27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Gratis oogoperaties Venezuela ‘politieke stunt’

Door Dick Drayer

Een politieke stunt. Zo noemt een aantal oogartsen de aankondiging van premier Gerrit Schotte om mensen met oogaandoeningen gratis te laten opereren. Afspraken daarover zijn gemaakt met het humanitaire medische programma Misión Milagros (Wonderenmissie) van de Venezolaanse president Hugo Chávez.  

- Advertentie -

Afgelopen woensdag kondigde premier Schotte en minister van Gezondheid, Jacinta Constancia het akkoord met Venezuela aan. Uit een onderzoek door de consul van Venezuela kwam enkele jaren geleden naar voren dat meer dan 8000 personen op Curaçao, onder wie veel minder vermogenden, in aanmerking komen voor een operatie.De oogartsen op Curaçao zijn niet ingelicht over de plannen.

Niet nieuw

De aankondiging is niet nieuw. In 2006 deed Venezuela al een gelijksoortig aanbod voor gratis operaties, maar daar maakten – volgens de Curaçaose oogartsen – weinig mensen gebruik van.

“Wij leveren hier topzorg met operaties die maar in enkele ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd. Een groot probleem op Curaçao is de toegankelijkheid van de zorg.”

Veel mensen met oogproblemen komen, volgens de oogartsen, uit de arme laag van de bevolking en hebben geen geld om de bus naar de huisarts en daarna de oogarts te nemen. “Patiënten zijn niet mobiel.”

Maar ons grootste bezwaar is dat het volstrekt onduidelijk is waar de operaties plaatsvinden, wie de operaties uitvoeren en of dat gebeurt met gekwalificeerd personeel ”, aldus een van de oogartsen.

Omzet

Misión Milagros verstrekt brillen en voert verder alleen staar- en pterygiumoperaties uit, zo valt op te maken uit hun website. Er worden op Curaçao, volgens de oogartsen, ruim 3500 tot 4000 staaroperaties uitgevoerd. Patiënten moeten daarbij rekening houden met een wachttijd van drie weken tot vier maanden.

Dus dat kan onze beroepsgroep prima zelf aan. Net als de pterygiumoperaties. Dat zijn kleine ingrepen van 10 minuten die ter plaatse bij een oogarts uitgevoerd worden.”

De oogarts stelt verder dat Curaçao met zijn negen brillenzaken – waaronder die van minister Hakim van Economische Zaken – het wel in hun omzet zullen merken als Venezuela gratis brillen gaat verschaffen.

Ik verwacht overigens wel meer mensen dan in 2006, die ingaan op het aanbod van de premier”, zegt een van hen.

“Deze regering zal meer en betere reclame maken voor dit soort ‘stunts’. En dus zullen er nu wel mensen op afkomen.”

Bron: RNW/Caribiana

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -