27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 03:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Grenzen verleggen bij bestrijding criminaliteit

PG Schram:

door verslaggever Jomaira Angela
PG SchramWILLEMSTAD — Er is veel georganiseerde zware criminaliteit op Curaçao en om die te bestrijden zal het Openbaar Ministerie de grenzen moeten opzoeken, zegt de nieuwe procureur-generaal (PG) Guus Schram tijdens een interview met de Amigoe. De nieuwe PG nodigde de persleden van diverse media uit voor een persoonlijk interview, na zijn officiële beëdiging door de gouverneur gisteren.

Advertentie

Het OM zal risico’s moeten nemen en zal steeds naar nieuwe (opsporings)methodes moeten blijven zoeken, zonder over de grens heen te gaan, vindt de nieuwe PG.
Verder moet het OM verantwoording afleggen aan de bevolking en de rechtbank, voegt hij daaraan toe.
Schram zal er allereerst voor zorgen dat hij heel goed weet wat er op het eiland speelt, door met de media, politieagenten, advocaten en mensen op straat te praten.
Hij heeft deze week al een bezoek gebracht aan het Korps Politie Curaçao ter kennismaking.
De nieuwe PG zal in de nabije toekomst ook langsgaan voor werkbezoeken, om te weten wat er binnen het politiekorps leeftt.
Het OM wil intensief met het politiekorps samenwerken en informatie uitwisselen om de kwaliteit van beide instanties te verbeteren.
Schram is zich er ook goed van bewust dat hij het anders moet aanpakken dan in Nederland.

De problemen hier op het eiland zijn herkenbaar, maar Nederlandse oplossingen hoeven niet bij de Curaçaose problemen te passen of andersom.
Daarom moet ik zoveel mogelijk informatie vergaren, zowel op Curaçao als op St. Maarten en de BES-eilanden.”

- Advertentie -

De nieuwe PG wil ervoor zorgen dat de drie Openbare Ministeries zo efficiënt mogelijk hun maximale bijdrage leveren aan een veiliger samenleving.
Schram meent dat het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit prioriteit zal moeten krijgen van het OM.
Hij maakt zich zorgen over het aantal gevallen op het eiland dat hieraan gerelateerd is. Schram is zich ervan bewust dat er weinig capaciteit is, maar vindt dat men anders en op een efficiëntere manier te werk moet gaan.
De nieuwe PG heeft veel ervaring met het bestrijden van georganiseerde criminaliteit. Hij was de afgelopen tien jaar werkzaam bij het landelijk parket in Rotterdam, waar hij zaaksofficier en teamleider was en waar hij heel veel aan terreurbestrijding heeft gedaan.
Hij was daar tot voor kort plaatsvervangend hoofdofficier van justitie.
Schram is van mening dat hij zijn ervaring hier heel goed kan gebruiken.
Dit laatste is ook de reden dat hij op de functie heeft gesolliciteerd.

“Ik vind het een fantastische uitdaging.”

Hij kan de hoge criminaliteit echter moeilijk in zijn eentje bestrijden, merkt Schram op.
Dit is alleen mogelijk in samenwerking met de andere partners in de justitiële keten. Het is dan ook de bedoeling van de PG om te helpen bij netwerkoriëntatie.
Daarnaast vindt de nieuwe PG het heel belangrijk dat het OM transparanter wordt voor de samenleving.

Het OM moet contact houden met de samenleving.”

Hij omarmt de nieuwe acties van het OM om de samenleving via de sociale media meer te betrekken bij het brainstormen over de mogelijkheden om de criminaliteit te bestrijden.
Schram is tevreden over het feit dat het OM de luiken openzet, waardoor het heel veel informatie van de bevolking kan krijgen.

bron: Amigoe

- Advertisement -

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -