30 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 16:53

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Containervervoer vertraagd

- Advertentie -

‘Geen lege schappen’

Vorige maand blokkeerde het 400 meter lange containerschip Ever Given het Suezkanaal. Honderden schepen konden niet passeren.

Willemstad – De internationale chaos in het containervervoer over zee, zorgt voor vertragingen van de aanvoer van producten, ook op Curaçao. Maar van lege schappen is geen sprake.
Dat zegt Robbin Martina, voorzitter van de importeursvereniging van Curaçao en directeur van handelsonderneming Europe West Indies (EWC). ,,Importeurs op Curaçao hebben voor minimaal twee maanden voorraad in huis en dan is er nog voor een maand onderweg”, zegt Martina. Dat het containervervoer internationaal is verstoord, heeft in ieder geval niet tot gevolg dat de schappen in de winkels leeg raken. Dat probleem ontstaat juist door een paniekreactie onder de bevolking.

Martina: ,,Door hamstergedrag, zoals het massaal inslaan van wc-papier, is er plotseling een extreem grote vraag. Dat is niet aan te slepen en dan kun je tekorten van bepaalde producten krijgen.” Dat is dus vooral een logistiek probleem. ,,Koop niet meer dan je nodig hebt”, zegt Martina dan ook stellig.

,,Er is geen enkele reden voor. De producten zijn voorradig, misschien niet altijd van dat ene merk, maar dan wel van een ander merk.”

- Advertentie -

Maar vertragingen in de aanvoer van bepaalde producten voor Curaçao, zijn niet uit te sluiten. Wereldwijd zijn er te weinig containers en loopt het vervoer met de schepen vertragingen op. Specifiek voor Curaçao spelen nu de strengere coronamaatregelen een rol, waarbij winkels en bedrijven gesloten zijn. Daardoor dreigt de containerhaven aan het Schottegat vol te lopen. Om te voorkomen dat bederfelijke en cruciale producten op de kade achterblijven, hebben de importeurs afspraken gemaakt met Curaçao Port Services (CPS) en het ministerie van Economische Ontwikkeling.

Vorige maand blokkeerde het 400 meter lange containerschip Ever Given het Suezkanaal. Honderden schepen konden niet passeren. Dat terwijl het containervervoer over zee sinds de uitbraak van de coronapandemie begin 2020 al in de war is. In februari ging China op slot en kon er geen schip meer in of uit.

Hetzelfde gebeurde vervolgens met havens in andere landen. Toen de handel vorig jaar zomer weer aantrok ‘lagen containers op plekken waar ze niet nodig zijn’, schreef Koos Schwartz in de editie van 26 maart van dagblad Trouw. Schwartz somt op hoe de situatie anno 2021 is: dure containers, schaarste aan scheepsruimte en grote rederijen die niet op schema varen.

Bij de uitbraak van de pandemie haalden rederijen een deel van hun vloot uit de vaart. Maar als de handel aantrekt, worden niet al die schepen weer in gebruik genomen. De vervoersprijzen stijgen door de grote vraag naar containerruimte en het beperkte aanbod.

Als China weer opengaat, brengen de rederijen eerst de vele lege containers terug. Volle containers blijven achter in havens, zoals Singapore en Los Angeles. Daar ligt de bron van de huidige vertragingen wereldwijd. ,,Vijftig tot zeventig procent van de internationale vaarten gaan niet volgens schema”, aldus Trouw.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -