27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Gezaghebber moet veld ruimen

Lydia Emerencia
Lydia Emerencia

Kralendijk – De gedeputeerden en de Eilandsraadsleden van de coalitie UPB/Santana in het Bestuurscollege van Bonaire hebben gezaghebber Lydia Emerencia een ultimatum gegeven, omdat ze geen basis zien in een verdere samenwerking met Emerencia.
Ze moet zelf ontslag nemen of een meerderheid zal in de Eilandsraadsvergadering morgen een motie van wantrouwen tegen haar indienen.
Emerencia streeft sinds haar aantreden voor integriteit en goed bestuur in het overheidsapparaat.
De bestuurscrisis op Bonaire heeft haar hoogste punt bereikt.
De spanningen binnen het Bestuurscollege heeft ook Den Haag bereikt via de Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en de liaison van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Emerencia heeft de Eilandsraad geïnformeerd dat zij geen kans heeft gekregen om te reageren op de positie die de gedeputeerden in het Bestuurscollege en de Eilandsraadsleden (UPB/ Santana) hebben aangenomen.
Sinds het Openbaar Ministerie gedeputeerde James Kroon schuldig heeft bevonden aan valsheid in geschrifte en fraude bij het geven van een taxivergunning, wordt gezaghebber Lydia Emerencia van alle kanten aangevallen door de eilandsraadsleden en gedeputeerden van de coalitie UPB/Santana.
Het wordt haar kwalijk genomen dat ze – volgens de coalitie – aangifte heeft gedaan tegen Kroon.
Hoofdofficier van justitie David van Delft heeft deze aanname meteen de grond ingeboord en geïnformeerd dat de aangifte van Emerencia slechts betrekking had op onregelmatigheden in het geven van een taxivergunning.

Emerencia uitgemaakt voor leugenaar 
Toch blijft de coalitie Emerencia publiekelijk uitmaken voor leugenaar, gedeputeerden en Eilandsraadsleden willen niet aan tafel met haar en ze weigeren ook een bemiddelingspoging voorgesteld door Emerencia. In overeenstemming met Nederland, heeft Emerencia voormalig gouverneur Frits Goedgedrag gevraagd haar te ondersteunen in de uitwerking en uitvoering van een plan om eenheid in het bestuur van Bonaire te realiseren.
Goedgedrag heeft positief geantwoord, maar de gedeputeerden lijken niet bereid mee te doen aan een bemiddeling.
Inmiddels hebben verschillende Bonairianen zich gemobiliseerd op social media en verklaard Emerencia te zullen gaan steunen morgenavond tijdens de Eilandsraadsvergadering.
De reacties op de hoogoplopende bestuurscrisis op het eiland liegen er niet om.

,,Hoe kan het dat degenen die niet integer zijn en corrupt zijn aanblijven, terwijl Emerencia het veld moet ruimen?
Het lijkt of mensen die waarden en normen respecteren het niet uithouden op Bonaire.
Ik ben voor een actie om de gezaghebber te steunen.
Wij als volk moeten nu duidelijk maken dat dit te ver gaat”

- Advertentie -

, staat op Facebook.
In de tussentijd heeft de schuldig bevonden gedeputeerde James Kroon zijn werkzaamheden hervat en gedeputeerde Burney El Hage wacht op zijn dagvaarding in de Zambezizaak.
Hij wordt verdacht van corruptie.
Het Openbaar Ministerie heeft eind mei verklaard dat zowel El Hage als UPB-prominent Ramonsito Booi binnenkort een dagvaarding krijgen om voor de rechter te verschijnen.
Enige gedeputeerde van het Bestuurscollege die nog niet in aanraking is gekomen met de rechtspraak is Silvana Serfilia.
Wel wordt ze gesteund door Eilandraadslid Rafael Santana die Emerencia publiekelijk heeft beledigd en geweigerd aan tafel te zitten met de gezaghebber.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -