Willemstad – Op Curaçao is vanuit de in 2010 opgerichte (GGz Curaçao) gestart met het oprichten van een GGz Academie.
Advertentie
Dit komt naar voren in het FWG Trendrapport Caribisch Gebied 2013. De organisatie deed onder andere onderzoek naar ‘Kwaliteit en Arbeidsmarkt’.
In het verslag staat: ,,GGz Curaçao is voor het trainen van eigen personeel een samenwerking aangegaan met Emergis uit Nederland. De ambitie voor de komende jaren is dat professionals van GGz Curaçao zorgprofessionals op andere eilanden kunnen opleiden. Daartoe bestaan afspraken met Aruba en Sint Maarten. Ook is gestart met het oprichten van een GGz Academie.”
In tegenstelling tot het ziekenhuis, geven de meeste geïnterviewden uit de andere zorgbranches aan geen problemen te verwachten in de zorg-arbeidsmarkt.
FWG: ,,Deze organisaties doen zelf veel aan scholing en opleiding en weten deze studenten ook te behouden. De SGRGroep (gehandicaptenzorg en revalidatie) maakt gebruik van lokale opleidingsinstituten, vooral de opleidingen Sociaal Pedagogisch Werk (SPW-3 en – 4) en de opleiding tot verpleegkundige. Dit wordt bij indiensttreding verder aangevuld met interne opleidingen en trainingen. Voor (para)medische en psychosociale functies worden personen aangetrokken die een relevante opleiding in Nederland of de regio hebben gevolgd. Ook GGz Curaçao – en dan specifiek Klinika Capriles – geeft aan veel te doen aan scholing en opleiding.
Jaarlijks krijgen daar circa 100 studenten van verschillende opleidingen een stageplek. Daarnaast biedt Capriles stageplekken voor hbo- en universitaire opleidingen, zowel lokaal als internationaal, zoals opleidingsplaatsen voor psychiaters in opleiding en coassistenten, en stageplaatsen aan gezondheidszorgpsychologen in opleiding. Een trend die genoemd wordt in het kader van opleiden binnen de GGz, is de keuze voor meer agogisch geschoold personeel.”
GGz Curaçao heeft volgens de onderzoekers slagen gemaakt in de verdere professionalisering van de organisatie, zowel beleidsmatig als organisatorisch. Het ‘HKZ certificatieschema 2009 (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) voor instellingen voor geestelijke gezondheidszorg’ vormt de leidraad voor het ontwikkelen van kwaliteitsmanagement.
BRON: Antiliaans Dagblad
Advertentie