30 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 17:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Genieten van Saba zolang licht brandt

The Bottom – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen gisterochtend even over halftien aan op Saba, voor de tweede etappe van hun kennismakingsbezoek aan de eilanden van de Nederlandse Cariben.

Advertentie

- Advertentie -

Koning en koningin luisteren aandachtig naar uitleg over ecologisch tuinieren. FOTO JEAN MENTENS
Koning en koningin luisteren aandachtig naar uitleg over ecologisch tuinieren. FOTO JEAN MENTENS

De ‘Unspoilt Queen’ lag er opgepoetst en mooi versierd bij.
Volgens de chauffeur van het busje waarmee het talrijke perskorps achter het koninklijk paar aanrijdt, zijn de Sabanen en de publieke diensten bijna tien dagen bezig geweest om alles op orde te brengen.
De moderne legende wil dat Saba het lievelingseiland van de Oranjes is.
Beatrix zou zulks hebben toegegeven bij haar emotioneel verlopen bezoek van twee jaar geleden.
Onmiddellijk na aankomst werd het Sabaanse volkslied opgevoerd door een kinderkoor.
Het koninklijk paar volgde een programma met een bezoek aan een historische site, een sociaal project waar op ecologisch verantwoorde wijze groenten worden verbouwd, en woonde een uiterst geslaagde culturele manifestatie bij op het Queen Juliana sportterrein.
Later werd nog een sociaal woningbouwproject in de hoofdplaats The Bottom bezocht en werden er gesprekken gehouden met bestuurders.
De Sabanen zijn zeer verguld met het koninklijk bezoek en zijn, nu drie jaar na de ontvlechting van de Antillen, ook wel blij met de status van bijzondere gemeente.
Ze klagen nog maar over één ding: de enorm toegenomen kosten voor levensonderhoud.
De voorbeelden die worden aangedragen zijn bijna absurd te noemen, maar blijken te kloppen bij een bezoek aan de plaatselijke supermarkt.
Een pot pindakaas kost acht dollar, een groot blik zalm dertien dollar vijftig, een potje yoghurt iets onder de drie dollar.

,,Je leert erg zuinig te leven”

, zegt een Sabaanse moeder die net haar zoontje ophaalt na afloop van de culturele vertoning, met gevoel voor understatement.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken werd door de Nederlandse journalisten, die goed in de gaten hebben dat het dure schoentje toch wel erg knelt, gevraagd wat hij daar aan gaat doen.
Het antwoord is ontmoedigend:

,,Er is veel verbeterd na 10-10-‘10, de zorg, het onderwijs. Over andere terreinen hoor je klachten, met name over de kosten van levensonderhoud en over de toestand van het wegennet.
Je kan natuurlijk niet van de ene dag op de andere een wegennet perfect maken.
Over de dubbele importheffing die de producten hier zo duur maken zijn we goed in gesprek met Sint Maarten, maar dat is in de praktijk vaak ingewikkeld. Of daar op de korte termijn een oplossing voor komt, kan ik niet beloven.”

Het gewezen Sabaanse lid van de Antilliaanse Staten, Ray Hassell, nu lid van de Raad van Commissarissen van energiebedrijf Gebe, waarschuwt dat er snel een oplossing moet komen voor de energievoorziening van het eiland.
Er is nog steeds niets beslist over de duurzame vervanging van de stroom die van Sint Maarten wordt betrokken.

,,Wordt het zonne-energie of windenergie?” vraagt hij zich af,

,,de beslissing moet onderhand worden getroffen want 4 december worden de aandelen overgedragen en per 1 januari staan we op eigen benen, dan levert SOL van Sint Maarten geen brandstof meer voor onze centrale. Voor de aankoop elders is er nog geen subsidie. Als die er niet komt kunnen we de vlag halfstok hijsen en het eiland sluiten.”

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...

DolfijnFM | Meeste visumaanvragen komen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek

Vooral Haïtianen en Dominicanen meldden zich in 2018-2019 voor een visum naar Curaçao. 2245 Dominicanen en 1149 Haïtianen om precies te zijn. De derde groep zijn Cubanen....

DolfijnFM | Oplichter moet 10 maanden de bak in

Een 32-jarige man is door de rechter veroordeeld voor het oplichten van vier hotels op Curaçao. Het gaat om het Corendon Hotel, het Marriot, Villa Cuna en...
- Advertentie -