27 C
Willemstad
• maandag 28 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

AD commentaar | Laat je vaccineren!

AD commentaar | ‘superernstige situatie’

De coronacrisis duurt al twaalf maanden en twee weken, maar niet eerder werd Curaçao qua gezondheidssituatie zo op de proef gesteld. Het grootste eiland van het Caribisch deel van het Koninkrijk loopt letterlijk tegen grenzen aan. Capaciteitsgrenzen.

De zorg, en dan met name in het ziekenhuis, kraakt en piept. Niet omdat er geen goede artsen en verpleegkundigen zijn. Ook niet omdat het materiaal verouderd is. Of omdat het ziekenhuis in slechte staat is. Integendeel, er is gelukkig een splinternieuw Curaçao Medical Center (CMC) met de modernste apparatuur en goed opgeleid én gemotiveerd personeel.

Maar de explosieve – exponentiële – groei van het aantal covidpatiënten is simpelweg te groot. Gisteren werd opnieuw een record verbroken met 506 nieuwe gevallen. Dat is enorm veel. Om dit met bijvoorbeeld Nederland te vergelijken, moet in verband met de bevolkingsomvang het aantal vermenigvuldigd worden met een factor van ongeveer 100, en dan zou dit uitkomen op 50.600 nieuwe besmettingen op één dag.

Begrijpelijk dus de strakke gezichten gisteren van demissionair premier Rhuggenaath, die spreekt van een ‘ernstige situatie’, en van epidemioloog Gerstenbluth, die overtreft met ‘superernstige situatie’.

Terwijl CMC dus haar grenzen bereikt met gistermiddag 104 opgenomen patiënten (‘Ooit waren het er één of twee’), van wie 32 op de intensive care (ic) – het dubbele van de normale capaciteit, terwijl coronapatiënten daar gemiddeld al gauw een paar weken liggen – heeft het eiland het ergste nog (lang) niet gehad.

Met een reproductiefactor (r-factor) van 1,5 zal het aantal besmettingen snel verder toenemen en dus ook de hoeveelheid opnames. Van het CMC zal de komende tijd het maximale en zelfs méér worden gevergd. Niet alleen qua voorzieningen, maar vooral wat betreft de medewerkers. Die zullen een welhaast onmenselijke krachtsinspanning moeten leveren, gelukkig nu met een flinke groep moedige vrijwilligers en hopelijk spoedig met hulp van buitenaf.

Waaronder van Koninkrijkspartner Nederland, die ook alle vaccinaties schenkt. De premier wil, zegt hij, absoluut voorkomen dat het gitzwarte scenario zich voordoet waarbij CMC (zelfs na aanvulling met extra capaciteit in het oude ernaast gelegen Sehos) zieke mensen moet weren omdat het er te veel zijn.

De komende dagen en het Paasweekend kunnen bepalend zijn voor het antwoord op de vraag of de ziekenhuiszorg standhoudt of ondanks alles bezwijkt onder de druk; onder de gevreesde hausse.

Terecht dat de regering de maatregelen aanscherpt. Maar het is uiteindelijk aan ieder van de 160.000 inwoners en toeristen om zich op verantwoorde wijze te gedragen. En verder geldt de indringende oproep: Laat je vaccineren!

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. @Ans, en correct dat men aangeeft dat als gezond jong persoon u niet geprikt hoeft te worden. Heet uw vriend toevallig Mark R. en heeft hij als verzonnen ziekte “vergeetachtigheid” opgegeven zodat hij kan voordringen voor een prikje?

 2. @joep meloen, Voor velen die geen uitgebreid goed onderzoek doen misschien onbegrijpelijk dat ook hoog opgeleiden zich niet willen laten enten , er zijn zo ie zo al 15 professoren en doktoren in dit vakgebied in Nederland België en Duitsland die er voor waarschuwen , die het WHO zeggen te stoppen met deze gevaarlijke proef gen therapie en waar er o.a van Israëlische en Italiaanse doktoren via Den Haag internationaal hof al een stoppen rechtszaak tegen hun regeringen hebben lopen en er ook in Duitsland en de USA grote rechtszaken daar om trend lopen. Er zijn momenteel duizenden artsen georganiseerd die stoppen adviseren. Helaas schermen de voorstanders met verkeerde cijfers over o.a. Brazilië, Chili, Florida etc. , het is wel merkwaardig dat in den beginnen overledenen allemaal aan corona19 overleden waren zonder de onderliggende oorzaak te melden , maar nu na de injectie aan corona overleden , helaas zijn er voldoende bewijzen beschikbaar dat de landen waar veel geïnjecteerd wordt, er nu velen overlijden die met de corona griep niet zouden overlijden. De goed gelobbyde Pharma heeft vele regeringen verkeerd voorgelicht want die gaan over lijken voor het grote geld. Mensen onderzoek en geloof niet blindelings jullie regeringen.

 3. De gevangenissen in Nederland zitten vol met Curacaoenaars die geprikt hebben (met een mes) dus ervaren prikkers hebben we genoeg.

  Ik heb me via de website voor vaccinatie aangemeld maar kreeg geen afspraak (te jong en geen ziekte).

  Een vriend, jonger dan ik, die zich via de website aanmeldde en daarbij een verzonnen ziekte opgaf kreeg meteen een afspraak voor deze maand.

 4. Vandaag gebeld voor een afspraak. Na drie keer overgaan wordt geantwoord.
  Of ik maandag even terug wil bellen omdat ik niet aan de beurt ben.

  Bureaucratie ten top.
  Beetje zitten klagen dat de inentingsbereidheid laag is, en als er dan iemand zich wil laten inenten zeggen dat ik over 2 dagen moet terugbellen.

 5. De schaal van het vaccineren moet drastisch omhoog. Velen willen zich laten vaccineren, maar krijgen afspraken in mei.
  Willen we echt op korte termijn een impact maken op het aantal besmettingen dan zullen we toch echt naar 5000 vaccinaties per dag moeten. Het huidige vaccinatietempo is te langzaam. gewoon dag en nacht doorgaan op meerdere locaties.
  En wanneer het probleem is dat er niet genoeg mensen zijn die kunnen prikken dan hebben we nog altijd alle huisartsen. In hun opleiding hebben ze leren prikken, dus die kunnen zeker een half dagje meedraaien op een priklocatie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -