25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Gratis onderwijs verdient geen schoonheidsprijs

WILLEMSTAD — Ouders krijgen uiterlijk eind augustus het voorgeschoten boekengeld en schoolgeld terug. Dat heeft waarnemend minister van Onderwijs Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) in een persbericht verklaard.

De ministerraad is op 20 juni akkoord gegaan met de uitvoering van gratis onderwijs. Dat houdt in dat de overheid de leerboeken, werkboeken, leermiddelen, administratieen organisatiekosten voor alle leerlingen en studenten in het lager, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs betaalt.
Schoolmaterialen zoals uniforms, laptops en veiligheidsschoenen moeten de ouders zelf bekostigen. De vergoeding van de overheid voor boeken en schoolgeld komt vaak niet overeen met wat de ouders hebben afgerekend.
In het persbericht heeft Wilsoe alle vergoedingen op een rij gezet.
De overheid keert per vsboleerling 250 gulden uit. Met schoolgeld erbij komt dat totaal neer op 425 gulden per leerling. Voor havo- en vwo-leerlingen is dat bedrag 1900 gulden.
Dat is iets minder dan de boeken gemiddeld hebben gekost exclusief schoolgeld. Toch mogen scholen geen schoolgeld meer innen.
Dat heeft minister Wilsoe afgelopen zaterdag duidelijk gesteld in Soberano City, het partijgebouw van PS.
Het schoolgeld voor SBO Eligia Martir, Maris Stella en Frater Aurelio is door de overheid op 640 gulden per student vastgesteld. De schoolboeken zouden al gratis zijn.
Dat zou ook gelden voor de MTS en Instituto pa Formashon den Enfermeria (IFE). In de subsidie die de scholen de voorgaande jaren ontvingen was het boekengeld voor deze onderwijstypes al inbegrepen. Dat werd zaterdag in Soberano City verkondigd.
Volgens Wilsoe kunnen scholen leerlingen niet meer weigeren.
Het kwam vaak voor dat leerlingen die geen schoolgeld betaalden werden geweerd.
Ook kregen leerlingen geen rapporten mee als bleek dat ze nog een openstaande rekening bij de school hadden.
Met de introductie van gratis onderwijs is hier een einde aan gemaakt.

Politieke stunt
Sylfried Pieters, vader van twee leerlingen aan het Maria Immaculata Lyceum (MIL), hoeft zich vandaag niet meer aan de poorten van het Rooms-Katholieke Schoolbestuur (RKCS) vast te ketenen.
Donderdag kreeg hij nadat het RKCS-bestuur de boekenlijsten van zijn dochters aftekende, zo alle boeken van de school mee. Toch heeft hij er een nare smaak aan overgehouden. “Gratis onderwijs is een politieke stunt.”

Hij voelt zich opgejut door de politiek. “Op een gegeven moment wisten we niet of we het RKCS moesten geloven of wat de minister van Onderwijs en PS-leider Helmin Wiels lieten doorschemeren.”
Op het MIL zouden zo’n 240 gezinnen die rondkomen van de onderstand voor het begin van het nieuwe schooljaar met de handen in het haar zitten.
Hun met moeite bijeengekregen spaargeld was niet voldoende om de schoolboeken te betalen.

Lang was er onduidelijkheid of overheidsstichtingen Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) en Fide garant zouden staan voor het boekengeld van minderbedeelde gezinnen. Het RKCS en de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) besloten op de oude manier door te gaan en de boeken voor schooljaar 2012-2013 in te kopen.
Als ze dat niet hadden gedaan, zou het merendeel van de boeken nooit voor de start van het nieuwe schooljaar zijn binnengekomen.
Wel bracht dit met zich mee dat ouders niet wisten waar ze aan toe waren.

Gesprek met Wilsoe
Een dag voor de scholen startten kregen de scholen 70 procent van de subsidie voor gratis onderwijs uitgekeerd. Volgens RKCS-directeur Lisette van Lamoen- Garmers verdient de uitvoering van gratis onderwijs geen schoonheidsprijs.
Vanmiddag zit het schoolbestuur met minister Wilsoe om de tafel. Dan wordt het van de instructies op de hoogte gesteld en worden er gezamenlijke richtlijnen uitgestippeld.
Het RKCS wil onder andere duidelijk stellen wat de rechten en plichten van de ouders omtrent de schoolboeken zijn.
Zijn de boeken eigendom van de school of van de ouders?
Deze vraag is nog niet beantwoord.
Ook wil het schoolbestuur een communicatieplan opstellen. “Ouders zijn moe. Ze weten niet waar ze aan toe zijn”, aldus Van Lamoen-Garmers.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -