen Ramphastos in het bedrijf stapte. Dat blijkt uit twee facturen die hij eind 2016 stuurde aan een dochterbedrijf voor zijn consultancywerk.

‘Het gaat vaak over gokverslaving, maar de verslaving waar deze sector echt last van heeft is geld’, zegt Stefano Sbordoni, universitair docent en al meer dan 25 jaar werkzaam als advocaat. ‘Deze markt is lang ongereguleerd geweest en dat trekt foute mensen aan. Dat risico neemt toe naarmate je meer en meer naar het zuiden trekt. Er zijn bedrijven die in Italië niet investeren onder een bepaalde geografische lijn, als je dat wel wil doen moet je je controlemechanismen aanzienlijk vergroten, anders riskeer je een hoop.’

‘Wij zijn avontuurlijk. Wij zijn best wel enthousiaste investeerders’, zegt Corné Melissen. ‘We opereren over de hele wereld en hebben geen zin om alleen in de Benelux actief te zijn. Al hebben we wel inmiddels met elkaar om de tafel gezeten en gezegd: wat zijn de lessons learned? Ik ga niet zeggen dat wij nooit meer een fout zullen maken. Maar we hebben wel procedures aangescherpt. We hebben een risk committee in het leven geroepen dat in de gaten moet houden of er, los van ons economisch enthousiasme, ook is gekeken naar de azijnpisserskant van het verhaal.’

Planetwin heeft inmiddels speciale software om fraude te ontdekken en twintig extra inspecteurs die bij de winkels langsgaan. ‘Je moet je realiseren: die winkeliers zijn van het type sigarenboeren in Zuid-Italië. Die kunnen we moeilijk allemaal controleren, maar we doen er alles aan’, zegt Van Wijngaarden. Extra pijnlijk is dat zelfs tot na de overname van Ramphastos er meerdere gokwinkels openbleven die volgens de Italiaanse justitie worden gecontroleerd door de lokale maffia. Na de politie-invallen van november vorig jaar zijn die winkels meteen gesloten. Van Wijngaarden bevestigt dat het er dertien waren.

Sinds de dramatische politie-invallen en het arrest van het voormalige management heeft Planetwin een volledig nieuwe directie die het imago van het bedrijf moet herstellen. Bruno Michieli is sinds dit voorjaar geen lid meer van het bestuur. ‘Bruno woont in Hongkong en is daar bezig met zijn bedrijf. Wij vonden het allemaal beter dat hij zich vanaf nu concentreert op die activiteiten’, zegt Van Wijngaarden. Die ook opmerkt hem niets te verwijten.

Het debacle met Planetwin blijkt niet op zichzelf te staan. In 2017 kocht Ramphastos nóg een Italiaans bedrijf genaamd Talenta Labs, dat online casino-spelletjes ontwikkelt voor grote aanbieders. Volgens het investeringsbedrijf van Boekhoorn werd de koop van dit bedrijf geadviseerd door Planetwin-oprichter Paolo Tavarelli. ‘In retrospectief is er te snel de beslissing genomen om Talenta Labs te kopen’, zegt Van Wijngaarden. ‘We hebben te veel geleund op het advies van Tavarelli, inmiddels weten we dat dit niet verstandig was.’

De vorige eigenaars van Talenta Labs – de broers Moreno en Massimiliano Rizzo – hebben allesbehalve een onbesmette loopbaan. Een jaar voor de overname door Ramphastos werd Massimiliano veroordeeld tot iets meer dan drie jaar gevangenisstraf voor het aanbieden van illegale gokactiviteiten. Ook hangt er nog een aanklacht van maffiasamenwerking boven zijn hoofd omdat een voormalige ’Ndrangheta-baas als informant bewijs heeft aangeleverd waar dat uit zou moeten blijken.

Tot op de dag vandaag zitten Bruno Michieli en Philip van Wijngaarden in het bestuur van Talenta Labs – samen met de broers Rizzo die nog altijd twintig procent van het bedrijf bezitten. ‘Ook hier geldt dat we achteraf deze deal liever niet hadden gesloten’, zegt Van Wijngaarden. ‘Maar goed, waar gehakt wordt vallen spaanders. Dit is toch een kleine investering die in alle drukte erdoor is geglipt. We zijn in dialoog om te zien hoe we hier op een nette manier mee om kunnen gaan.’

Dat het Italiaanse gokavontuur van Ramphastos is uitgedraaid op een kleine ramp zien de mannen ook wel. Zelfs nu, na nieuwe adviesraden en controlemechanismen, durven ze niet te beloven dat het niet meer misgaat in de toekomst. Gevraagd of Ramphastos kan garanderen dat er geen maffia-invloeden meer zijn zegt Van Wijngaarden: ‘Je kunt natuurlijk nooit garanties geven over iets wat je niet weet. Je weet dat je heel veel niet weet. Wat wij wel kunnen doen is wat we hebben gedaan: stappen ondernemen om te voorkomen dat delen van ons netwerk verwikkeld raken met bepaalde individuen.’

Wat vaststaat is dat ze met de kennis van nu niet in de bedrijven waren gestapt. ‘Wat wezenlijk anders is in vergelijking met de Hema is dat je in aanraking komt met vrij serieuze aantijgingen’, zegt Van Wijngaarden. Hij rilt even en wrijft over zijn arm. ‘De woorden criminele organisatie of de term “maffia”, ik krijg er nog steeds kippenvel van. Er zijn nu mensen die zeggen I told you so. Ik denk achteraf ook wel eens: hadden we niet beter moeten weten?’

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en het Investigative Reporting Italy Project (IRPI). Dario De Luca van IRPI werkte mee als onderzoeker.

Bron: De Groene Amsterdammer

Naschrift KKC

Ramphastos Investments, de op Curaçao gevestigde investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn is gevestigd op Landhuis Joonchi bij United Trust van trustboer Gregory Elias
Planetwin365 was owned and licensed by Startech Media N.V. under Master Gaming Licence #5536/JAZ van E-management (Herman Behr) | Coaching 2014

This Poker is managed by eGaming Consulting and is owned and licensed by Startech Media N.V., Curacao, under Master Gaming Licence #5536/JAZ

2 reacties

  1. Moderne versie van de Godfather. De onderwereld heeft structurele vertakkingen in vrijwel alle bovenwerelden. Gokken, wapenhandel en handel in verdovende middelen. Hoever is men met handel in data, neuromarketing en gedragsbeïnvloeding? Een lenig geweten is in de misdaad een eerste vereiste.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties