26 C
Willemstad
• zondag 2 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Gevonden ‘jammers’ ook meegenomen in Babel-onderzoek

Waar is Reforma-voortrekker Gerrit Schotte nou gebleven?
Gevonden ‘jammers’ ook meegenomen in Babel-onderzoek

WILLEMSTAD — De spullen die gevonden zijn tijdens huiszoekingen in onder meer de woning van Statenlid Gerrit Schotte, waaronder ook de zogenoemde ‘jammers’ (stoorzenders), worden ook meegenomen in het onderzoek Babel naar witwaspraktijken en valsheid in geschrifte, gepleegd door Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs.

Dat zegt het Openbaar Ministerie middels een persbericht.

“De verdachte G.F.S. is samen met de medeverdachte C.R.D. aangehouden in het kader van een al langer lopend strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. In het kader van dat onderzoek zijn al eerder huiszoekingen geweest, zowel hier als in het buitenland.

In het onderzoek worden ook meegenomen de bij de huiszoeking aangetroffen ‘jammers’ (stoorzenders), alsmede een als vermist opgegeven diplomatiek paspoort. Na de aanhouding van G.F.S. werd hij geconfronteerd met de bevindingen uit het strafrechtelijke onderzoek en werd hem de mogelijkheid geboden om hieromtrent verklaringen af te leggen”, staat in het persbericht.

OM-woordvoerder Guillano Schoop verduidelijkt desgevraagd tegenover de Amigoe dat het strafbaar is om ‘stoorzenders aan te leggen, aanwezig te hebben of te exploiteren’. Het betreft strafbare feiten waarop een gevangenisstraf staat van maximaal vier jaar.

Schoop heeft het in dit geval wel over ‘frequency jammers’.

“Er zijn diverse soorten jammers, zoals ‘audio-jammers’, maar in dit geval zijn ‘frequency jammers’ in zijn woning gevonden en in beslag genomen.”

De OM-woordvoerder – belast met berichtgevingen over de onderzoeken Magnus, Maximus en nu ook Babel – kon verder niet in details treden hierover, dus is het nog onduidelijk of Schotte de stoorzenders had aangelegd en/of gebruikt.


Paspoort en gel
d

Ook de omstandigheden rond het verlies van het diplomatieke paspoort van Schotte wordt meegenomen in het Babel-onderzoek. Zonder in details te treden hierover, legt Schoop uit dat Schotte naar de politie is gestapt om genoemd paspoort als vermist op te geven. Het paspoort is inmiddels terecht. Waar het is gevonden en of Schotte het zelf in zijn bezit had, wil Schoop vooralsnog niet zeggen.

“Het paspoort is gevonden, dat is het enige dat ik kan zeggen.”

Het OM wil verder ook niets zeggen over een hoeveelheid contant geld die tijdens huiszoekingen in Schottes woning werd aangetroffen.


Toelichting vrijlatin
g

Verder vindt het OM dat een toelichting op de invrijheidsstelling van de verdachte Schotte afgelopen dinsdag door de rechter-commissaris (RC) essentieel is, aangezien dit ‘tot enig onbegrip en speculaties in de gemeenschap hebben geleid’.

“Om te voorkomen dat de verdachte omtrent zijn verklaringen nadere afspraken met derden kon maken of mogelijke getuigen zou kunnen beïnvloeden, het zogeheten collusiegevaar, werd gekozen voor een detentie van in eerste instantie maximaal tien dagen. Daarbij werden ook bepaalde beperkingen opgelegd, zoals het verbod om met anderen contact op te nemen.

Dinsdagavond jl. oordeelde de RC dat het onderzoeksbelang niet meer zodanig groot was dat de detentie langer hoefde voort te duren. Hij baseerde dat onder meer op het feit dat er al diverse onderzoekshandelingen zijn verricht alsmede de uitgebreidheid van het inmiddels aanwezige proces-verbaal. Als de verdachte G.F.S. niet meewerkt aan het verdere onderzoek, kan het Openbaar Ministerie overigens opnieuw zijn detentie verzoeken.”

Verder is het OM zich bewust van het belang om het onderzoek zo snel mogelijk voor de rechter te brengen.

“Zodra het onderzoek gereed is zullen beide verdachten worden gedagvaard om voor de rechter te verschijnen”, staat verder in het persbericht.

Terwijl hun berechting wordt afgewacht, zijn de verdachten Schotte en Van der Dijs vrij om verklaringen te doen over wat hen is overkomen. Zij mogen zelfs reizen, maar moeten wel beschikbaar blijven voor eventuele politieverhoren. Er zijn geen voorwaarden opgelegd bij hun vrijlating, verduidelijkt Schoop verder desgevraagd.

 

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het lijkt erop dat het OM en Justitie aardig zicht hebben op het Babel verhaal van Gerrit de Raaf & de drie KKK . De toren van Babel dat refereert – Genesis ( hoofdstuk. 11, vers 1-9 )is een mooi verhaal. Het had alleen geen haalbare kaart voor de drie puntjes *** KKK. Het was gedoemd om te mislukken, daar het idee van ene lieder genaamd Nimrod ( Gerrit de Raaf) was om van Curaçao een Curacrim te maken. Hij wilde een toren bouwen die tot aan “de hemel” zou reiken, door deze toren te bouwen kon hij onder het volk tweedeling veroorzaken en proberen zijn macht in opdracht van de $$$$$$$$$$$$ houders te bewerkstelligen. Om de macht van dat ongedeelde volk te beperken. dat tegen Gods BEVEL in bijeen bleef. verwarde de psychopaat hun taal en verspreiden Hen over de hele aarde/ wereld. Zo kwam het ten goede dat de stad Babel/ Curaçao niet kon worden afgebouwd omdat het verwarrend is wat en hun taal uitspreekt dito,enz.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -