30 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 16:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Gevaarlijke situaties door verwijderen verkeersdrempels

- Advertentie -
De nieuwe drempels op de weg naar Fuik zullen weer verwijderd worden. Minister Balborda wil hiermee verkeerstremming voorkomen.
De nieuwe drempels op de weg naar Fuik zullen weer verwijderd worden. Minister Balborda wil hiermee verkeerstremming voorkomen.

WILLEMSTAD – “Het is een racebaan geworden op de weg naar Blue Bay sinds de drempels weg zijn”, zegt Ilona Janga van Stichting voor Kinderen met Autisme. “Voorheen konden we met de kinderen boodschappen doen bij de toko hier in de straat, maar dat is nu nauwelijks meer te doen.”


450 drempels worden binnen twee jaar na plaatsing weer verwijderd. Volgens minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda, heeft de huidige regering geconstateerd dat er teveel drempels zijn aangelegd zonder een duidelijk plan. Oud-minister van VVRP Charles Cooper is het hier niet mee eens: “Voor bijna alle drempels was een hele goede reden.”

Elisa Koek in gesprek met Charles Cooper 


“Er was geen duidelijkheid of management bij het leggen van de drempels”, gaat Balborda verder. “De situatie is onderzocht door Stichting Overheids Accountant Bureau (SOAB) en er is besloten een aantal drempels weg te halen.” Het weghalen van de drempels kost 40.000 gulden, maar volgens Balborda was dit al begroot. “Het plan had alleen nog goedkeuring nodig.”

- Advertentie -


Nadat de nieuwe rubberen drempels waren aangelegd, stroomden de klachten binnen bij het ministerie. Ook namen burgers zelf het heft in handen en verwijderden de drempels van de straat. “Op grote wegen zorgden het voor veel verkeersstremming en dat willen we nu tegengaan”, zegt Balborda. “Vooral op plekken waar er geklaagd is, zijn de drempels weggehaald. De drempels worden nu geplaatst op kleinere wegen. In de buurt van scholen zijn de drempels wel blijven liggen.”


Reden voor drempels
Ex-minister Charles Cooper vermoedt dat er binnen Uitvoerings Organisatie Dienst Openbare Werken (UODOW/DOW) verschillende visies waren op het drempelbeleid. Hierdoor is er onduidelijkheid ontstaan. “Er waren twee groepen en ik denk dat het hoofd van DOW met een groep is meegegaan en de rest het daar niet mee eens was. Minister Balborda heeft geruchten gehoord over corruptie en is begonnen met het verwijderen van drempels.”


De meeste drempels zijn gelegd toen Cooper minister was en hij is het nog steeds eens met de manier waarop dit is gedaan. “Als minister beslis je niet waar drempels komen en hoeveel”, reageert hij op de opmerking dat de drempels zonder management en plan zijn gelegd. “De DOW en politie voeren het beleid daadwerkelijk uit, maar je bent wel eindverantwoordelijke. Soms vroeg ik mij af waarom er ergens een drempel lag en ik kreeg altijd een duidelijke reden.”


‘Niet nagedacht’
Cooper vindt op zijn beurt dat het verwijderen van de drempels roekeloos gebeurt en gevaarlijk situaties creëert. “Kijk naar de scholen in Koraal Specht of het sportveld Suvek. Ook bij het Breezes Hotel zijn de drempels weggehaald: deze lagen er juist omdat toeristen zo rustig het hotel konden verlaten of binnengaan. Zo zijn er tig voorbeelden. Er is geen studie gedaan en niet nagedacht over de verwijdering. Als er iets gebeurt door deze gevaarlijk situaties, is de minister verantwoordelijk.”


Drempel terugvragen
Janga heeft inmiddels een verzoek om een drempel in de straat bij haar stichting te herplaatsen ingediend. “Ik heb in februari een brief geschreven en ik hoop snel iets te horen.” Anderen die graag een drempel (terug) willen kunnen hun verzoek indienen bij minister Balborda of DOW.


Door Elisa Koek

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -