27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 00:08

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Containervervoer vertraagd

AntilliaansDagblad | Containervervoer vertraagd

‘Geen lege schappen’

Vorige maand blokkeerde het 400 meter lange containerschip Ever Given het Suezkanaal. Honderden schepen konden niet passeren.

Willemstad – De internationale chaos in het containervervoer over zee, zorgt voor vertragingen van de aanvoer van producten, ook op Curaçao. Maar van lege schappen is geen sprake.
Dat zegt Robbin Martina, voorzitter van de importeursvereniging van Curaçao en directeur van handelsonderneming Europe West Indies (EWC). ,,Importeurs op Curaçao hebben voor minimaal twee maanden voorraad in huis en dan is er nog voor een maand onderweg”, zegt Martina. Dat het containervervoer internationaal is verstoord, heeft in ieder geval niet tot gevolg dat de schappen in de winkels leeg raken. Dat probleem ontstaat juist door een paniekreactie onder de bevolking.

Martina: ,,Door hamstergedrag, zoals het massaal inslaan van wc-papier, is er plotseling een extreem grote vraag. Dat is niet aan te slepen en dan kun je tekorten van bepaalde producten krijgen.” Dat is dus vooral een logistiek probleem. ,,Koop niet meer dan je nodig hebt”, zegt Martina dan ook stellig.

,,Er is geen enkele reden voor. De producten zijn voorradig, misschien niet altijd van dat ene merk, maar dan wel van een ander merk.”

Maar vertragingen in de aanvoer van bepaalde producten voor Curaçao, zijn niet uit te sluiten. Wereldwijd zijn er te weinig containers en loopt het vervoer met de schepen vertragingen op. Specifiek voor Curaçao spelen nu de strengere coronamaatregelen een rol, waarbij winkels en bedrijven gesloten zijn. Daardoor dreigt de containerhaven aan het Schottegat vol te lopen. Om te voorkomen dat bederfelijke en cruciale producten op de kade achterblijven, hebben de importeurs afspraken gemaakt met Curaçao Port Services (CPS) en het ministerie van Economische Ontwikkeling.

Vorige maand blokkeerde het 400 meter lange containerschip Ever Given het Suezkanaal. Honderden schepen konden niet passeren. Dat terwijl het containervervoer over zee sinds de uitbraak van de coronapandemie begin 2020 al in de war is. In februari ging China op slot en kon er geen schip meer in of uit.

Hetzelfde gebeurde vervolgens met havens in andere landen. Toen de handel vorig jaar zomer weer aantrok ‘lagen containers op plekken waar ze niet nodig zijn’, schreef Koos Schwartz in de editie van 26 maart van dagblad Trouw. Schwartz somt op hoe de situatie anno 2021 is: dure containers, schaarste aan scheepsruimte en grote rederijen die niet op schema varen.

Bij de uitbraak van de pandemie haalden rederijen een deel van hun vloot uit de vaart. Maar als de handel aantrekt, worden niet al die schepen weer in gebruik genomen. De vervoersprijzen stijgen door de grote vraag naar containerruimte en het beperkte aanbod.

Als China weer opengaat, brengen de rederijen eerst de vele lege containers terug. Volle containers blijven achter in havens, zoals Singapore en Los Angeles. Daar ligt de bron van de huidige vertragingen wereldwijd. ,,Vijftig tot zeventig procent van de internationale vaarten gaan niet volgens schema”, aldus Trouw.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties