27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Gesprek bewoners Koraal Tabak en beleidsmedewerkers GMN-ministerie

inzake illegale afvaldump en rookoverlast smeulend afval

Er is volgens Green Force regelmatig sprake van rookoverlast.
Er is volgens Green Force regelmatig sprake van rookoverlast.

WILLEMSTAD — Twee bewoners uit de omgeving van Koraal Tabak, Thierry Jansegers en Ane Marten de Vries als bemiddelaar namens de bewoners, zijn gisteren door drie medewerkers van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) ingelicht over de huidige stand van zaken in de slepende kwestie omtrent de illegale afvaldump op het terrein van de familie Bakhuis, bij Koraal Tabak. Ook op uitvoeringsniveau heeft het ministerie met de familie Bakhuis gesproken en afspraken gemaakt.

Advertentie

- Advertentie -

Ook zijn er toezeggingen op beleidsniveau gedaan waarbij de benodigde wetgeving voor afvalstoffen centraal staat.

De GMN-beleidsdirecteur: “De situatie bij Koraal Tabak heeft de volledige aandacht van het ministerie en zal de komende tijd nauwlettend worden gemonitord.”

Bij het gesprek waren de beleidsdirecteur van het GMN-ministerie en twee beleidsmedewerkers aanwezig.

Het ministerie benadrukt: “Voorop moet worden gesteld dat er op het eiland twee plekken zijn aangewezen voor afvalverwerking, de landfill bij Koraal Specht en de landfill van Malpais.
We praten hier niet over of het wel of niet netjes is om ergens illegaal te dumpen, eenieder heeft gewoonweg de burgerlijke plicht om zich op verantwoorde wijze van het afval te voldoen.
Dat is simpelweg door het afval naar de aangewezen landfills te brengen, zo simpel is het. Overigens kan men gratis tot een gewicht van 999 kilo aan afval, bij het afvalverwerkingsbedrijf Selikor/ landfills terecht.”

De Vries die namens de bewoners werd gevraagd om in de kwestie te bemiddelen, toonde zich tevreden na afloop van het gesprek.

Het ministerie heeft ons een duidelijk overzicht gegeven van de stand van zaken, waarbij men niet met allerlei excuses kwam waarom de situatie zich zo lang voor de bewoners heeft kunnen voortslepen.
Het is namelijk al jaren gaande.
Het ministerie heeft nu op beleidsniveau concrete toezeggingen gedaan, die nu door de heer Jansegers aan de overige bewoners kenbaar zullen worden gemaakt.”

- Advertisement -

Hij stelt dat de bewoners nu hierover in beraad zullen gaan.
Voor de staatkundige verandering, op 10-10-’10, waren er twee Landsverordeningen voorhanden die betrekking hadden op afvalstoffen en de verwerking daarvan.
Deze kwamen op de negatieve lijst terecht en traden buiten werking na voornoemde datum.
Over de eerste wetgeving heeft de Amigoe herhaaldelijk bericht, de zogenoemde Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde & Bescherming van de Gemeenschap (EBOOBG), die onder het ministerie van Justitie valt.
Het GMNministerie laat weten dat de nieuwe wetgeving reeds door de Raad van Advies (RvA) van advies is voorzien.
De verwachting is dat deze wetgeving binnen vier tot zes weken ter goedkeuring aan het parlement zal worden aangeboden.
De beleidsdirecteur stelt dat als de wet eenmaal in werking treedt, de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer (MNB) – de vroegere Milieudienst – de tools tot haar beschikking krijgt om handhavend op te kunnen treden.
De tweede Landsverordening die die buiten werking is getreden is de zogenoemde Vaste en Chemische afvalstoffenverordening.
De actualisering van deze wetgeving, die onder het GMN-ministerie valt, bevindt zich in de laatste fase waarop binnenkort een ‘startnotitie’ zal worden opgesteld die naar de afdeling Juridische Zaken zal worden gestuurd waarna deze voor advies naar de Sociaal Economische Raad (SER) zal gaan.
Vervolgens komt de wetgeving terug bij het ministerie, waarop de beleidsdirecteur haar hoop uitspreekt dat deze voor het einde van het jaar ter goedkeuring naar de Staten kan worden gestuurd.

Monitoren op naleving
Zoals de Amigoe reeds gisteren heeft bericht, liet het interim-hoofd van de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer, Pablo Burgos weten dat er reeds afspraken zijn gemaakt met de eigenaren van het terrein van Koraal Tabak, de familie Bakhuis, om illegale afvaldump en rookoverlast door smeulende hopen afval tegen te gaan.
De GMN-beleidsdirecteur haakt hierop in door te benadrukken, dat er door de uitvoeringsorganisatie ‘sterk gemonitord zal worden op de naleving daarvan’.
Eén van de beleidsmedewerkers laat weten zelf al dertig jaar in dienst te zijn van het ministerie en de vroegere Milieudienst, en dat hij geen enkele vergunning is tegen gekomen waarop de familie Bakhuis zich zou kunnen baseren met betrekking tot de afvalverwerking op hun terrein.

Aangezien in de kwestie ook meespeelt dat het bewuste terrein in privébezit is, zal er ook intraministerieel gewerkt worden waarbij er ook contact met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gezocht zal worden om tot een oplossing van de situatie te komen”, aldus de beleidsmedewerker.

Hij licht verder toe dat burgers in soortgelijke kwesties ook nog als optie hebben om zich op een ‘onrechtmatige daad’ te beroepen binnen het Burgerlijk Wetboek en een gang naar de rechter in te zetten.

De Vries: “Toen ik werd gevraagd om te bemiddelen kwam ik tot de ontdekking dat niet alle wegen waren bewandeld.
Hieruit vloeide uiteindelijk het gesprek voort op beleidsniveau.
Voordat een gang naar de rechter wordt ingezet, wat natuurlijk altijd een optie is, willen de bewoners alle mogelijke middelen inzetten om tot een oplossing te komen voor de situatie.”

Het ministerie heeft verder aan de bewoners toegezegd, middels publicaties een verantwoorde wijze van afvalverwerking bekend te zullen maken.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -