27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 11:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Green Force: Doe iets aan dumpen afval

Green ForceWillemstad – Voor milieu- en recyclingbedrijf Green Force is de maat vol omtrent de vervuiling van Koraal Tabak. Niet alleen particulieren, maar ook minimarkets en zelfs een medisch laboratorium dumpen hun afval in dit gebied.

De dump bij Koraal Tabak.  FOTO GREEN FORCE ©2013
De dump bij Koraal Tabak.
FOTO GREEN FORCE ©2013

,,De problematiek van Santa Catharina en het afval dat daar gedumpt wordt in de regio inclusief Koraal Tabak is al lang bekend bij de regering, SKS en de milieudienst. Geen enkele van deze publieke instanties heeft tot nu toe iets kunnen betekenen of gedaan”

, aldus Timo Brouwer van Green Force. Green Force heeft toegang tot medische dossiers van patiënten die zich hebben laten behandelen bij een medisch laboratorium in Saliña. Deze dossiers zijn gedumpt samen met ander afval in dit gebied.

,,Waar is de bescherming van een patiënt als zijn dossiers zomaar in de mondi worden gedumpt? Dit is een zeer ernstige zaak te noemen aangezien er namen van patiënten met hun adres op staan. Verder is het een schande dat dit soort instanties, in dit geval een laboratorium, zomaar hun afval laten dumpen door een of andere milieucrimineel met een pickup.”

De organisatie stuurt met het persbericht een serie foto’s mee waarop duidelijk de patiëntendossiers te zien zijn, compleet met namen, adressen en andere bijzonderheden van de patiënten in kwestie. Het gaat om dossiers van het Landslaboratorium voor de Volksgezondheid Curaçao, van de Geneeskundige- en Gezondheidsdienst Eilandgebied Curaçao en Medical Laboratory Services uit onder andere 1996 en 1998. Twee hiervan zijn overheidsinstanties die in die periode werkzaam waren.

,,Als het zo makkelijk voor ons is om hierachter te komen, waarom doen de Milieudienst en SKS/politie niets aan dit probleem?”

- Advertentie -

vraagt Green Force zich af.

,,Volgens deze instanties kunnen zij niets doen omdat het privéterrein is en het blijkbaar mag van de eigenaar, de familie Bakhuis.”

Green Force begrijpt dat het de bedoeling is om dit gebied op te hogen met bouwafval.

,,Maar hier is sprake van het dumpen van ander soort afval dat niet gezond is voor mens en milieu omdat het vol zit met bacteriën, etensresten en niet biologisch afbreekbaar materiaal dat niet gebruikt zou moeten worden als opvulling en daar dus niet thuis hoort.”

Maar tot nog toe is er niets gebeurd.
Ook niet na het veelvuldig aanhangig maken van het probleem door de omwonenden die op regelmatige basis overlast ondervinden omdat de bergen afval in brand worden gestoken.

,,Omdat de berg met huishoudelijk afval vaak te hoog wordt of gaat stinken, wordt deze regelmatig in de fik gestoken. Dit zorgt er voor dat er dioxinen vrijkomen die een probleem vormen voor de volksgezondheid. Verschillende bewoners in de regio hebben last van geïrriteerde ogen, last van hun luchtwegen en ademhalingsproblemen”

, zegt Brouwer.
Ook toeristische activiteiten in de regio worden geconfronteerd met de stank en afvalbergen in dit gebied, zo geeft hij aan.

,,De regering heeft zijn mond vol over een duurzame ontwikkeling en duurzaam toerisme maar laat dit gebeuren in zijn eigen achtertuin. Green Force vraagt de regering om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de dumppraktijken. Niet alleen in Koraal Tabak, Santa Catharina en Sint Joris, maar overal op dit eiland.”

- Advertisement -

Volgens Green Force moet er een boete komen van 3.000 gulden voor het dumpen van afval, met inbeslagname van het voertuig dat hiervoor gebruikt is.

,,Het voertuig krijgen de milieucriminelen pas terug als zij de boete binnen 3 maanden hebben betaald.
Een boete van 10.000 gulden voor de mogelijke opdrachtgever als die te traceren is.
Mocht dezelfde persoon voor een tweede keer betrapt worden op het illegaal dumpen van afval, dan wordt de boete 5.000 gulden, plus een gevangenisstraf van 1 maand en inbeslagname en vernietiging van het voertuig.
Haal hun werkpaarden, de dumpauto’s, weg en dan kunnen zij niet langer het milieu verontreinigen”

, aldus Brouwer.
Brouwer is van plan de namen van de bedrijven waarvan bewijs is dat zij hun afval laten dumpen zonder te controleren waar het naartoe gaat op internet te publiceren.

,,Veel bedrijven weten niet wat er gebeurt met hun afval, maar ook doen zij geen moeite om er achter te komen.
Green Force draagt graag bij aan een oplossing, betaal de afvaldumpers pas als zij terug kunnen komen met een bewijs van de landfill dat zij daar naartoe zijn gereden die dag en rond die uren.
We vinden het jammer dat het allemaal zo ver moet komen om de aandacht hiervoor te krijgen, maar wel is het zo dat men hier al lang over roept en er niet wordt geluisterd.
De maat is vol, we kunnen zo niet verder met het milieu en de volksgezondheid omgaan.

Regering doe iets en los het probleem op.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -