33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Gratis oogoperaties Venezuela ‘politieke stunt’

HomeNieuwsGratis oogoperaties Venezuela 'politieke stunt'

Door Dick Drayer

Een politieke stunt. Zo noemt een aantal oogartsen de aankondiging van premier Gerrit Schotte om mensen met oogaandoeningen gratis te laten opereren. Afspraken daarover zijn gemaakt met het humanitaire medische programma Misión Milagros (Wonderenmissie) van de Venezolaanse president Hugo Chávez.  

Afgelopen woensdag kondigde premier Schotte en minister van Gezondheid, Jacinta Constancia het akkoord met Venezuela aan. Uit een onderzoek door de consul van Venezuela kwam enkele jaren geleden naar voren dat meer dan 8000 personen op Curaçao, onder wie veel minder vermogenden, in aanmerking komen voor een operatie.De oogartsen op Curaçao zijn niet ingelicht over de plannen.

Niet nieuw

De aankondiging is niet nieuw. In 2006 deed Venezuela al een gelijksoortig aanbod voor gratis operaties, maar daar maakten – volgens de Curaçaose oogartsen – weinig mensen gebruik van.

“Wij leveren hier topzorg met operaties die maar in enkele ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd. Een groot probleem op Curaçao is de toegankelijkheid van de zorg.”

Veel mensen met oogproblemen komen, volgens de oogartsen, uit de arme laag van de bevolking en hebben geen geld om de bus naar de huisarts en daarna de oogarts te nemen. “Patiënten zijn niet mobiel.”

Maar ons grootste bezwaar is dat het volstrekt onduidelijk is waar de operaties plaatsvinden, wie de operaties uitvoeren en of dat gebeurt met gekwalificeerd personeel ”, aldus een van de oogartsen.

Omzet

Misión Milagros verstrekt brillen en voert verder alleen staar- en pterygiumoperaties uit, zo valt op te maken uit hun website. Er worden op Curaçao, volgens de oogartsen, ruim 3500 tot 4000 staaroperaties uitgevoerd. Patiënten moeten daarbij rekening houden met een wachttijd van drie weken tot vier maanden.

Dus dat kan onze beroepsgroep prima zelf aan. Net als de pterygiumoperaties. Dat zijn kleine ingrepen van 10 minuten die ter plaatse bij een oogarts uitgevoerd worden.”

De oogarts stelt verder dat Curaçao met zijn negen brillenzaken – waaronder die van minister Hakim van Economische Zaken – het wel in hun omzet zullen merken als Venezuela gratis brillen gaat verschaffen.

Ik verwacht overigens wel meer mensen dan in 2006, die ingaan op het aanbod van de premier”, zegt een van hen.

“Deze regering zal meer en betere reclame maken voor dit soort ‘stunts’. En dus zullen er nu wel mensen op afkomen.”

Bron: RNW/Caribiana

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties