DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Situatie CMC beheersbaar

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Situatie CMC beheersbaar

30 bedden gereed in Sehos; 90 zorgverleners uit buitenland

Willemstad – Curaçao Medical Center (CMC) bereidt zich voor op een toename van het aantal covidpatiënten. Op alle fronten wordt de capaciteit uitgebreid: meer bedden, meer personeel, meer apparatuur.

CMC heeft tot en met gisteren vijf covidpatiënten die intensieve zorg nodig hebben, overgeplaatst naar het Horacio Oduber Hospital op Aruba. Dat is nodig omdat de ic-capaciteit op Curaçao continu onder druk staat. Gisteren aan het einde van de middag kregen van de 129 covidpatiënten er veertig intensieve zorg. Het CMC houdt 160 van de 300 bedden vrij voor patiënten met Covid-19, daarvan zijn er 46 ic-bedden. Daarmee is de maximaal mogelijke capaciteit binnen de muren van het ziekenhuis bereikt. Van de 114 bedden op de covidafdeling waren er gistermiddag rond 17.30 uur 89 bezet.

De verwachting is dat de toestroom van covidpatiënten voorlopig aanhoudt. Daarom staan er nu ook bedden klaar in voormalig ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Vanaf vandaag kunnen daar dertig patiënten worden opgevangen. Die krijgen dezelfde zorg van dezelfde artsen als in het CMC. Alleen in een ander gebouw.

,,Deze dertig bedden zijn voor patiënten die stabiel zijn, maar nog wel Covid-19 hebben”, zegt plastisch chirurg Gustavo Koeijers in een video op Facebook. ,,De ruimtes zijn schoon en alle nodige apparatuur, materialen en medicijnen zijn aanwezig.”

Op het moment dat er geen ruimte meer is op de covidafdeling binnen het CMC zelf, worden de eerste patiënten in Sehos opgenomen. Daar staan 173 bedden, waarvan er 30 tot 35 geschikt kunnen worden gemaakt voor intensieve zorg.

In hoeverre de capaciteit buiten het CMC in gebruik kan worden genomen hangt samen met de beschikbaarheid van extra personeel. Eerder waren al 63 artsen en verpleegkundigen uit het buitenland overgekomen en daar kwamen er gisteren nog eens 27 bij.

De medische crew van het CMC wordt dus bijgestaan door 90 ingevlogen zorgverleners. Daarnaast konden twaalf vrijwilligers worden ingezet op de covidafdeling op basis van ervaring en beschikbaarheid. Ruim 200 mensen hebben zich aangemeld. ,,We evalueren nu wie nog meer kan worden ingeschakeld om te helpen bij het uitvoeren van niet-zorgtaken”, zegt Germaine Gibbs.

Stijgende trend
De covidcijfers stijgen niet explosief, maar wel gestaag. Werden er donderdag 240 besmettingen geregistreerd, gisteren bleken van de 1.214 nieuwe testresultaten er 277 positief. Ook waren er wel weer 179 mensen die uit isolatie konden en genezen of virusvrij werden verklaard. Het aantal actieve gevallen is opgelopen van 4.630 donderdag naar 4.726 gisteren. Net als donderdag zijn opnieuw twee covidpatiënten overleden.

Beide personen waren opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC). In totaal zijn op Curaçao 62 mensen overleden ten gevolge van een besmetting met het coronavirus. De overheid meldde gisteren dat er ‘tot en met vanmiddag’ 130 covidpatiënten in het ziekenhuis liggen, van wie er 41 intensieve zorg krijgen.

Rond half zes laat het CMC zelf desgevraagd weten dat er op dat moment 129 covidpatiënten zijn opgenomen, waarvan 40 op de ic. Dat kan, want de situatie in het ziekenhuis verandert voortdurend.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties