Gratis onderwijs voor middelbare scholieren hangt aan een zijden draadje. De raad van ministers op Curaçao hakt woensdag 13 juni definitief de knoop door. Wel ziet het ernaar uit dat de belofte van minister Carlos Monk van Onderwijs om met ingang het nieuwe schooljaar volledig gratis onderwijs in te voeren, geen stand houdt.
Als gratis onderwijs überhaupt groen licht krijgt, zal de regering slechts een deel van de kosten betalen, zegt Karina Lombardi financieel directeur van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS). Het bestuur kreeg maandag uitleg van de onderwijsadviseurs over de verschillende opties om gratis onderwijs in te voeren. De regering kan ervoor kiezen om slechts de studieboeken te betalen en een gedeelte van de studiekosten. Ouders zullen toch nog moeten bij betalen.
Onduidelijkheid
Dat is net het probleem, stelt Lombardi. “Ouders zijn nog steeds in de veronderstelling dat het onderwijs voor de middelbare scholen geheel gratis wordt. We hebben de minister herhaaldelijk gevraagd om duidelijkheid te scheppen en de bevolking goed te informeren. Dat is niet gebeurd.”
Deze week krijgen alle leerlingen in het laatste schooljaar van het funderend onderwijs hun einduitslag. Vervolgens moeten alle inschrijvingen voor de middelbare school definitief worden en krijgen de leerlingen en ouders een boekenlijst mee. Volgens Lombardi weten de ouders niet wat te verwachten. Ze gaan ervan uit dat – vanwege de belofte van de minister – ze niets hoeven te betalen. “Maar ze blijven toch verantwoordelijk voor de kosten van de boeken. Dat moet goed gecommuniceerd worden door de minister van onderwijs.”
Bestelling
Het RKCS heeft in tegenstelling tot de voorgaande schooljaren nog geen bestelling geplaatst voor de boeken voor het komend schooljaar. Lombardi: “Dat kunnen we ook niet, want de leveranciers willen een garantie voor de betaling van de boeken. Die kunnen we niet geven.” Het gaat om een garantie voor een bedrag van tien miljoen gulden voor boeken en andere studiekosten.
Lombardi legt uit dat de leveranciers voorheen flexibel waren, omdat zij wisten dat de ouders de verantwoordelijkheid hebben om de boeken te betalen. Nu kan het RKCS geen garantie geven, want ze weet niet waar het geld vandaan komt.
Lombardi spreekt van een kritieke situatie in het onderwijs. Ze voorspelt nu al dat het nieuwe schooljaar straks aanvangt met veel onduidelijkheid, stress en frustraties bij docenten, ouders en leerlingen. “Er heerst veel onzekerheid. Het schooljaar zal beginnen met veel problemen. Normaal hebben we in juni al veel geregeld, dat is nu niet het geval. Het is nu al zeker dat de boeken niet op tijd zullen aankomen. Een spoedbestelling betekent weer meer uitgaven.”