29 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | 17 maart

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | 17 maart

Column Arien Rasmijn

Over een week zijn er verkiezingen in Nederland. Daar wordt aan deze kant van de plas – neem ik aan – ook naar gekeken, misschien met meer aandacht sinds lange tijd. Sinds vorig jaar zijn we financieel gebonden aan Den Haag alsof het nog altijd de negentiende eeuw is, dus het maakt nu echt wel uit wie de opvolger wordt van Raymond Knops.

Ook al staan de afspraken voor coronasteun voor de komende zes jaar, ongeacht wie in het Torentje of in Cocolishi zit, er zijn nog altijd belangrijke kwesties die altijd afhankelijk zullen zijn van wie op dat moment aan de knoppen zit. Neem nou bijvoorbeeld de geschillenregeling. Die kende onder zowel Ronald Plasterk als Knops andere versies. En in tegenstelling tot Knops kan de volgende staatssecretaris of minister van Koninkrijksrelaties alsnog besluiten dat Nederland zich aan zijn woord dient te houden en dat die regeling er gewoon wel moet komen ten behoeve van alle partijen. En wie weet krijgen we een staatssecretaris of minister die gewoon wel gaat aandringen op doorpakken als het gaat om dat onderzoek naar ongeregeldheden binnen het secretariaat van het C(A)ft.

Want hoewel onze regeringen hun mond maar beter niet kunnen opentrekken om zo geen problemen met hun coronasteun te krijgen, kan iedereen ook hier zien dat de geloofwaardigheid van die instelling wel een flinke deuk heeft opgelopen. Jarenlang strooien met ongeoorloofde business class tickets en dure cadeau’s. Het leken wel, ehm, Antilliaanse praktijken daar in Willemstad. Je zou bijna denken dat onze voormalige griffier daar huishield. Maar zij werd tenminste nog ontslagen en kreeg het met justitie aan de stok. Dat zien we daar in Willemstad vooralsnog niet gebeuren. Blijkbaar wordt zo iemand daar juist doorgepromoveerd.

En ik noem Willemstad, want het is daar waar alles gebeurt. Aruba heeft weliswaar een collegelid, maar operationeel gebeurt alles op Curaçao. Hier huurt het College echter het hele jaar door het mooie pand Piccola Marina tegenover het Wilhelminapark en worden de rekeningen voor water, stroom, schoonmaker en vervoer gewoon doorbetaald, zo heb ik mij door meerdere intimi laten vertellen.

Alleen wanneer Raymond Gradus, Henk Kamp en wat staf het eiland aandoen twee keer per jaar is het pand daadwerkelijk in gebruik. Ik vraag me af hoeveel per jaar daar over de balk wordt gesmeten. Staf die jeneverhuisjes van de KLM verzamelt, een winterpaleis in Playa… En dat wil ons op de vingers tikken. Waarom ga je dan zo’n kapitaal pand huren om het dan 50 van de 52 weken in het jaar leeg te houden? Terwijl nota bene letterlijk aan de overkant van de straat een hotel met vergaderruimtes en een enorme conferentiezaal staat? Hoe geloofwaardig ben je dan als je iemand serieus in de ogen wil kijken om te zeggen dat er moet worden gelet op de uitgaven en dat, bijvoorbeeld, 60 miljoen florin per jaar moet worden gesneden in de zorg. Wie weet kan de volgende minister of staatssecretaris hier wel schoon schip maken.

Nederlandse verkiezingen zijn saai. Zoveel mensen zeggen Mark Rutte kotsbeu te zijn, maar het ziet ernaar uit dat hij gewoon weer premier gaat worden na 17 maart. Tien jaar zit hij er al. Dat kan dus blijkbaar ook in het o zo democratische Nederland. De vraag is dus met wie hij gaat regeren en misschien ook welke partij ons deel van het Koninkrijk in haar portefeuille gaat krijgen. Ik kan me voorstellen dat Rutte het deze keer binnen zijn eigen VVD-ploeg zal willen houden, gezien al het geld dat nu onze kant op gaat. Dat zou op zich al een grote verandering kunnen worden. Het trackrecord van de VVD onder Rutte als het gaat om het Koninkrijk is een van vooral desinteresse en afschepen. Het scheelt dat hij regeren met zowel FvD als PVV al bij voorbaat heeft afgezworen (stel je voor dat een van die gasten iets over ons te zeggen zouden krijgen…), al lijkt het me wel steeds lastiger worden elke keer om de inmiddels tweede grootste partij buiten de boot te houden. Maar veel goeds belooft het niet.

Het zou ook zomaar kunnen dat Rutte weer wat weet te smeden met het CDA of D66 en dat een van hen dit koppijndossier overneemt. Ik geloof echter niet dat Knops terugkeert. Hij heeft aan de Nederlandse pers al zijn frustratie geuit over hoe het er hier aan toegaat en van een politicus als hij verwacht je dat hij iets groters ambieert na vier jaar geploeter in de tropen en op Zoom.

Maar waar ik wel op hoop is dat degene die het overneemt iemand is die hart heeft voor onze zaak, beter kan communiceren en echt werk wil maken van het doorhakken van knopen, samen met ons. Want nu is het moment waarop we kunnen bepalen of we na al die eeuwen nog wel wat aan elkaar hebben en of dit Koninkrijksverband nog echt zin heeft. Het zit hem in details als de geschillenregeling en hoe dingen die scheef lopen worden gecorrigeerd aan beide kanten.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

2 reacties

 1. …”For the record: Chos Romero was ook lid van CFT”…..

  Waar zat Chos, danki, gracias, mercí, niet “in”/ op/ naast. (Alle voorzetsels zijn wel een beetje van toepassing!)

  Altijd dezelfde remedie voor de taaie kwaal!
  Daarom verandert er niets.
  Dezelfde vazallen die elke keer weer een spoor van destructie en puin achterlaten.

  Zie ook: Etienne Ys, Errol Cova, Zus delannooy, Jaime Saleh, Gilbert Martina.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties