27.8 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Gratis onderwijs verdient geen schoonheidsprijs

HomeMediaGratis onderwijs verdient geen schoonheidsprijs

WILLEMSTAD — Ouders krijgen uiterlijk eind augustus het voorgeschoten boekengeld en schoolgeld terug. Dat heeft waarnemend minister van Onderwijs Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) in een persbericht verklaard.

De ministerraad is op 20 juni akkoord gegaan met de uitvoering van gratis onderwijs. Dat houdt in dat de overheid de leerboeken, werkboeken, leermiddelen, administratieen organisatiekosten voor alle leerlingen en studenten in het lager, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs betaalt.
Schoolmaterialen zoals uniforms, laptops en veiligheidsschoenen moeten de ouders zelf bekostigen. De vergoeding van de overheid voor boeken en schoolgeld komt vaak niet overeen met wat de ouders hebben afgerekend.
In het persbericht heeft Wilsoe alle vergoedingen op een rij gezet.
De overheid keert per vsboleerling 250 gulden uit. Met schoolgeld erbij komt dat totaal neer op 425 gulden per leerling. Voor havo- en vwo-leerlingen is dat bedrag 1900 gulden.
Dat is iets minder dan de boeken gemiddeld hebben gekost exclusief schoolgeld. Toch mogen scholen geen schoolgeld meer innen.
Dat heeft minister Wilsoe afgelopen zaterdag duidelijk gesteld in Soberano City, het partijgebouw van PS.
Het schoolgeld voor SBO Eligia Martir, Maris Stella en Frater Aurelio is door de overheid op 640 gulden per student vastgesteld. De schoolboeken zouden al gratis zijn.
Dat zou ook gelden voor de MTS en Instituto pa Formashon den Enfermeria (IFE). In de subsidie die de scholen de voorgaande jaren ontvingen was het boekengeld voor deze onderwijstypes al inbegrepen. Dat werd zaterdag in Soberano City verkondigd.
Volgens Wilsoe kunnen scholen leerlingen niet meer weigeren.
Het kwam vaak voor dat leerlingen die geen schoolgeld betaalden werden geweerd.
Ook kregen leerlingen geen rapporten mee als bleek dat ze nog een openstaande rekening bij de school hadden.
Met de introductie van gratis onderwijs is hier een einde aan gemaakt.

Politieke stunt
Sylfried Pieters, vader van twee leerlingen aan het Maria Immaculata Lyceum (MIL), hoeft zich vandaag niet meer aan de poorten van het Rooms-Katholieke Schoolbestuur (RKCS) vast te ketenen.
Donderdag kreeg hij nadat het RKCS-bestuur de boekenlijsten van zijn dochters aftekende, zo alle boeken van de school mee. Toch heeft hij er een nare smaak aan overgehouden. “Gratis onderwijs is een politieke stunt.”

Hij voelt zich opgejut door de politiek. “Op een gegeven moment wisten we niet of we het RKCS moesten geloven of wat de minister van Onderwijs en PS-leider Helmin Wiels lieten doorschemeren.”
Op het MIL zouden zo’n 240 gezinnen die rondkomen van de onderstand voor het begin van het nieuwe schooljaar met de handen in het haar zitten.
Hun met moeite bijeengekregen spaargeld was niet voldoende om de schoolboeken te betalen.

Lang was er onduidelijkheid of overheidsstichtingen Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) en Fide garant zouden staan voor het boekengeld van minderbedeelde gezinnen. Het RKCS en de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) besloten op de oude manier door te gaan en de boeken voor schooljaar 2012-2013 in te kopen.
Als ze dat niet hadden gedaan, zou het merendeel van de boeken nooit voor de start van het nieuwe schooljaar zijn binnengekomen.
Wel bracht dit met zich mee dat ouders niet wisten waar ze aan toe waren.

Gesprek met Wilsoe
Een dag voor de scholen startten kregen de scholen 70 procent van de subsidie voor gratis onderwijs uitgekeerd. Volgens RKCS-directeur Lisette van Lamoen- Garmers verdient de uitvoering van gratis onderwijs geen schoonheidsprijs.
Vanmiddag zit het schoolbestuur met minister Wilsoe om de tafel. Dan wordt het van de instructies op de hoogte gesteld en worden er gezamenlijke richtlijnen uitgestippeld.
Het RKCS wil onder andere duidelijk stellen wat de rechten en plichten van de ouders omtrent de schoolboeken zijn.
Zijn de boeken eigendom van de school of van de ouders?
Deze vraag is nog niet beantwoord.
Ook wil het schoolbestuur een communicatieplan opstellen. “Ouders zijn moe. Ze weten niet waar ze aan toe zijn”, aldus Van Lamoen-Garmers.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties