28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Gratis onderwijs komt er

WILLEMSTAD — Gratis onderwijs en een onderwijssysteem dat niemand uitsluit. Dat zijn de beleidsvoornemens van de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Carlos Monk (PS). Monk, die momenteel belast is met drie portefeuilles:
– Bestuur,
– Planning en Dienstverlening,
– Justitie en Onderwijs,
laakte deze week tijdens de openbare vergadering in de Staten de politiek, die verantwoordelijk is voor de klassenscheiding en de slechte kwaliteit van het onderwijs.
De onderwijsinnovatie is mislukt. Dat concludeerde Monk uit een quick scan over het schooljaar 2009-2010.
Het slagingspercentage van het sbo ligt onder de streefwaarde, het taalbeleid heeft gefaald, de resultaten van het Nederlands bij de FO-toets liggen onder de streefwaarde en het verzuimpercentage bij de Sociale Vormingsplicht is zeer ruim.

Monk – die telkens aangaf dat hij in zijn schriftelijke beantwoording dieper op de context, maar ook op de oorzaken van de door hem geconstateerde problemen in zou gaan – schoof de schuld in de schoenen van de vorige regeringen. Het onderwijssysteem moet volgens hem dan ook op de schop. Hij wil de problemen in het onderwijs bij de wortel aanpakken. Agressie op scholen PS-leider Helmin Wiels laakte het fenomeen agressie op scholen, dat gepaard gaat met wapens en drugs. Om dit te bestrijden kwam hij met een aantal voorstellen. Zo wil hij alle docenten tot buitengewoon politieagent benoemen.
Zij moeten de bevoegdheid krijgen om op te treden bij schending van de ‘Wapen – vuurwapen Verordening’, de ‘Opium Landsverordening’ en de ‘Landsverordening identificatieplicht’. Verder is hij voorstander van controle op scholen en het paatsen van metaaldetectors, zouden docenten bepaalde ‘dwangmiddelen’ mogen toepassen en wil hij een meldingsplicht voor al het onderwijspersoneel en de schoolbesturen.
Ook pleit hij voor de introductie van een onderwijsdetective, een ombudsman voor het onderwijs en een identiteitsbewijs voor scholieren van 12 jaar en ouder. Bovendien zouden ouders juridisch en strafrechtelijk aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld bij wetsovertredingen en vandalisme. Ook zou de politie zonder waarschuwing vooraf op scholen moeten kunnen controleren. Deze voorstellen deed de politieke partij ook in 2003. Volgens Wiels moeten alle onderwijsbetrokkenen snel de koppen bij elkaar steken. Men moet volgens hem met name stoppen met hypocrisie en het verbloemen van zaken.
Achteruitgang De Statenvergadering, die door oppositiepartij PAR is aangevraagd, had als thema de achteruitgang in onderwijs, cultuur en sport. Met name het gebrek aan financiële middelen baarde de partij zorgen. Zo is er volgens Malvina Cecilia geen onderwijsbeleid, zijn de middelen die op de begroting voor 2012 staan al besteed en is er geen concreet besluit over de aanpassing van het V&V-stelsel, het financieringsmodel voor scholen. Ook op het gebied van sport waren er veel vragen.
MFK-Statenlid Pik Pisas wilde onder andere weten hoe het staat met de bouw van het multifunctioneel centrum in Barber. Pisas, die uit Bándabou komt, durft zijn gezicht daar nauwelijks te vertonen, omdat na vele beloftes van de overheid de eerste steen nog steeds niet is gelegd. Voor hem had Monk goed nieuws. Usona, die het project financiert, stelt volgende week de middelen beschikbaar.
De week daarop kan de bouw volgens de minister beginnen.

- Advertentie -

Dan hoeft Pisas zich niet meer voor Bándabou te verschuilen en kan hij zich met opgeheven hoofd vertonen”, aldus Monk.

 

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -