26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 04:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Gevaarlijke situaties door verwijderen verkeersdrempels

De nieuwe drempels op de weg naar Fuik zullen weer verwijderd worden. Minister Balborda wil hiermee verkeerstremming voorkomen.
De nieuwe drempels op de weg naar Fuik zullen weer verwijderd worden. Minister Balborda wil hiermee verkeerstremming voorkomen.

WILLEMSTAD – “Het is een racebaan geworden op de weg naar Blue Bay sinds de drempels weg zijn”, zegt Ilona Janga van Stichting voor Kinderen met Autisme. “Voorheen konden we met de kinderen boodschappen doen bij de toko hier in de straat, maar dat is nu nauwelijks meer te doen.”


450 drempels worden binnen twee jaar na plaatsing weer verwijderd. Volgens minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda, heeft de huidige regering geconstateerd dat er teveel drempels zijn aangelegd zonder een duidelijk plan. Oud-minister van VVRP Charles Cooper is het hier niet mee eens: “Voor bijna alle drempels was een hele goede reden.”

Elisa Koek in gesprek met Charles Cooper 

- Advertentie -


“Er was geen duidelijkheid of management bij het leggen van de drempels”, gaat Balborda verder. “De situatie is onderzocht door Stichting Overheids Accountant Bureau (SOAB) en er is besloten een aantal drempels weg te halen.” Het weghalen van de drempels kost 40.000 gulden, maar volgens Balborda was dit al begroot. “Het plan had alleen nog goedkeuring nodig.”


Nadat de nieuwe rubberen drempels waren aangelegd, stroomden de klachten binnen bij het ministerie. Ook namen burgers zelf het heft in handen en verwijderden de drempels van de straat. “Op grote wegen zorgden het voor veel verkeersstremming en dat willen we nu tegengaan”, zegt Balborda. “Vooral op plekken waar er geklaagd is, zijn de drempels weggehaald. De drempels worden nu geplaatst op kleinere wegen. In de buurt van scholen zijn de drempels wel blijven liggen.”


Reden voor drempels
Ex-minister Charles Cooper vermoedt dat er binnen Uitvoerings Organisatie Dienst Openbare Werken (UODOW/DOW) verschillende visies waren op het drempelbeleid. Hierdoor is er onduidelijkheid ontstaan. “Er waren twee groepen en ik denk dat het hoofd van DOW met een groep is meegegaan en de rest het daar niet mee eens was. Minister Balborda heeft geruchten gehoord over corruptie en is begonnen met het verwijderen van drempels.”


De meeste drempels zijn gelegd toen Cooper minister was en hij is het nog steeds eens met de manier waarop dit is gedaan. “Als minister beslis je niet waar drempels komen en hoeveel”, reageert hij op de opmerking dat de drempels zonder management en plan zijn gelegd. “De DOW en politie voeren het beleid daadwerkelijk uit, maar je bent wel eindverantwoordelijke. Soms vroeg ik mij af waarom er ergens een drempel lag en ik kreeg altijd een duidelijke reden.”


‘Niet nagedacht’
Cooper vindt op zijn beurt dat het verwijderen van de drempels roekeloos gebeurt en gevaarlijk situaties creëert. “Kijk naar de scholen in Koraal Specht of het sportveld Suvek. Ook bij het Breezes Hotel zijn de drempels weggehaald: deze lagen er juist omdat toeristen zo rustig het hotel konden verlaten of binnengaan. Zo zijn er tig voorbeelden. Er is geen studie gedaan en niet nagedacht over de verwijdering. Als er iets gebeurt door deze gevaarlijk situaties, is de minister verantwoordelijk.”


Drempel terugvragen
Janga heeft inmiddels een verzoek om een drempel in de straat bij haar stichting te herplaatsen ingediend. “Ik heb in februari een brief geschreven en ik hoop snel iets te horen.” Anderen die graag een drempel (terug) willen kunnen hun verzoek indienen bij minister Balborda of DOW.


Door Elisa Koek

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -