26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

Grenzen verleggen bij bestrijding criminaliteit

PG Schram:

door verslaggever Jomaira Angela
PG SchramWILLEMSTAD — Er is veel georganiseerde zware criminaliteit op Curaçao en om die te bestrijden zal het Openbaar Ministerie de grenzen moeten opzoeken, zegt de nieuwe procureur-generaal (PG) Guus Schram tijdens een interview met de Amigoe. De nieuwe PG nodigde de persleden van diverse media uit voor een persoonlijk interview, na zijn officiële beëdiging door de gouverneur gisteren.

Advertentie

Het OM zal risico’s moeten nemen en zal steeds naar nieuwe (opsporings)methodes moeten blijven zoeken, zonder over de grens heen te gaan, vindt de nieuwe PG.
Verder moet het OM verantwoording afleggen aan de bevolking en de rechtbank, voegt hij daaraan toe.
Schram zal er allereerst voor zorgen dat hij heel goed weet wat er op het eiland speelt, door met de media, politieagenten, advocaten en mensen op straat te praten.
Hij heeft deze week al een bezoek gebracht aan het Korps Politie Curaçao ter kennismaking.
De nieuwe PG zal in de nabije toekomst ook langsgaan voor werkbezoeken, om te weten wat er binnen het politiekorps leeftt.
Het OM wil intensief met het politiekorps samenwerken en informatie uitwisselen om de kwaliteit van beide instanties te verbeteren.
Schram is zich er ook goed van bewust dat hij het anders moet aanpakken dan in Nederland.

De problemen hier op het eiland zijn herkenbaar, maar Nederlandse oplossingen hoeven niet bij de Curaçaose problemen te passen of andersom.
Daarom moet ik zoveel mogelijk informatie vergaren, zowel op Curaçao als op St. Maarten en de BES-eilanden.”

De nieuwe PG wil ervoor zorgen dat de drie Openbare Ministeries zo efficiënt mogelijk hun maximale bijdrage leveren aan een veiliger samenleving.
Schram meent dat het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit prioriteit zal moeten krijgen van het OM.
Hij maakt zich zorgen over het aantal gevallen op het eiland dat hieraan gerelateerd is. Schram is zich ervan bewust dat er weinig capaciteit is, maar vindt dat men anders en op een efficiëntere manier te werk moet gaan.
De nieuwe PG heeft veel ervaring met het bestrijden van georganiseerde criminaliteit. Hij was de afgelopen tien jaar werkzaam bij het landelijk parket in Rotterdam, waar hij zaaksofficier en teamleider was en waar hij heel veel aan terreurbestrijding heeft gedaan.
Hij was daar tot voor kort plaatsvervangend hoofdofficier van justitie.
Schram is van mening dat hij zijn ervaring hier heel goed kan gebruiken.
Dit laatste is ook de reden dat hij op de functie heeft gesolliciteerd.

“Ik vind het een fantastische uitdaging.”

Hij kan de hoge criminaliteit echter moeilijk in zijn eentje bestrijden, merkt Schram op.
Dit is alleen mogelijk in samenwerking met de andere partners in de justitiële keten. Het is dan ook de bedoeling van de PG om te helpen bij netwerkoriëntatie.
Daarnaast vindt de nieuwe PG het heel belangrijk dat het OM transparanter wordt voor de samenleving.

Het OM moet contact houden met de samenleving.”

Hij omarmt de nieuwe acties van het OM om de samenleving via de sociale media meer te betrekken bij het brainstormen over de mogelijkheden om de criminaliteit te bestrijden.
Schram is tevreden over het feit dat het OM de luiken openzet, waardoor het heel veel informatie van de bevolking kan krijgen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -