30 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Glock is economisch verantwoord en veilig

HomeMediaGlock is economisch verantwoord en veilig

glock-3WILLEMSTAD — De keuze om wapens van het merk Glock aan te schaffen voor het politiekorps KPC is gebaseerd op onderzoeken naar onder andere de veiligheid en prijs van de diverse merken, beschikbaar op het eiland.
Uit deze onderzoeken blijkt dat Glock onder andere economisch verantwoord, veilig en gebruikersvriendelijk is. Dat zegt Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) in reactie op de kritiek van de directeur van Elhage Arms Curaçao op het besluit om wapens van het merk Glock aan te schaffen voor het politiekorps.

Advertentie

Uit onderzoeken van de Commissie Nieuw Vuurwapen, bestaande uit vertegenwoordigers van Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland, blijkt dat er in 2010 voorkeur was voor het pistool van het merk Walther P99 QA en in 2011 voor Beretta PX4 Storm.
Elhage begrijpt dus niet waarom de minister toch voor het merk Glock heeft gekozen en wil van Navarro weten of zijn beslissing gebaseerd is op twijfel aan de deskundigheid van de onderzoekers, die de rapporten van 2010 en 2011 hebben opgesteld.
Hij noemde het zelfs een gevaarlijk en vuil spel van de minister.

Navarro legt uit dat Beretta inderdaad in het rapport van 2011 – waarin Glock niet wordt genoemd – als beste uit de bus kwam en dat dit wapen conform de Rijkswet Politie derhalve aangeschaft diende te worden voor alle deelnemende landen.

Later bleek echter dat Nederland eenzijdig toch voor een ander dienstvuurwapen dan de unaniem als beste gekozen Beretta had gekozen, merkt Navarro op.
St. Maarten kreeg in februari van dit jaar wel de door het korps bestelde Beretta.

Met de aanschaf door Nederland en St. Maarten verviel dus het afgesproken voordeel en daarmee ook de eis tot het treffen van een regeling conform de Rijkswet Politie”, aldus Navarro.

Daarnaast kreeg de minister veel klachten binnen over de Beretta, terwijl de vele overheidsdiensten die Glock gebruiken aangeven zeer tevreden te zijn met de kwaliteit, de veiligheidsaspecten, de duurzaamheid en gebruikersvriendelijkheid van het wapen.

“En niet te vergeten de lage kosten in aanschaf, weinig tot geen onderhoud en (universele) accessoires tegen relatief lage prijzen”, aldus Navarro.

Aanvullende onderzoeken
Reden te over voor de minister om een nieuw onderzoek te laten doen naar het beste merk. Hij liet een inventarisatie doen van het aantal lokale leveranciers en het merk dat zij leveren.
Hieruit bleek dat er vier leveranciers zijn op het eiland, van de merken Beretta, Walther en Glock.

“Uit kostenoverwegingen viel de Walther al snel uit de race. De Walther is de duurste van de drie en wordt naast het KPC zelf slechts nog door de gevangenis SDKK gebruikt”, aldus de minister.

Dit heeft hij ook middels een schrijven van 2 oktober aan de ministerraad gemeld.

Daarnaast werden de Glock en de Beretta op het kantoor van de minister door deze deskundigen belicht en uitgelegd en werden er ook demonstraties gegeven.

Tevens heeft Navarro zich laten informeren door deskundigen uit het veld over de wapens Beretta en Glock.
Het betreft een multidisciplinaire samenstelling van ambtenaren die expertise hebben op het gebied van vuurwapens en munitie.
Het gaat hier om schietinstructeurs, een docent wapeninstructie en regelgeving, leden van schietverenigingen en gebruikers die komen uit de verschillende gewapende overheidsdiensten, zoals de SKS, het KPC (de mobiele eenheid, het Arrestatieteam en de Technische Herkennings- en Opsporingsdienst), het Vrijwilligerskorps Curaçao, de Kustwacht, Douane Curaçao en het politie-opleidingsinstituut ORV.

De minister hield ook rekening met het feit dat de Arubaanse autoriteiten het merk Glock gebruiken.
Hij liet zich dus ook informeren door zijn Arubaanse collega, gezien het feit dat de lokale politie meerdere malen ondersteuning krijgt van de Arubaanse autoriteiten bij grootschalige operaties.

Wapenpakket
De agenten zullen naast het wapen ook de bijbehorende ‘holster’ en het ‘tactical light’ (te plaatsen direct onder de loop van het wapen) krijgen, alsmede een zogenoemde ‘lanyard’, om te voorkomen dat het wapen weggerukt kan worden.
Dit zegt de leverancier van Glock, Luis Puchi, desgevraagd tijdens een demonstratie van het wapen op zijn kantoor. Puchi wil vooralsnog niet in details treden over de aangeboden prijs.
Hij geeft wel aan dat hij ongeveer 800 wapens zou moeten leveren.
Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de wapens geleverd zullen worden.
De wapenhandelaar wacht de inkooporder af.

Tijdens de demonstratie liet Puchi aan de Amigoe zien hoe ideaal het wapen is voor de politie, gezien het feit dat het aan de eisen van politiekorpsen, speciale eenheden, veiligheidsdiensten en het leger voldoet. Daarnaast is het van duurzame kwaliteit.

“Het wapen wordt gemaakt van polymer dat corrosiebestendig is, harder dan staal maar toch heel licht, en het blijft goed functioneren onder extreme omstandigheden. Er zijn gebruikers die hun Glock-pistolen al meer dan twintig jaar hebben, terwijl die nog in perfecte staat zijn. Daarnaast zijn de onderdelen goedkoop en zodanig gemaakt dat ze op alle modellen passen. Dus ze zijn ook makkelijk vervangbaar. Bovendien is het een veilig merk”, benadrukt Puchi.

“Het heeft een holster waarin het wapen ‘op slot’ kan worden gedaan en een lanyard, oftewel een veiligheidskoord, waardoor het wapen onmogelijk weggerukt of uit de holster getrokken kan worden door een crimineel.”

To Top

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties