32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | ‘Het is tragisch om te zien dat jonge mensen hier overlijden’

HomeNieuwsGezondheidNRC | 'Het is tragisch om te zien dat jonge mensen hier...

Nina Jurna

Bij het Curaçao Medical Centre (CMC) in Willemstad is een noodtent opgezet voor patiënten, die nog getest moeten worden op het coronavirus. „Het ziekenhuispersoneel werkt dag en nacht”, vertelt fotograaf Selwyn de Wind. Foto Selwyn de Wind

Coronacrisis Curaçao – De tweede covid-golf treft Curaçao heel hard. Het eiland heeft nu relatief het hoogste aantal nieuwe besmettingen ter wereld, vooral onder jonge mensen. De zorg dreigt te bezwijken. „We hebben te weinig beademingsapparaten en zorgpersoneel.”

 

Bij het Curaçao Medical Centre (CMC) in Willemstad is een noodtent opgezet voor patiënten, die nog getest moeten worden op het coronavirus. „Het ziekenhuispersoneel werkt dag en nacht”, vertelt fotograaf Selwyn de Wind. Foto Selwyn de Wind

Om het kwartier rijdt er een ambulance het terrein op van het Curaçao Medical Centre (CMC) in Willemstad. Verplegers in witte en blauwe beschermende pakken brengen de patiënten op een brancard het ziekenhuis in. Patiënten die nog niet getest zijn, gaan eerst met spoed naar een grote noodtent naast het ziekenhuis. „Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. We zitten aan onze capaciteit op de IC-afdeling. Het verplegend personeel werkt dag en nacht. Er zijn heel veel Covid-19-patiënten”, zegt intensivist Jeanne Koeijers, hoofd van het Outbreak Management Team (OMT) van Curaçao.

Buiten het ziekenhuis, in zijn auto, wacht Raymond Eugenia in spanning op nieuws over zijn moeder. Ze is zojuist met de ambulance binnengebracht. Of ze covid heeft zal moeten blijken. „Mijn moeder voelde zich niet goed en heeft verschillende klachten. Haar bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol zijn veel te hoog. Met spoed is ze opgehaald door de ambulance. Het maakt me verdrietig om haar zo te zien”, zegt Eugenia.

De coronacrisis in Curaçao (160.000 inwoners) is in een korte tijd volledig uit de hand gelopen. Vanaf 20 maart tot Goede Vrijdag zijn er duizenden nieuwe positief geteste inwoners bijgekomen. Met een daggemiddelde van 177 nieuwe covid-patiënten per honderdduizend inwoners kent Curaçao op dit moment het hoogste aantal nieuwe besmettingen ter wereld. De afgelopen week waren er soms wel vijfhonderd nieuwe besmettingen per dag.

Bijna alle IC-plekken bezet

Curaçao heeft de capaciteit niet om deze explosieve piek aan te kunnen waarschuwde een geëmotioneerde demissionair premier Rhuggenaath deze week. Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC, bevestigt dat: „Er liggen meer dan honderd covid-patiënten in het ziekenhuis, bijna alle 33 IC-plekken zijn bezet. We hebben ook te weinig beademingsapparaten en zorgpersoneel. Nederland stuurt hulp en via een Amerikaans uitzendbureau worden er verplegers ingevlogen. Het is pijnlijk wat hier gebeurt.”

Nederlandse toerist bracht waarschijnlijk de besmettelijke Britse variant naar Curaçao

Op het eiland was de eerste golf van vorig jaar, dankzij strikte maatregelen, behoorlijk onder controle gekomen. In februari veranderde dat, vertelt de Curaçaose arts en epidemioloog Izzy Gerstenbluth. „We kregen toen de testuitslag van een inwoner en die bleek besmet te zijn met de Britse variant van het coronavirus, hoogstwaarschijnlijk opgelopen via iemand die vanuit Nederland hier naar toe was gereisd. Vanaf toen ging de verspreiding snel, een paar weken later hadden we veel meer besmettingen.”

Ik had in mijn agenda bij de verkiezingsdatum het woord ‘D-Day’ geschreven

Izzy Gerstenbluth, epidemioloog op Curaçao

De grote superspread kwam op 19 maart, toen waren er verkiezingen in Curaçao. „Ik had in mijn agenda bij die datum het woord ‘D-Day’ geschreven”, zegt Gerstenbluth. Volgens de epidemioloog is op dit moment 90 procent van alle covid-patiënten op Curaçao met de Britse variant besmet. „De transmissie gaat veel sneller dan bij het originele coronavirus. Covid treft nu vooral jonge mensen, dertigers en veertigers, niet meer alleen ouderen of mensen met onderliggende klachten”, zegt hij. Dat is ook het beeld dat intensivist Jeanne Koeijers ziet bij het CMC. „De meeste patiënten die we hier nu hebben zijn mensen in de bloei van hun leven”, zegt ze.

De Curaçaose fotograaf en filmmaker Selwyn de Wind die aan het begin van het paasweekend een ochtend lang de situatie rondom het ziekenhuis met zijn camera vastlegde zag hoe de ambulances, achter elkaar binnen reden. „Soms komen de covid-patiënten zelfs lopend het terrein op in de hoop geholpen te worden, of worden ze in de auto gebracht door familieleden. Ik zag de vermoeidheid in de ogen van het verplegend personeel. Ze werken dag en nacht om de covid-patiënten te helpen. Hoewel het ziekenhuis goed georganiseerd is, is de druk op het personeel enorm groot’’, zegt de Wind.

Epidemioloog Gerstenbluth gelooft dat de Britse variant nog lang niet uitgeraasd is in Curaçao en houdt er rekening mee dat het ergste nog moet komen. „Daarom willen we het vaccineren ook opvoeren. Niet alleen de ouderen, maar alle groepen boven de achttien jaar moeten gevaccineerd worden. Daarmee, en met de strenge maatregelen en het versterken onze gezondheidszorg gaan we de strijd aan”.

Nederland heeft aangekondigd deze week 30.000 extra vaccins naar Curaçao te sturen. Ondertussen zijn de maatregelen op het eiland zoals een strenge lockdown en een vroege avondklok, aangescherpt. Nederlandse toeristen en stagiaires zijn door Nederlandse autoriteiten opgeroepen het eiland zo snel mogelijk te verlaten om de druk op de lokale gezondheidszorg niet verder op te voeren.

Klap voor toerisme

Het stilleggen van het toerisme zal opnieuw een klap zijn voor de Curaçaose economie die voor het grootste deel drijft op toerisme. Het afgelopen jaar nam de armoede door de lockdown al snel toe op het eiland. Gerstenbluth: „Dat zal nog erger worden verwacht ik want we hebben hier geen economisch vangnet. Maar het is onvermijdelijk, zonder de strikte regels loopt het hier verder uit de hand”. Bij het CMC hopen ze dat er snel meer verplegers en beademingsapparaten komen. Jeanne Koeijers: „Het is tragisch om te zien dat jonge mensen hier overlijden. We hebben meer hulp nodig, ondertussen doen wij hier wat we kunnen”.

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. @Lapas: wat loop je weer te roeptoeteren.
    Dat zei deze stagiare niet.
    Ze zei: “…Ik heb besloten om hier te blijven. Ook omdat we alleen elkaar zien (9 medestudenten uit hetzelfde huis), en ik denk dat wij allemaal niet zo snel op de IC belanden. Het kan altijd, maar ik denk het niet. En we zullen ook niet snel mensen die wel gevaar lopen besmetten…”

    Dat is toch compleet wat anders.

  2. “Nederlandse toerist bracht waarschijnlijk de besmettelijke Britse variant naar Curaçao.” Ik zag gisteren ook een Nederlandse stagiaire een domme opmerking maken van als ze besmet raken komen ze toch niet op de IC terecht omdat ze jong zijn.

  3. ‘Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC’…

    Dit is de ‘dame’ die internationaal de gebakken lucht van Ctex (het frauduleuze luchtkasteel van Anthony de Lima) verkocht en daarmee voor tientallen miljoenen schade aanrichtte.

    Werd ervoor dus beloond met een hoge functie bij het CMC.

    Wat is er toch met het personeelsbeleid van het CMC?

    De absolute leeghoofden Karina Freitas de Bras en de veelwijvende Elvis Thode, beiden afkomstig uit de afvalbak van KPMG, werden als financieel directeur cq manager aangesteld.

    Martina die er bij Ennia een enorme porkeria van gemaakt heeft als algemeen directeur.

    En vergeet niet de Grote Giro Graaiers Eric Garcia en diens toy boy Stephen Capella die, je verzint het niet, bij het ziekenhuis in de Raad van TOEZICHT werden aangesteld.

    Kan iemand voor mij de voormalig eigenaar van Miles Jazz Cafe citeren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties